Antalya'ya gidecekler dikkat! Akdeniz'de denizanası alarmı! Uzman isim uyardı: Yanma, kızarma ve dahası...

Akdeniz kıyılarında 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin başlamasıyla birlikte yaz sezonu erken açıldı. Ancak denize girmek isteyen vatandaşlar, kıyıya kadar uzanan denizanalarını görünce kısa süreli panik yaşadı. Uzmanlar denizanalarının kimler için risk oluşturduğunu aktarırken tatilcileri onlara yaklaşmamaları konusunda da uyardı.

Giriş Tarihi 08 Nisan 2024, 12:33 Güncelleme 08 Nisan 2024, 14:05
Antalya’ya gidecekler dikkat! Akdeniz’de denizanası alarmı! Uzman isim uyardı: Yanma, kızarma ve dahası...

İÇİNDEKİLER

9 günlük Ramazan Bayramı tatili ve havaların da ısınmasıyla birlikte Akdeniz sahillerinde deniz sezonu şimdiden açıldı. Ancak Antalya kıyılarında görülen deniz anaları bölgede paniğe neden oldu. Denize giren tatilciler, deniz anaları nedeniyle zor anlar yaşadı. Uzmanlar ise uyardı: Yanma, kızarma, su toplama ve kaşıntı varsa…

KONYAALTI'NDA SIK GÖRÜLÜYOR

Antalya Körfezi'nde son haftalarda sürü halinde bulunan denizanaları, akıntıyla beraber kıyılara kadar ulaştı. Konyaaltı Sahili'nde sıklıkla rastlanan denizanaları o bölgede tatil yapan vatandaşlara zor anlar yaşattı. Kıyıya yakın alanlarda yüzenler, denizanalarıyla aniden karşılaşınca ne yapacağını bilemeyerek denizden çıktı. Çıkmayanlar ise farklı alanlarda yüzmeye devam etti. Denize atladıktan sonra denizanasını fark edenler de panikle sudan çıkmaya çalıştı.

BALIKÇILARA ZORLUK ÇIKARDI

Denizanaları amatör olta balıkçılarına da zorluk çıkardı. Balıkçıların oltasına ya da ağlara takılan denizanaları av malzemelerine zarar verdi. Lara bölgesindeki sahillerde işletmeciler sahildeki denizanasını toplatarak traktör kasasında taşıdı.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet GökoğluAkdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu

''BİRKAÇ HAFTA DAHA GÖRÜLECEK''

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, kıyıya yakın sularda sürüler halinde görülen denizanalarının akıntıyla İsrail, Mısır, Lübnan ve Suriye üzerinden İskenderun Körfezi'ne, ardından Antalya Körfezi'nden batıya doğru yolculuk yaptığını belirtti. Bilim dünyasındaki adı Rhopilema Nomadica olan Kızıldeniz göçmeni denizanasının sürüler halinde yolculuğunun her yıl gerçekleşen bir durum olduğunu hatırlatan Gökoğlu, haziranın ilk haftasına doğru denizanası geçişlerinin tamamlanacağını söyledi.

10 METREKAREYE 1 DENİZANASI

Prof. Dr. Gökoğlu, Antalya Körfezi'nde araştırma yaptıklarını söyleyerek körfezde her 10 metrekareye bir denizanası gözlemlediklerini kaydetti.

Şemsiye çapı 68 santimetre, ağırlığı 10 kilograma ulaşan bu denizanalarının incelenmeleri sonucu parazitler tespit ettiklerini, bölgede denizanası yoğunluğunun çok fazla olduğunu söyledi.

DENİZANALARINI SIĞINAK OLARAK KULLANIYORLAR

Denizanasının şemsiyesinin içerisinde Kızıldeniz göçmeni tral balıklarının yavrularına rastladıklarını anlatan Prof. Dr. Gökoğlu, araştırma amaçlı gerçekleştirdikleri dalışta o anları görüntülediklerini söyledi. Tral balıklarının denizanasının içerisini sığınak olarak kullandığını ifade eden Prof. Dr. Gökoğlu, bu tür balıkların denizanası ile yolculuk yapıp popülasyonunun farklı yerlere dağılmasına olanak sağladığını aktardı.

FAYDADAN ÇOK ZARARI VAR

Denizanalarının ekosistemdeki etkilerini anlatan akademisyen, bazı balık yumurtalarına zarar verdiğini, balıkçılar içinse bir problem olduğunu ifade etti.

İçerisine yavruyken giren tral balıklarını koruyup, büyüyüp ekosisteme yayılmasında fayda var. Denizdeki atıkları besin olarak kullanıyor. Olumsuz etkileri ise balık larva ve yumurtalarına zarar veriyor. Balıkçılara büyük zararı var. Balıkçılar ağ atmıyor. Denizanası nedeniyle yırtılmalar oluyor. İnsanlar denizanalarına yaklaşmasın. Vücuda temas ettiğinde yanma, kızarma, su toplama ve kaşıntı gibi etkiler yapıyor. Özellikle toksinine karşı alerjisi olanlara karşı daha büyük risk oluşturuyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN