Gördüğümüzden çok çok daha farklıymış! Kanuni Sultan Süleyman'ın gerçek resmi ortaya çıktı

Osmanlı padişahlarını 18. ve 19. yüzyılın klasik portrelerinden tanırız. Fakat İranlı ressam Reza Hemma-Tirad'ın son çalışması bu algıyı kökten değiştiriyor. Hemma-Tirad, üç yıllık bir titiz çalışmanın ardından Osmanlı'nın 36 padişahının portrelerini çizdi ve bu portreler, tarih kitaplarında görmeye alıştığımız klasik anlayıştan oldukça farklı.

Giriş Tarihi 21 Şubat 2024, 08:33 Güncelleme 22 Şubat 2024, 10:50
Gördüğümüzden çok çok daha farklıymış! Kanuni Sultan Süleyman’ın gerçek resmi ortaya çıktı

İÇİNDEKİLER

Hemma-Tirad'ın eserleri, padişahların daha önce görülmemiş yönlerini ortaya koyuyor. Ressam, her bir portreyi çizerken, padişahların kişilik özelliklerini, dönemlerinin kültürel ve sosyal yapılarını ve tarihçilerle yapılan derinlemesine çalışmaların ışığında oluşturduğu yeni bilgileri kullanarak, Osmanlı liderlerini daha gerçekçi bir şekilde tasvir etmeye çalışmış.

TARİH KİTAPLARININ ÖTESİNDE

Bu yeni portre serisi tarihseverlerin ve sanatseverlerin Osmanlı padişahlarını yeniden keşfetmesine olanak tanıyor.

Eserler padişahların sadece yönetim becerileri ve fetihleriyle değil aynı zamanda kişisel özellikleri ve dönemlerinin estetik anlayışıyla da hatırlanabileceğini gösteriyor.

Osman Gazi

Reza Hemma-Tirad'ın çizimleri, Osmanlı tarihine modern bir bakış açısı sunuyor ve tarih kitaplarında yer alan klasik portrelerin ötesine geçiyor.

Kanuni Sultan Süleyman

Serideki portrelerden biri de Osmanlı İmparatorluğu'nun en ünlü padişahı Kanûnî Sultan Süleyman'a ait. 27 Nisan 1495'te Trabzon'da doğan Sultan Süleyman babası Yavuz Sultan Selim'in titiz eğitimi altında büyüdü ve Osmanlı'nın zirveye ulaştığı bir dönemin lideri oldu.

(Soldaki Kanuni Sultan Süleyman, sağdaki Fatih Sultan Mehmet)

Hemma-Tirad'ın çizdiği portre, Kanûnî'nin sadece bir hükümdar olarak değil, aynı zamanda bir insan olarak derinliğini ve duygusallığını vurguluyor.