Besim Ömer Akalın’ın hayatını kurtaran sis! Batan Titanic yolcu gemisine binememişti...

Besim Ömer Akalın’ın Fransa’nın tatil beldesi Calais’teki sis nedeniyle Southampton’a gidemedi ve bileti olduğu halde Titanic’e binemedi. İşte o sis hayatını kurtardı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Şubat 2021 Güncelleme 17 Şubat 2021, 06:56
Besim Ömer Akalın’ın hayatını kurtaran sis! Batan Titanic yolcu gemisine binememişti...

İÇİNDEKİLER

Bir sisle hayatı değişti… Besim Ömer (Akalın) Paşa 1862'de İstanbul'da dünyaya geldi. Annesi Priştineli Yaşar Paşa'nın kızı Afife Hanım, babası Arnavutluk- Nardalı Ömer Şevki Paşa'dır. Dört kardeşi olan Ömer Besim Paşa, hiç evlenmemiş ve çocuğu olmamıştır. Besim Ömer, ilkokula Priştine'de başladı. Ortaokulu, İstanbul Askeri Rüştiyesi'nde, liseyi de Kuleli Askeri Tıbbiye İdadisi'nde tamamladı.


Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'yi 1885'te bitirerek Tabip Yüzbaşı olarak hekim oldu. Açılan sınavı kazanarak Mekteb-i Tıbbiye'de ebelik alanında öğretim görevlisi oldu. 1887'de Ebelik Eğitimi ve Kadın Doğum alanında uzmanlık için devlet tarafından Paris'e gönderildi. 1891'de eğitimini tamamlayarak İstanbul'a döndü. Fransa'da gördüğü doğum eğitiminin notlarını Türkçe'ye çevirerek yayınlaması ilk bilimsel yayınıdır. 1932'de yayınladığı "Doğum Tarihi" isimli kitabı bu alandaki ilk kapsamlı bilimsel yayın kabul edilir. 1892'de gizli olarak ilk doğum kliniğini açtı.


Besim Ömer Paşa, kadın doğum alanı dışında ayrıca ebelik alanında öğretim üyeliği yaptığı için çok sayıda modern ebe yetiştirilmesinde öncü rolünü üstlendi. İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü ve iki dönem Bilecik milletvekilliği yapan Besim Ömer Paşa, 1940'ta Ankara'da vefat etti. Besim Ömer Paşa'nın tıp alanındaki katkıları dışında tarihe geçen bir vakası da batan ünlü Titanic gemisiyle birlikte anılmasıdır. 7-12 Mayıs 1912'de Washington'da düzenlenecek Kızılhaç Konferansı'na Osmanlı adına Besim Ömer Paşa'nın katılmasına karar verilmişti. Paşa, 9 Nisan sabahı İstanbul'dan Fransa'nın kuzeyindeki sahil şehri Calais'e gelmişti.



Bu şehrin karşısında yer alan İngiltere'nin Southampton şehrinden 10 Nisan tarihinde kalkacak olan Titanic'e binecek ve New York'a gidecekti. Biletini de almıştı, ama sis nedeniyle Calais'ten hiçbir gemi kalkamayınca Paşa da Titanic'e binememişti.

Titanic batmıştı ama hayat devam ediyordu. Paşa, daha sonra başka bir gemiyle ABD'ye gitti ve o konferansa katıldı. Konferanstaki gözlem ve katkılarını "Dokuzuncu Vaşington Salib-i Ahmer Konferansına Memuriyetim ve Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyetine Tekliflerim Hakkında" adıyla Eylül 1912'de kitaplaştırdı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN