Muğla'da gerçekleşen korkunç cinayetin detayları ortaya çıktı: Figen Çoban çocuklarının gözü önünde yakılarak öldürülmüş

Muğla'nın Yatağan ilçesinde yaşanan trajik olayda hayatını kaybeden Figen Çoban'ın ölümüyle ilgili hazırlanan iddianame, dehşet verici ayrıntıları ortaya koydu. Sanıklar Mehmet Emin Ata Çoban, Süleyman Çoban ve Hatice Çoban hakkında, 'Kadına karşı kasten öldürme', 'Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme' ve 'Eşi kasten öldürme' suçlamalarıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. İddianamedeki detaylar ise kan dondurdu.

Giriş Tarihi 16 Haziran 2023, 09:31 Güncelleme 16 Haziran 2023, 10:27
Muğla’da gerçekleşen korkunç cinayetin detayları ortaya çıktı: Figen Çoban çocuklarının gözü önünde yakılarak öldürülmüş

İÇİNDEKİLER

Muğla'nın Yatağan ilçesi Yeşilbağcılar Mahallesi'nde 3 çocuk annesi 40 yaşındaki Figen Çoban, 21 Ocak'ta evinde yanarak hayatını kaybetmişti.

Eşi Mehmet Çoban hakkında, ölen Figen Çoban'ın üzerine benzin dökerek yaktığı ortaya çıktı.

Olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Figen Çoban'ın ölmeden bir gün önce iş arkadaşının attığı mesaj üzerine eşi Mehmet Çoban (44) ile tartıştığı iddia edildi. Olayın ardından Çoban'ın ölümüyle ilgili olarak eşi dahil olmak üzere 4 şüpheli gözaltına alınmıştı.

KOCASI İTİRAF ETTİ
Figen'in eşi Mehmet Çoban, eşinin annesi Hatice Çoban, eşinin kardeşi Süleyman Çoban, komşu Vahit gözaltına alınanlar arasında yer aldı. Daha sonra Figen Çoban'ın kızı Büşra Çoban da gözaltına alındı. Figen'in küçük yaştaki 2 çocuğu sosyal hizmetler tarafından gözaltına alındı. Jandarma ekiplerinin araştırması korkunç cinayetin failini ortaya çıkardı. Komşu Vahit, jandarma ekiplerine cinayeti gördüğünü itiraf etti. Kocası Mehmet Çoban, eşi Figen Çoban'ı yakarak öldürdüğünü itiraf etti.

YANAN CESEDİN FOTOĞRAFINI ÇEKMİŞLER
Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Figen Çoban'ın ölümüyle ilgili hazırlanan iddianame, Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, şüphelilerin fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettikleri vurgulandı. Mehmet Emin Ata Çoban ve kardeşi Süleyman Çoban'ın 112 Acil Çağrı Merkezi'ni aramadan önce yanan cesedin fotoğrafını çektikleri de iddianamede belirtildi. Ayrıca, Mehmet Emin Ata Çoban hakkında soruşturma yürütülmesini engellemek amacıyla, olay sırasında evde olmadığına yönelik delil yaratmak için güvenlik kamerası olduğunu bildiği markete gittiği vurgulandı.

"BİRİSİ BİRİLERİNİ YAKTI"
Figen Çoban'ın komşusu Vahit Sarı'nın 112 Acil Çağrı Merkezi'ne, 'Biri, eee birisi birilerini yaktı' diye ihbarda bulunduğu, Süleyman Çoban'ın ise olayı görmesine rağmen şüphelilere konuyla ilgili konuşmamalarını söylediği de iddianame belirtildi.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENDİ
İddianamede sanıklardan Mehmet Emin Ata Çoban, Süleyman Çoban ve Hatice Çoban'ın 'Kadına karşı kasten öldürme', 'Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme', 'Eşi kasten öldürme' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve sanık komşu Vahit Sarı'nın ise 'Suçluyu kayırmak' suçundan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.

"ÇOCUKLARININ GÖZÜ ÖNÜNDE YAKILDI"
Figen Çoban'ın ailesinin avukatı Kemal Ertuğrul, yaptığı açıklamada 13 Temmuz'da görülecek olan davada sanıkların haksız tahrik indiriminden yararlanmaması ve en ağır şekilde cezalandırılmaları için hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.
Figen Çoban'ın ölümüne ilişkin açıklama yapan Av. Ertuğrul, "İlk başta verilmiş olan adli tıp raporuna göre; olay günü çok ciddi bir boyutta kafasına darbeler almış. Maktul bulunduğu yerde muhtemelen evin avlusunda hareketsiz bir şekilde yattığı, ölüp ölmediği kimse tarafından kontrol edilmemekle birlikte birde zaten tehditlerinde yer aldığı üzere Mehmet Emin Ata Çoban, orada bulunan benzini maktulün üzerine döküp çakmakla da ateşlediği yer alıyor. Bu arada işin en mehabet arz eden durumlarından biriside maktulün çocuklarının gözü önünde maktulü yakarak ölümüne sebebiyet vermiştir. Gerek raporlarda gerek tanık ifadelerinde sonradan sanıkların ifadelerinde yer aldığı üzere maktulün yanarken halen canlı olduğu, çok açık ve net bir şekilde belli olmuştur. Biz bu dosyada da her zaman olduğu gibi yargı kurumlarımıza ve adalete güvenimiz sonsuzdur. Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bu dosyanın duruşması 13 Temmuz itibariyle yapılacak. İddianame uzunca yazılmış bir iddianame fakat olayın bütün ayrıntılarını içeriyor. Bu olay ilk başta maktulün yakınları tarafından intihar şeklinde ifade edilmiş ve kamuoyuna da o şekilde yansıtılmıştır. 3 sanık o aşamada ölenin eşi, kayınvalidesi ve kayınbiraderi maktulün tartışma sonucu moralinin bozuk olduğu ve intihar ettiği, kendisini yaktığı şeklinde ifade verildi."

"TAHRİK İNDİRİMİNDEN YARARLANMASINA SEBEP OLACAK HİÇBİR UNSUR BU DOSYADA YOKTUR"
Sözlerine devam eden Avukat Kemal Ertuğrul "Gerçek boyutu ise çok önceden beri maktul Figen Çoban'ın eşi tarafından darba maruz kaldığı, bu konuda hiç kimseyle bu yaşadığı sıkıntıyı da paylaşmamış olması. Maktul tabiri caizse çaresiz bir kompozisyon içerisinde. Çaresiz bir şekilde yaşama zorlanması sonucunda maktulün bu cinayete kurban gitmesine neden olan eşi Mehmet Emin Ata Çoban'ın maktulün Yatağan'da çalışmış olduğu fabrikada birlikte çalıştığı evli bir iş arkadaşı tarafından kendisine gönderilen bir mesajı aralarında ilişki olma ihtimali şeklinde yorumlayarak maktule karşı baskı, hakaret ve şiddet uygulamayı sürdürmesi ve çoğaltmasıdır.

Böylesine inanılmaz bir trajediye sebep olan kişilerin bütün kadın cinayetleri davalarında olduğu gibi tutunacakları bir hukuki dal olarak tahrik indiriminden yararlanmaması için bizce de hukuken tahrik indiriminden yararlanmasına sebep olacak hiçbir unsur bu dosyada yoktur. Hiç kimse böyle bir sebepten dolayı böyle bir işe kalkışma hakkını kendinde bulamaz. En ağır şekilde cezalandırılması için hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz"

"ABLAM İÇİN SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"
Kız kardeş Filiz Karataş ise, "Ablam için sonuna kadar savaşacağız. Adalete sonuna kadar güveniyorum. Suçluların en ağır cezayı almasını istiyorum. Adalet yerini bulacak, buna inanıyorum" diye konuştu.Baba Haydar Karataş da adalete güvendiklerini söyledi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN