İyilik hikayesi: 12 yaşındaki çocuktan alınan karaciğerin nakledilmesi sayesinde hayata döndü

Gebelik zehirlenmesi nedeniyle karaciğeri iflas eden, bebeği 34 haftalıkken dünyaya getirilip kuvöze alınan ve acil nakil olması gereken Eda Aktaş, beyin ölümü gerçekleşen 12 yaşındaki çocuktan alınan karaciğerin nakledilmesi sayesinde hayata döndü. Organ nakli çağrısı, ‘bulundu’ haberinin gelmesi ve operasyon 24 saat sürdü..

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Eylül 2023 Güncelleme 23 Eylül 2023, 07:01
İyilik hikayesi: 12 yaşındaki çocuktan alınan karaciğerin nakledilmesi sayesinde hayata döndü

İÇİNDEKİLER

Bilkent Şehir Hastanesi, hamileliğinin 34'üncü haftasında yaşadığı gebelik zehirlenmesi nedeniyle hayatı tehlikeye giren anne Eda Aktaş (40) ve bebeği için farklı branşlardan hekimlerin seferber olduğu, zamanla yarışılan operasyona imza attı.

Önce bebeği sezaryen doğumla dünyaya getiren uzmanlar, anneyi de hızla yoğun bakım servisine aldı.

Bu süreçte zehirlenme kaynaklı karaciğer yetmezliği gelişen, değerleri düzelmeyen anne için bu kez Türkiye genelinde "acil nakil" çağrısına çıkıldı.

KIZINA KAVUŞTU
Yaşamla ölüm arasında büyük bir savaş veren anne Eda Aktaş'a beklediği haber Bolu'dan geldi. Beyin ölümü gerçekleşen 12 yaşındaki bir çocuk, ailesinin bağışladığı organlarıyla Aktaş'a yeni bir yaşam hediye etti. Küçük çocuktan alınan karaciğer, eş zamanlı operasyonla anneye nakledildi.

Genç anne, yaşam mücadelesi verdiği süreçte kuvözde büyük bir özveriyle büyütülen bebeği Aybars ve 4 yaşındaki kızı Aybüke'ye bu sayede tekrar kavuştu. Bu süreçte hep yoğun bakımda kaldığını, kuvözdeki bebeğini, 4 yaşındaki kızını göremediğini dile getiren Aktaş, "Hocalarımız, hemşirelerimiz bir bebeğe nasıl bakarsanız bana da aynı şekilde baktı.

Yaklaşık 2 ay hastanede kaldım, hayata tekrar döndüm. Herkese teşekkür ederim" dedi.

ZAMANLA YARIŞ
Bilkent Şehir Hastanesi, Kadın Doğum Hastanesi Perinatoloji Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Dilek Şahin de şiddetli preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) tanısı konulması ve bunun hayati risk oluşturması nedeniyle Aktaş'ın hızla erken doğuma alındığını anlattı.

Şiddetli gebelik zehirlenmesinin organlara zarar verebildiğini vurgulayan Şahin, "Annemizin doğum sonrası 4. saatten itibaren karaciğer, böbrek fonksiyonlarında bozulmalar başladı. Zamanla yarıştık ama şimdi çok mutluyuz" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN