Güneydoğu Anadolu'da görülen kuyrukkakanı kuşunun beslenme anı objektiflere yansıdı

Türkiye'de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülen nadir kuşlardan biri olan kuyrukkakanının beslenme anı objektiflere yansıdı. Kuyrukkakanı kuşu bulundukları bölgede yerde avlanmalarıyla böcek sayılarını kontrol ettikleri için önemli bir role sahipler.

Giriş Tarihi 16 Ekim 2020, 08:35 Güncelleme 16 Ekim 2020, 08:41
Güneydoğu Anadolu’da görülen kuyrukkakanı kuşunun beslenme anı objektiflere yansıdı

İÇİNDEKİLER

Mardin merkez Artuklu ilçesinin kırsal kesiminde kanatlı karıncaları avlayan kuyrukkakanın beslenme anı kameraya yansıdı. Açık arazilerde yaşayan ötücü bir kuş olan kuyrukkakanlar, yuvalarını ise genellikle köstebeklerin kazıdığı tünellerle üst üste yığılmış kayalıklar arasında inşa ediyor.

Zaman zaman mezarlıklarda yuva yapan bu kuşların en bilinen özelliklerinden biri ise kuyruklarını bir aşağı, bir yukarı doğru sallamaları. Böceklerle beslenen kuyrukkakanların en sevdiği mönülerden biri de karıncalar olarak biliniyor. Havada uçan böcekleri de avlama yeteneğine sahip olan kuyrukkakanın kanatlı karıncaları avlama anı ise DHA objektifine yansıdı.

"BESİN ZİNCİRİNDE ÖNEMLİ BİR İŞLEVLERİ VAR"
Dicle Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, kuyrukkakanların besin zincirinde önemli bir işlevleri olduğunu söyledi. Kuyrukkakanın bulundukları yerde avlanmalarıyla böcek sayılarını kontrol ettiğini söyleyen Kılıç, "Anadolu'da çok farklı yerlerinde, step alanlarda, kayalıklarda, açık alanlarda yaşıyorlar. Bu türün ilginç özelliği, yüz ve maskelerinin olmasıdır. Serçeye yakın büyüklükleri vardır.

Yaklaşık 14 santim büyüklüğündedirler. Böcekçildirler. Buraya çok iyi adapte olmuşlardır. Erkekleri daha albenilidir. Dişileri ise kuluçkaya yattığı için daha çok kamufle renklerle ya da toprak rengine yakın renklerle donanmış durumdalar. Dişiler pek göze çarpmaz.

Dolayısıyla erkekler daha çok sayıda ürerler. Uçuş esnasında güzel bir görüntü de sergilerler. Biz onları uçarken kuyruklarındaki 'T' harfi şeklinde desenle tanıyoruz. Hemen kendilerini gösterirler. Bulundukları yerlerdeki istenmeyen haşere sayısını deyim yerindeyse dengede tutarlar. Aşırı üremelerine engel olurlar" dedi.