Salda Gölü'nde endişe veren alarm! Güzelliğiyle harkesi büyüleyen Salda Gölü'nde sular çekildi

Salda Gölü, dünyanın göz bebeğiydi. Turkuaz rengi suyu, beyaz kumsalıyla gönülleri fethetti. NASA bile üzerine titredi. Ancak yıllara direnen bu doğa harikası, en sonunda alarm verdi! Kuraklık nedeniyle suyun çekildiği gölün bataklığa döndüğü gözlendi. Görüntüler yürek titretti.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Mayıs 2022 Güncelleme 17 Mayıs 2022, 06:59
Salda Gölü’nde endişe veren alarm! Güzelliğiyle harkesi büyüleyen Salda Gölü’nde sular çekildi

İÇİNDEKİLER

Burdur Yeşilova'da bulunan Salda Gölü, beyaz kumsalı ve turkuaz rengi suyuyla çok beğenildi. Türkiye'nin Maldivleri olarak gösterildi. Her yıl milyonlarca turist, güzelliğiyle büyüleyen gölü ziyaret etti. Hatta Amerikan Uzay Ajansı NASA bile binlerce kilometre öteden Salda'ya geldi. Kızıl Gezegen Mars'taki yaşamın izini bulmak için gölü inceledi. Ancak yıllara direnen gölde istenmeyen görüntüler de meydana geldi. Salda'yı ziyaret eden bazı vatandaşlar, gölün beyaz kumunu 'şifalı' diye internette sattı hatta plajında nargile bile içti! UNESCO'nun Dünya Doğal Miras Listesi'ne almaya hazırlandığı gölün önceki gün çekilen görüntüsü pes dedirtti. Son yıllarda kuralık nedeniyle suyun büyük ölçüle çekildiği göl, adeta bataklık haline geldi. Çevreciler, kuyu sondajları, sulama göletleri ve barajlar nedeniyle eski halinden eser kalmayan gölün 'özel koruma alanı' ilan edilmesini istedi.



NASA UYARMIŞTI
NASA, Salda Gölü'nü Mars'taki Jezero Krateri'ne benzetti. Bilim adamları araştırma için defalarca Burdur'u ziyaret etti. Hatta Mars'taki kraterin, milyonlarca yıl önce Salda Gölü'ne benzediği iddia edildi. NASA Bilim Misyon Direktörlüğü Müdür Yardımcısı Dr. Thomas Zurbuchen "Salda'ya sahip olduğumuz için çok şanslıyız. Gölün plajına ayakkabıyla bile girilmemeli" dedi.



Suyun metrelerce çekildiği Salda Gölü, bataklığı andırdı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN