Dünyanın en tehlikeli hayvanı: Ancak zehri her derde deva

Kara akrep ölümcül bir zehre sahip ve insanlar için büyük bir tehlike oluşturuyor. Ancak kara akrebin zehri, dünyanın en pahalı sıvısı olarak kabul ediliyor, litre fiyatı tam 10 milyon dolara ulaşıyor. Siyah veya kahverengi olan bu akrep türü, 8 veya 10 santimetre uzunluğa erişebiliyor ve zehrinin değeri şaşırtıcı derecede yüksek olmasıyla biliniyor.

Giriş Tarihi 16 Ekim 2023, 16:42 Güncelleme 16 Ekim 2023, 16:42
Dünyanın en tehlikeli hayvanı: Ancak zehri her derde deva

İÇİNDEKİLER

Dünyanın en tehlikeli hayvanları arasında yer alan akrebin zehrine paha biçilemiyor. Özellikle ilaç sektöründe kullanılan bu zehir kanser, ağrı kesiciler grubu, anestezi dahil pek çok alana da yayıldı. Androctonus Crassicauda türü olan kara akrep çok nadir görülen bir tür olarak biliniyor. Elde edilen zehrin gramı da litresi de fiyatıyla dikkat çekiyor.

SON DERECE DEĞERLİ...

İlaç üretiminde, özellikle Androctonus Crassicauda türü olan kara akrepler tercih ediliyor. Kara akrebin zehri antikor üretimine yol açan moleküller içeriyor. Antikorlar vücudun savunucularıdır ve diğer akrep zehirlerini nötralize ederek panzehir üretimini sağlar.

DÜNYANIN EN PAHALI SIVISI

Zehrin ilaca dönüştürülmesi akrebin sağılmasıyla başlıyor. Zehri muhafaza etmek de çok önemli oluyor. Dünyanın en pahalı sıvısı akrep zehridir.

1 litre zehir, tam 10 milyon dolar değerinde! Bu kadar nadir bulunan ve zehri ilaç olarak son derece etkili olan kara akrepler, 1942'den beri bu amaç için kullanılıyor.

Üreticiler, çeşitli üniversitelerden analiz raporları çıkardıklarını ve zehir numunelerini farklı ülkelere gönderdiklerini dile getiriyor:

"Şanlıurfa'da kurduğumuz akrep tesisinde sağımla elde ettiğimiz zehirleri başta Türkiye olmak üzere dünya piyasasına satıyoruz. Bu iş oldukça tehlikeli ve zor iştir.

Akrebin beslenmesi ve sağılması önemli ve hassas bir konudur. Sağmak çok önemli, elektriksel uyarılarla yapılıyor, fazla sağarsan akrebi öldürürsün, az yaparsan zehrini alamazsın."