Koronavirüs aşısı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar: Aşırı endişeye gerek yok

Aşı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar kafa karışıklığı yaratıyor. Araştırmalar ise vatandaşın yüreğine su serpiyor. İşte koronavirüs aşısı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar ve 8 Aralık tarihli Takvim Gazetesi'nden derlediğimiz koronavirüs haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Aralık 2020 Güncelleme 08 Aralık 2020, 07:01
Koronavirüs aşısı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar: Aşırı endişeye gerek yok

İÇİNDEKİLER



Dr. Ömer Ataç ve Dr. Alp Aker'in bir süre önce yaptığı ve yayımlanan araştırmada vatandaşların kafasındaki soru işaretlerini giderecek, aşının güvenirliliği konusunda toplumsal rahatlamayı sağlayacak veriler bulunuyor. İki doktorun yaptığı araştırmaya göre aşı hakkında doğru bilinen yanlışlar şöyle:

BUNLAR DOĞRU DEĞİL

- Aşılar kısırlık yapar.
- En sağlam bağışıklık, hastalığı geçirerek kazanılır.
- Aşıların yan etkileri çok tehlikelidir.
- Aynı anda birden fazla aşı uygulamak bağışıklık sistemine zarar verir.
- Tehdit altında olmadığımız hastalıklara karşı aşı olunmaz.

Araştırmalar, aşı karşıtlığının 3 sebebi olduğunu sebebi olduğunu gösterdi:

Kâr/zarar ilişkisini yeterli görmeyenler

Risk altında olmadığını düşündüğü için ihtiyaç hissetmeyenler

Dini, felsefi veya komplo temelli gerekçelerle itiraz edenler


ALMANYA'NIN DA UĞUR'U
Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Başbaşkanı Armin Laschet, Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'yi övdü. Laschet, "Almanya'da okul birinciliği olan bir Türk'ün bugün salgına karşı aşı bularak bizlere umut olması bizleri mutlu ediyor. Almanya'daki aşırı sağcıların bunu görmesini diliyoruz" dedi.


Armin Laschet


KARANTİNA SÜRESİ ARTIK 10 GÜN
Sağlık
Bakanlığı, Coronavirüs temaslı algoritmasında güncelleme yaptı. Açıklamada 14 günlük sürenin 10 güne düşürüldüğü belirtilerek, "Yakın temaslılar 10 gün boyunca karantinada kalır. Karantina dönemi süresince herhangi bir semptom gelişmeyen kişilerin karantinası, PCR yapılmaksızın, 10'uncu günün sonunda biter" denildi.

Karantina süresi, temaslı kişilerde salgının başından itibaren 14 gün olarak belirlenmişti. Son karar ile birlikte temaslıların karantina süresi 4 gün azaltılmış oldu.


OCAK UYARISI
Gögüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, Coronavirüs vakalarının ocak ayında büyük bir artış gösterebileceğini ve pik yapacağını söyledi. Akkoyunlu, "Eğer aşılar işe yaramazsa 2021 sonbaharkış ayları da böyle geçecek" dedi.
TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
Canlı Corona Virüsü Haritası - Corona Virüsü Ölü ve Vaka Sayısı Son Durum