Küsuf namazı nedir, nasıl kılınır? 10 Haziran Güneş tutulmasında küsuf namazı neden kılınır, kaç rekattır?

Küsuf namazı nedir, nasıl kılınır? Sorusunun yanıtı Ateş Çemberi Güneş tutulmasına az bir zaman kala yoğun bir şekilde araştırılıyor. Güneş tutulmasından Küsuf, Ay tutulmasında ise Hüsuf namazı kılınıyor. Tutulmanın gerçekleştiği sırada kılınan namaz ile ilgili bilgiler merak konusu oldu ve vatandaşlar ibadetlerini yerine getirmek için detayları araştırıyor. Hz. Peygamber'in küsûf namazı kıldırdığını ifade eden çok sayıda hadis mevcuttur. Peki 10 Haziran Güneş tutulmasında küsuf namazı neden kılınır, kaç rekattır?

Giriş Tarihi 10 Haziran 2021, 11:05 Güncelleme 10 Haziran 2021, 11:05
Küsuf namazı nedir, nasıl kılınır? 10 Haziran Güneş tutulmasında küsuf namazı neden kılınır, kaç rekattır?

İÇİNDEKİLER

Küsuf namazı nedir, nasıl kılınır? 10 Haziran Güneş tutulmasında küsuf namazı neden kılınır, kaç rekattır? Sorgulamaları arama motorları üzerinden sıklıkla yapılır oldu. Ay ve Güneş Allah'ın varlığını ve kudretini gösteren alâmetlerdendir, tutulma esnasında namazlar kılınır ve ilk kez kılacak olanlar merakla tüm bilgileri araştırır oldu. Küsuf namazı hakkında detayları haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz.

2021 GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

Gökbilimciler 2021'in en önemli gökyüzü olayı olan aynı zamanda bu yılın ilk Güneş tutulması Ateş Çemberi Güneş Tutulması'nın 10 Haziran'da yaşanacağını duyurdu.Yılın en yakın astronomik olayları arasında yer alan Ateş Çemberi Güneş Tutulması 10 Haziran 2021'de perşembe günü gerçekleşecek. Tutulma saat 13.53 'te meydana gelecek.

Hadis kaynaklarında, aralarında bazı rivayet farklılıkları bulunmakla birlikte güneş tutulduğu zaman Hz. Peygamber'in küsûf namazı kıldırdığını ifade eden çok sayıda hadis mevcuttur. Bu hadislerde Resûl-i Ekrem'in bu namaz sırasında kıraati uzun tuttuğu, namazı tamamlayınca güneş ışığının tekrar ortaya çıkmasından sonra cemaate hitap ederek, "Ay ve güneş Allah'ın varlığını ve kudretini gösteren alâmetlerdendir. Bunlar hiç kimsenin ölümünden veya yaşamasından/doğmasından dolayı tutulmaz. Ay veya güneş tutulmasını gördüğünüz zaman açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin" dediği, bazı rivayetlerde ise Allah resulünün bu iki hadiseye şahit olunduğunda tekbir getirilmesi, sadaka verilmesi ve köle âzat edilmesini istediği ifade edilir (Buhârî, "Küsûf", 1, 2, 6, 9, 15, 17, 19; "Bed?ü'l-?al?", 4; "?It?", 3; Müslim, "Küsûf", 1-4, 10, 29; Nesâî, "Küsûf", 10).

Küsûf namazı ezan ve kamet okunmaksızın cemaatle ya da tek başına kılınabilir. Ancak fakihlerin çoğunluğuna göre cemaatle kılınması daha faziletlidir. Seferî durumundaki kimseler tarafından da kılınabilen bu namazın vakti güneş tutulmasının başlamasından sona ermesine kadar süren zaman dilimidir. Namazdan önce gusül abdesti almak, cuma ve bayram namazları gibi camide kılmak, rükû, kıraat ve secdeleri normal zamanlara göre daha uzun tutmak küsûf namazının sünnetlerindedir. Ayrıca güneş tutulması sırasında Allah'ı bolca zikretmek, günahların bağışlanmasını dilemek, tekbir getirmek ve sadaka vermek Hz. Peygamber'in tavsiyeleri arasında yer alır.

KÜSUF NAMAZI NASIL KILINIR, KAÇ REKATTIR?

1. Rekat


"Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Küsûf Namazı namazı kılmaya" şeklinde niyet edilir."Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alınır ve namaza başlanır.Sübhaneke'yi okunur.Euzü-besmele çekilir.Fatiha Suresini okunur.Kur'an'dan bir sure okunur.Rüku'ya gidilir.Secde'ye gidilir. Doğrularak, tekrar Secde'ye gidilir.

2. Rekat

Ayağa kalkarak Kıyama durulur.Besmele çekilir.Fatiha Suresini okunur.Kur'an'dan bir sure okunur.Rüku'ya gidilir.Secde'ye gidilir. Doğrularak, tekrar Secde'ye gidilir.Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur."Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namaz tamamlanır.