Morca Mağarası'nda beyin kanaması geçiren ABD'li dağcı yaşadıklarını anlattı: "Çılgın bir maceraydı"

ABD’li dağcı Mark Dickey, 3 Eylül’de Mersin’deki bin 276 metre derinliğindeki mağaraya indi. Mide kanaması geçirdi. 9 gün sonra yeniden ışığı görünce şunları söyledi: Kapkaranlık bir noktada kan kusmaya başladım. Yaşayamayacağımı sandım. Türk yetkililer kurtulmam için tüm imkanlarını kullandı. Minnettarım...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Eylül 2023 Güncelleme 13 Eylül 2023, 07:00
Morca Mağarası’nda beyin kanaması geçiren ABD’li dağcı yaşadıklarını anlattı: Çılgın bir maceraydı

İÇİNDEKİLER

Mağara araştırmacısı ve dağcı Mark Dickey, keşif çalışması adına 15 kişilik grupla 1276 metre derinlikteki Morca Mağarası'na indi. Ancak mide kanaması geçirdi. Kurtarma için 8 ülkeden 196 kişi geldi. AFAD'ın kurduğu koordinasyon çadırında süreci takip eden ekipler, grupla sık sık iletişim sağlayıp ilaç desteği verdi.

Kendini toparlamaya başlayan Dickey, bir insanın geçebileceği noktalardan geçti. Ekipler tarafından sedye ile ilk olarak 700 metre derinlikte oluşturulan kampa çıkarılan Mark Dickey, bir süre burada dinlendi. Tahliye işlemi 9'uncu gün sabaha karşı başarıyla bitti. Zorlu bir süreç içerisinde mağaradan çıkarılan Dickey, askeri helikopter ile Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı'nın pistine, buradan da ambulansla Mersin Şehir Hastanesi'ne getirildi.



DELİRECEĞİMİ SANDIM
Durumu iyi olan Dickey, şunları söyledi: Türk mağaracılar bin metre aşağıya inip hayatımı kurtardı. Tüm olanakları sağlayan Türk yetkililere ne kadar teşekkür etsem az. Çok çılgın bir maceraydı ama yüzeydeyim, hala hayattayım. Sanki yaşamayacakmışım gibi bir noktaya ulaştım. Delireceğimi sandım. Bilincimi açık tutmak zorlaşmaya başladı ve sanki yaşamayacakmışım gibi bir noktaya ulaşmıştım. Yaşadığıma inanamıyorum."

1276 METRE DERİNLİKTEN YÜZEYE
Dağcılar halatla aşağıya indi. Ardından Dickey'i yüzeye çekmek için harekete geçti. Yavaş yavaş mağaranın girişine getirilen Dickey hala şok içindeydi...

40 yaşındaki Dickey, Mersin Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Hayati tehlikesinin olmadığı açıklandı.
BEKİR COŞKUN

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN