Korhan Berzeg hala bulunamadı! Tina'nın 74 gün sonra geri dönmesiyle tüm senaryolar değişti!

Son dakika haberleri... 17 Haziran'dan bu yana aranan Korhan Berzeg, hala bulunamadı. Günlerdir aranan Korhan Berzeg’le birlikte sırra kadem basan köpeği Tina ise 74 gün sonra geri döndü. Tina’nın bakımlı ve hiç kilo kaybı yaşamaması ise dikkatlerden kaçmadı. Arama çalışmalarını hızlandıran ekipler GPS takılan Tina'yı adım adım takibe başladı. Öte yandan Tina'ya birçok tahlil yapılacağı öğrenilirken olayda tüm senaryolar değişti. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 31 Ağustos 2023, 09:15 Güncelleme 31 Ağustos 2023, 19:56
Korhan Berzeg hala bulunamadı! Tina’nın 74 gün sonra geri dönmesiyle tüm senaryolar değişti!

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin konuştuğu esrarengiz olay Balıkesir'in Gönen ilçesinde yaşandı. ABD'deki Dünya Bankası'nda bir dönem 'Asya Direktörü' olarak çalışan ve emekli olup, İstanbul Büyükada'da yaşamaya başlayan Korhan Berzeg, mayıs ayında, İngiliz uyruklu eşi Angela Berzeg ile memleketi Balıkesir'in Gönen ilçesinin kırsal Armutlu Mahallesi'ndeki evine gitti.

17 Haziran'da, eşi kahvaltı hazırlarken, telefonunu bırakıp Doberman cinsi eğitimli köpeği 'Tina' ile yürüyüşe çıkan Korhan Berzeg, geri dönmedi.

Kayıp ihbarı üzerine bölgede, Bursa Jandarma Arama-Kurtarma (JAK), Ankara Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK), Balıkesir Jandarma Komando, Jandarma Asayiş, Jandarma Olay Yeri İnceleme (OYİ), Jandarma Suç Araştırma Timleri (JASAT) ile Balıkesir Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Özel Harekat ve Çevik Kuvvet ekipleri, AFAD, UMKE, AKUT, GÖNDAK ve SAR ekipleri ile iz takip ve kadavra köpekleriyle arama başlatıldı.

Dron ve İHA'ların da kullanıldığı aramalarda, bu zamana kadar 250 kilometrelik alan havadan ve karadan tarandı; kırsalda ve Gönen ilçe merkezindeki 30 mahallede arama yapıldı. Armutlu Mahallesi ve çevresindeki tüm metruk evler de savcılık izniyle arandı.

Armutlu Mahallesi yakınından geçip, Erdek ilçesine dökülen Gönen Çayı'nın yaklaşık 80 kilometrelik sahilini de kontrol edip, bilinen kuyular ve mağaralarda da arama yapan ekipler, Berzeg'in evinin önünden 3'üncü kez başlattıkları aramalardan da sonuç alamadı.

Teknik ve fiziki takibin yanı sıra yapılan ihbarları da değerlendiren ekipler, Korhan Berzeg olduğu söylenen 2 kişiye ulaştı. Ancak bu kişilerin, Berzeg ile benzerlik gösteren, aynı kıyafeti giyen ve yanlarında köpekleri olan farklı kişiler olduğu ortaya çıktı.

MİT'in de katıldığı arama çalışmaları kapsamında, Berzeg'in Gönen ve İstanbul'daki evlerinde savcılık kararıyla arama yapılıp bilgisayarları incelendi. Savcılık, şüpheli olarak 20 kişinin ifadesini aldı. Berzeg'in kaybolduğu gün, bölgeden geçen 40 aracın sürücüleri de sorgulandı. Berzeg'in takibe alınan banka hesaplarında da kaybolduğu günden bu yana herhangi bir hareketlilik belirlenmedi.

BUGÜN DE SONUÇ ALINAMADI
Balıkesir'in Gönen ilçesinde geçen 17 Haziran'da kaybolan Dünya Bankasından emekli Korhan Berzeg için bugün sürdürülen arama çalışmalarından da sonuç alınamadı.

Kırsal Armutlu Mahallesi'nde Korhan Berzeg ile kaybolduktan sonra geçen salı günü eve geri dönen Tina isimli köpeği de bugün bir süre arama çalışmalarına katıldı.

Öte yandan, Korhan Berzeg'i arama çalışmalarına yarın sabah saat 07.00'de tekrar başlanacağı belirtildi.

Soruşturma ve arama çalışmaları sürerken, Korhan Berzeg'in evinden birlikte ayrıldığı Doberman cinsi köpeği Tina, 74 gün sonra, dün, evine döndü. Armutlu Mahallesi'ndeki evine gelen ancak kimseyi bulamayınca 500 metre ilerideki, Berzeg'lerin aile dostunun evinin olduğu bölgeye giden Tina'yı görenlerin ihbarı üzerine, Armutlu Mahallesi Muhtarı Hamit Erman olay yerine gitti. Erman'ın evine gittiği Berzeglerin aile dostunun da köpeği teşhis etmesi üzerine jandarmaya haber verildi. Yapılan çip kontrolünde de köpeğin Tina olduğu tespit edilince, Berzeg'in eşi Angela Berzeg'e haber verildi. Angela Berzeg, dün akşam saatlerinde İstanbul Büyükada'daki evinden Armutlu Mahallesi'ne gelip, köpeği teslim aldı.

74 gün sonra dönen Doberman cinsi köpeğin, sağlığının yerinde, bakımlı ve temiz olduğu, üzerinde arazide kaldığına dair kir, toprak ve çamur olmadığı görüldü. Köpeğin yakın bir bölgede alıkonulduğu ihtimali üzerinde durulurken, bırakıldığı ya da kaçtığı da değerlendiriliyor.
Özel eğitimli olan köpeğin, karakteristik özellikleri üzerinden yola çıkan ekipler, Korhan Berzeg'i bulmak için yeni bir yol haritası oluşturacak. Köpek eğitim uzmanlarından destek alan arama kurtarma ekipleri, köpek Tina'nın kendilerini, sahibi Korhan Berzeg'in yanına götürmesi için çalışma yürütüyor.

EVE GELİR GELMEZ BAKIN NE YAPMIŞ!
Tina'nın eve ilk geldiği andaki detaylara da ulaşıldı. 29 Ağustos'ta Balıkesir'deki eve dönen Tina'nın önce bahçedeki kabından su içtiği, ardından Angela Berzeg'i fark ederek ona doğru koşup, kokladığı ortaya çıktı.

Berzeg'i arama çalışmaları sabahın erken saatlerinde bu yönde yeniden başlatıldı. Jandarma ekipleri, Tina'yı da yanlarına alarak, kısıtlı sayıdaki personelle yakın bölgede keşif çalışması gerçekleştirdi. Uzmanlardan alınacak tavsiye ve bilgilerin ardından Tina'nın da arama çalışmalarında aktif olarak kullanılması bekleniyor.

MUHTAR ERMAN: 'TİNA' DİYE SESLENİNCE TEPKİ VERDİ
Armutlu Mahallesi Muhtarı Hamit Erman, Tina'nın bulunmasını şöyle anlattı:

"Sabah 09.00 saatlerinde bana köpek Tina'nın görüldüğü şeklinde haber geldi. İhbar üzerine, Tina'nın görüldüğü yere gittim. O bölgede 10 dakika arama yaptım .100 metre ileride köpeği buldum. 'Tina' diye seslenince, hemen dönüp baktı. Sonra dişi mi erkek mi diye baktım. Dişi olunca o köpeğin Tina olduğundan daha da emin oldum. Sonra Tina'yı alıp onu tanıyan Gül hanımın evine götürdüm. Orada köpek, Gül hanımı tanıdı ve bahçesine girdi. Gül hanım hemen Tina'nın fotoğrafını çekti ve Angela'ya gönderdi. Angela hanım bu bizim köpek dedi ve bizde kolluk kuvvetlerine haber verdik. Sağlığı gayet iyiydi ve köpek çok heyecanlıydı. Tina, jandarma ekiplerinin arama çalışmasına yardım ediyor. Birkaç gün daha arama çalışmalarına katılacak. Bende destek olmak için arama çalışmalarına katılıyorum."

Çalışmalar kapsamında Armutlu Mahallesi'nin yakın bölgesindeki şüpheli evlerin, savcılıktan alınan izinle aranacağı öğrenildi. Bu arada jandarma ekipleri, köpeğin bulunduğu saatlerde bölgeye gelen tüm araçların plakasını ve sürücüsünü araştırıyor.

Öte yandan Samsun'da yaşayan ve metafizikle uğraştığını söyleyen bir kişinin, Berzeg'in, Armutlu Mahallesi'ndeki evinin yakınlarındaki yüksek bir bölgede olabileceği ihbarı üzerine daha önce arama yapılan ve sonuç alınamayan bölge de yeniden taranacak.

Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ebru Yalçın, Gönen'de kaybolduktan 74 gün sonra eve geri dönen Tina isimli Doberman cinsi köpeğin kilo kaybı yaşamaması ve tüylerinin temiz olmasının ilginç olduğunu söyledi.

Bu kadar sürede doğayla baş başa kalan köpeğin bu kadar bakımlı şekilde dönmesinin mümkün olmadığını söyleyen Yalçın, "Köpekler sadık hayvanlardır. Doberman ırkı köpeklerin koruyucu özelliği çok fazladır. Köpeğin bu kadar temiz şekilde geri dönmesi akıllara, 'alıkonulmuş olması veya saklandığı yerden kaçması' ihtimalini getiriyor.

