Çikolata yine ezber bozdu! Pek çok derde derman olmuştu! Keşfedilen o madde sayesinde...

Çin'de yapılan yepyeni bir çalışma çikolatanın faydalarına bir yenisini daha ekledi. Daha önce kalp ve damar sağlığını koruduğunu, kolesterolün düşürülmesine yardımcı olduğunu bildiğimiz çikolata, asrın hastalığı olarak bilinen Alzheimer'a da şifa olabilir! Kakao çekirdeklerinde keşfedilen o maddeyi sizler için daha yakından derledik.

Giriş Tarihi 15 Nisan 2024, 11:41 Güncelleme 15 Nisan 2024, 13:09
Çikolata yine ezber bozdu! Pek çok derde derman olmuştu! Keşfedilen o madde sayesinde...

İÇİNDEKİLER

Severek tükettiğimiz çikolatanın ham maddesinde yeni bir madde keşfedildi. Çin'de yapılan bir araştırma birçok hasta için umut ışığı olabilir. Keşfedilen bu kimyasal sayesinde, pek çok kişinin Alzheimer hastalığından korunabileceği ortaya çıktı. O maddenin Alzheimer'dan korumasının yanı sıra ruh sağlığı ve kan ve beyin fonksiyonları gibi birçok şey üzerinde de etkili olabileceği ifade ediliyor.

Çin'in Zhengzhou Üniversitesi'nin bu ay Fonksiyonel Gıdalar Dergisi'nde yayınlanan bir araştırması, çikolatada bulunan bir kimyasalın beyni Alzheimer hastalığından koruyabilen bir kimyasal içerdiğini ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, kakao çekirdeklerinde bulunan teobrominin, antiinflamatuar özelliklere sahip olduğunu, antioksidanlarla dolu olduğunu ve yüksek kolesterol seviyelerinin hafıza ve bilişsel işlevimiz üzerindeki etkilerini giderebileceğini söylüyor.

TEOBROMİN NEDİR?

Teobromin, kakao çekirdeklerinde ve çikolata gibi kakao içeren ürünlerde bulunan doğal bir kimyasal bileşik. Bu bileşik, bitkiler tarafından üretiliyor ve kakao ağacının çekirdeklerinde yüksek konsantrasyonlarda bulunuyor. Teobromin, insanlar için uyarıcı bir etkiye de sahip. En önemli özelliği de çikolatanın tadını ve dokusunu oluşturması…

Rapora göre, bu kimyasal aynı zamanda kan-beyin fonksiyonunu geçerek ruh halinizi ve beyin fonksiyonunuzu iyileştirmenin yanı sıra depresyonla mücadele etme potansiyeline de sahip olabilir.

KARACİĞER VE BÖBREK HASTALIĞINI İYİLEŞTİREBİLİR

Çin'deki araştırmada görev alan bilim insanları, alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı ile obezite arasında bir bağlantı bulan başka bir çalışmaya da atıfta bulundu.

Daha önce yine Çin'de yapılan araştırmada teobrominin karaciğer morfolojisinde iyileşmeye yol açtığı ortaya konmuştu. Yeni çalışma da bu durumu destekliyor.

BÖBREK, KAN, BEYİN, DEPRESYON...

Ayrıca bilim insanları teobrominin böbreği koruduğu ve böbrek taşı oluşumunu engellediğinin de altını çiziyor. Hatta çikolata yemenin enflamatuar özellikleri sayesinde bağışıklık sisteminizi bile güçlendirebileceği üzerinde duruluyor.

Kan-beyin fonksiyonunu geçerek ruh halinizi ve beyin fonksiyonunuzu iyileştirmenin yanı sıra depresyonla mücadele etme potansiyeline de sahip olan bu büyülü madde sağlığımız için oldukça önemli gibi görünüyor.

Çalışmanın yazarları, "Teobromin nöroprotektif özellikler, nöronal hasarı önleme yeteneği ve motor hafıza ile bilişsel düzenleyici işlevlerde iyileşmeler göstermiştir" diye yazdı.

Ve şöyle devam etti: "Uygun dozlarda yan etki görülme oranının düşük olması ve insan vücuduna minimum düzeyde zarar vermesi göz önüne alındığında, teobromin ve türevleri, beyinle ilgili bozuklukların önlenmesinde etkili ajanlar olarak umut vaat ediyor ve tıp alanında önemli umutlar sunuyor."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN