Bulan turnayı gözünden vuruyor! Orkideden bin kat daha değerli! İşte dünyanın en pahalı bitkisi

Karabük'ün Safranbolu ilçesi, dünyanın en nadir ve değerli bitkilerinden biri olarak kabul edilen safranın üretiminde önemli bir merkez olarak öne çıkıyor. Safran üretimi ağustos ayında gerçekleştirilen ekimle başlıyor ve ekim-kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa ulaştığında hasat edilerek devam ediyor. Yaklaşık 80 bin çiçekten sadece 500 gram safran elde ediliyor. Bu nedenle safran "dünyanın en pahalı bitkisi" olarak kabul ediliyor.

Giriş Tarihi 13 Eylül 2023, 08:52 Güncelleme 13 Eylül 2023, 08:52
Bulan turnayı gözünden vuruyor! Orkideden bin kat daha değerli! İşte dünyanın en pahalı bitkisi

İÇİNDEKİLER

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Safranbolu'da safran üretimi için önemli bir dönem başladı. Safran soğanları toprakla buluştu ve safranın eşsiz lezzetini ve rengini oluşturan bu değerli bitkinin yetiştirilmesi için çalışmalara başlandı. Safran lezzeti ve rengiyle tanınırken aynı zamanda sağlık açısından da pek çok fayda sunan bir bitki olarak biliniyor. Bu kıymetli bitkinin fiyatını duyanlar ise şaşıp kalıyor.

KİLO FİYATI DUYANLARI ŞAŞIRTTI

Safranın işçiliğinin zor olduğunu aktaran bir üretici "İşçi bulmak zor, yevmiye pahalı ama elimizden geldiği kadar döndürmeye çalışıyoruz. Bu sene soğan fiyatları 3 boy olarak küçük, orta iri boy, iri boyu 550 liraya kadar satılıyor.

Soğanın kilosu 550 lira ama safran 200-250 liraya kadar çıkıyor gramı" diye konuştu.

"1 kilo safran 250 bin lira yapıyor" diyen üretici, şunları kaydetti: "Geçen sene 150 bin liraydı, bu sene 250'den aşağı yok. Benzin fiyatları, mazot fiyatları, girdiler. Alıcı var, ama Safranbolu safranı olacak. İran safranı bunun yanında para etmiyor."

Safran sadece lezzeti ve rengiyle değil sağlık açısından da pek çok faydaya sahip bir bitki olarak öne çıkıyor.

Potasyum, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengin olan safran, birçok sağlık sorununa karşı koruma sağlayan özellikleriyle dikkat çekiyor.

Potasyumun sağlığa olan olumlu etkileri göz önünde bulundurulduğunda safranın kan basıncını kontrol altında tutmaya yardımcı olduğu biliniyor.

Kan basıncının sağlıklı seviyelerde tutulması, kalp ve dolaşım sağlığı için son derece önemlidir.

Safranın antioksidan özellikleri solunum yolları rahatsızlıklarıyla mücadelede etkili olduğunu gösteriyor.