İstanbul, Yalova ve Bursa aynı karede! Tatil başladı megakentin havası 'bayram' etti: Harita yeşile döndü

İstanbul'un havası 'bayram' etti. Megakentte hava kirliliğinin düşmesiyle birlikte Bostancı, Yalova ve Bursa aynı kareye girdi. Çamlıca tepesinden çekilen fotoğraf kısa sürede sosyal medyada gündem oldu. İstanbul'da hava kirliliğinin düşmesi sonrası yaşanan manzara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, Ulusal Hava Kalite İzleme Ağı'nda yer alan haritalara da yansıdı. A Haber canlı yayınına katılan İTÜ Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Hüseyin Toros, temiz havanın devam etmesi gerekenleri 3 başlıkta özetledi.

Giriş Tarihi 09 Nisan 2024, 13:18 Güncelleme 09 Nisan 2024, 16:44
İstanbul, Yalova ve Bursa aynı karede! Tatil başladı megakentin havası ’bayram’ etti: Harita yeşile döndü

İÇİNDEKİLER

Megakent İstanbul'da hava kirliliği son 2 yılın en düşük seviyesine görülmeye başlandı.


İSTANBUL, YALOVA VE BURSA AYNI KAREDE

Hava kirliliğinin düşmesiyle birlikte Bursa'da Uludağ'ın karlı tepeleri görüldü.



Fotoğraf sanatçısı Halil Sopaoğlu İstanbul, Yalova ve Bursa'yı aynı karede yakaladı.



Çamlıca tepesinden çektiği fotoğraf sosyal medyada gündem oldu.



100 KM UZAKLIK NET BİR ŞEKİLDE GÖRÜLDÜ

Binlerce beğeni ve milyonlarca görüntüleme alan fotoğraf, hava kirliliğinin azalmasıyla yaklaşık 100 kilometre uzaklığın net bir şekilde görüldüğünün kanıtı oldu.

HARİTAYA YANSIDI

İstanbul'da hava kirliliğinin düşmesi sonrası yaşanan manzara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, Ulusal Hava Kalite İzleme Ağı'nda yer alan haritalara da yansıdı.

1 Nisan hava kirliliği haritası

1 NİSAN'DA SARI
İstanbul'daki hava kalitesi haritasına yansıyan renkler 1 Nisan'da daha çok sarıyı gösteriyor.

9 Nisan hava kirliliği haritası


9 NİSAN'DA YEŞİLE DÖNDÜ
Bayram tatili nedeniyle birçok İstanbullunun şehir dışına çıkması nedeniyle 9 Nisan tarihindeki haritanın yeşile döndüğü görülüyor.

İTÜ Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Hüseyin Toros, A Haber canlı yayınında açıklamalarda bulundu. Toros, "Yılda 7 milyonun üzerindeki insanın ölümünden hava kirliliği sorumlu." dedi.

Bayram nedeniyle birçok aracın şehirde olmadığını ve fabrikaların çalışmadığını belirten Toros, temiz havanın devamlılığını sağlamak için önerilerde bulundu.

Şirketlerin ve bireysel olarak insanların ortak araç kullanımına yönelmesi gerektiğini belirten Toros, "Öncelikle evimizi işimize yakın seçmek. Evimiz işimize yakın olursa bisiklet gibi araçlar ulaşımımızı sağlayacağız." dedi.

Elektrikli araç teknolojisinin hızla artması gerektiğini ifade eden Toros, "İçten yanmalı motor kullanan araçların sayısını azaltmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Toros, ısınma ve soğutma için apartmanlarda ısı yalıtımına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.