Köpekler doğada uzun süre kalabilir. Özel eğitim görmüş olan Doberman ırkı bu köpek, ilk zamanlar sahibinin yerini birilerine göstermek istemiş olabilir ancak 74 gün uzun bir süreç olduğu için unutmuş olabilir ama yerini gösterebilir de. Böyle bir durum da var" dedi.

GPS'Lİ ARAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Küresel konumlama sistemi (GPS) cihazı takılan köpek, ilk görüldüğü bölgede farklı noktalara bırakılarak, Berzeg'in kaybolduğu süreçte bir yerde tutulduysa, Tina'nın buraya tekrar gidip gitmeyeceği konusunda araştırma yapıldı.

Ekipler, Tina'nın gelmesi muhtemel olan araziye giderek kontrollerde bulundu.

TİNA'YA KAN VE DIŞKI TAHLİLİ YAPILACAK
Savcılık talimatıyla Gönen İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Veteriner Hekimliği tarafından Tina'nın dışkısı analiz edilmek üzere alınıp özel bir kutuya konuldu. Gaita testi yapılıp, Tina'nın, ne ile ve nasıl beslendiği, vücudunda herhangi bir yabancı madde olup olmadığı araştırılacak. Ayrıca kan tahlili de yapılacak. Yapılacak tahlillerle Tina'nın ormanda doğada mı kaldığı yoksa kapalı bir yerde mi tutulduğunun ön bilgisine ulaşılacak.

TASMASI SIR DOLU!
Korhan Berzeg'in eşi Angela Bergez, Tina'nın bulunması üzerine herhangi bir açıklama yapmadı. Ancak çiftin Armutlu'daki evlerinden gün boyu sivil ve jandarma ekipleri eksik olmadı.

Kriminal ekiplerinin de gittiği evde Tina'nın üzerinden doku, kan, dışkı örneği alındı.

Ayrıca köpeği tasmasının da ayrıca inceleneceği açıklandı. Tasmada parmak izi bulunup bulunmadığı ekiplerce kontrol edilirken, kriminal sonuçların kısa sürede çıkacağı vurgulandı.

DOĞADA BAKIMLI KALAMAZ
- Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ebru Yalçın, Gönen'de kaybolduktan 74 gün sonra eve geri dönen Tina isimli doberman cinsi köpeğin kilo kaybı yaşamaması ve tüylerinin temiz olmasının çok ilginç olduğunu söyledi. Bu kadar sürede doğayla baş başa kalan köpeğin bu kadar bakımlı şekilde dönmesinin mümkün olamayacağını söyleyen Yalçın, "Doberman ırkı köpeklerin koruyucu özelliği çok fazladır. Köpeğin bu kadar temiz şekilde geri dönmesi akıllara, 'alıkonulmuş olması veya saklandığı yerden kaçması' ihtimalini getiriyor" dedi.

1 MİLYONLUK ÖDÜL
Korhan Hoca'nın eşi Angela Berzeg eşinin bulunmasına yardımcı olan ya da yerini ihbar eden kişiye 1 milyon lira ödül verileceğini duyurmuştu.

SENARYOLAR DEĞİŞTİ
Cinayet büro amirliğinde 15 yıl çalıştıktan sonra emekli olan Savaş Kurtbaba, cinayet ihtimalinin gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi ve yeni ihtimalleri sıraladı:

- "İlk ve bana göre en güçlü ihtimal Korhan Hoca ve Tina kaçırıldı. Bir yerde tutulurken Tina kaçmayı başararak eve döndü. Köpeğin bakımlı ve kilo vermemiş olması bu ihtimali güçlendiriyor.

- İkinci senaryo Korhan Hoca ve Tina kaçırıldıktan sonra bir yere götürüldü. Aklımıza getirmek istemiyoruz ama Korhan Hoca öldürüldü. Daha sonra da köpek bölgeye bırakıldı. Cinayet ihtimali gözardı edilmemeli.

- Üçüncü ve bana göre en zayıf ihtimal Korhan Hoca yürüyüş sırasında köpeğin de ulaşamayacağı bir yere düştü. Köpek uzun süre bekledi ancak herhangi bir hareket olmayınca umudunu yitirdi ve beklemekten vazgeçerek eve döndü."

HTS DÖKÜMÜ
Hürriyet'te yer alan habere göre, Savaş Kurtbaba, bu tür durumlarda mutlaka yapılması gerekenleri de şöyle anlattı:

- "Eşin yaklaşık 6 aylık bir telefon dökümü, HTS raporlarının çıkartılıp tüm görüşmelerin saptanması lazım.

Bu zaman zarfında görüştüğü kişiler içerisinden Türkiye'ye giriş çıkış olmuş mu? Bu görüştüğü kişiler Türkiye'ye gelmiş mi gitmiş mi?

- Kaybolduğu evde de karanlık oda çalışması yani luminal inceleme yapılması gerekiyor."