Alman polisini şoke eden operasyon! O deponun sahibi Türk çıktı! Paralar Güngören'den gelmiş!

Hamburg'da otomobil parçaları ihraç eden bir şirket, Alman polisi tarafından sahte para sevkiyatı konusunda mercek altına alındı. Sahibinin bir Türk vatandaşı olduğu tespit edilen depoda tam 130 milyon sahte Amerikan doları ele geçirildi.

Giriş Tarihi 08 Nisan 2024, 14:36 Güncelleme 08 Nisan 2024, 14:36
Alman polisini şoke eden operasyon! O deponun sahibi Türk çıktı! Paralar Güngören’den gelmiş!

İÇİNDEKİLER

Alman polisi, otomobil parçalarının yer aldığı bir depoya yaptığı baskında, sahte 130 milyon dolara ulaştı. O deponun sahibinin Türk vatandaşı Talip G.'ye ait olduğu saptandı. Polis, şüpheli hakkında yakalama kararı çıkardı. Alman polisinin bile şaşkınlıkla takip ettiği olayda sahte dolarlar Güngören'den sevk edilmiş.

SAHTE PARA DEPOSUNA BASKIN

Almanya'da Kiel Kriminal Soruşturma Dairesi, Jübek (Schleswig-Flensburg bölgesi) ve Hamburg'da otomobil parçaları ihraç eden bir şirketi sahte para sevkiyatı konusunda mercek altına aldı. Geçtiğimiz günlerde ihracat firmasına ait küçük atölyelerin ve 20 binanın bulunduğu depoya bir tırın giriş yaptığı istihbaratı alınmasının üzerine, ekipler tarafından depoya baskın düzenlendi.

Depoda yapılan aramada, 4 palette toplam 165 kutuya yerleştirilmiş 103 milyon sahte ABD dolarına rastlandı. Deponun ve şirketin sahibi ise Kocaeli Üniversitesi Makina Mühendisliği mezunu Talip G. çıktı. Alman polisinin ülkede karış karış aradığı Talip G.'nin Türkiye'de olduğu iddiası ortaya atıldı. hakkında yakalama kararı çıkarılan Talip G. ve medyada geniş yankı uyandıran sahte para olayına ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı.

PARALAR GÜNGÖREN'DEN YÜKLENDİ

Edinilen bilgiye göre, 2023 Haziran ayında İstanbul Güngören'de uluslararası taşımacılık hizmeti veren bir kargo şirketi, genellikle film veya tiyatrolarda kullanılan "prop copy" ya da "film parası" olarak kullanılan bir tır dolusu sahte parayı Amerika'daki alışveriş sitelerinde satılacağını söyleyerek Almanya'ya yolladı. Paralar o kadar profesyonel dizayn edilmiş ki ancak büyüteçle bakıldığında sahte olduğu anlaşılabiliyordu.

165 KOLİ, 200 MİLYON ABD DOLARI

165 koliden oluşan yaklaşık sahte 300 milyon Amerikan doları, iş adamı Talip G.'ye ait 100 dönümlük içerisinde küçük atölyelerin ve 20 binanın bulunduğu depoya bırakıldı. Güngören'de hizmet veren şirketle yapılan anlaşma gereği Amerika'ya sevkiyatlar Talip G'ye ait lojistik firması üzerinden kendi adıyla yapılacaktı.

ALICI BİR TÜRK

İddiaya göre ilk sevkiyat, 23 Haziran tarihinde Amerika'nın Memphis şehrinde bulunan Amazon depolarına yapıldı. 100 dolarlık banknotlar halinde toplam 66 kilo ağırlığındaki 3 koli, Türk asıllı Doğan Y.'ye yollandı.

BAKANLIK EL KOYDU: GERÇEĞİNDEN AYIRT EDİLEMİYOR

Sevkiyatlar belli aralıklarla devam ederken, 6 Eylül tarihinde ABD Gümrük ve Sınır Koruması (U.S. Customs and Border Protection) Talip G.'ye bir elektronik posta göndererek sahte paralara el konulduğunu açıkladı. Paraların el konulma nedeni ise gerçek paralardan ayırt edilemediği ve piyasaya kolaylıkla sürülebileceği gösterildi.

ÖZEL TİM BASKIN YAPTI ANCAK...

ABD Gümrük ve Sınır Koruması (U.S. Customs and Border Protection) iddiaya göre sevkiyatın devam etmesi nedeniyle Almanya Kiel Kriminal Soruşturma Dairesi'ne olayla ilgili ayrıntılı bir rapor gönderdi. Soruşturma kapsamında paraları inceleyen Deutsche Bank bu banknotların günlük ödeme işlemlerinde gerçek parayla karıştırılabildiğini ve suç teşkil ettiğini bildirdi. Elde edilen bilgiler doğrultusunda Talip G'ye ait ev, iş yeri ve depolara 6 kişilik özel bir tim baskın düzenledi. Operasyonda karton kutulara yerleştirilmiş 103 milyon sahte ABD doları ele geçirildi. Ancak depoda kimseye ulaşılamadı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN