Perseid meteor yağmuru ne zaman, saat kaçta, nereden izlenir? Meteor yağmuru Türkiye'den izlenebilecek mi?

Perseid meteor yağmuruna dair detaylar özellikle akşam saatlerinden itibaren sosyal medya platformlarında çok konuşulan konulardan birisi oldu. Perseid meteor yağmuru için artık dakikalar kaldı. Geri sayım devam ederken akıllara "Perseid meteor yağmuru ne zaman, saat kaçta?" sorusu geldi. Peki, meteor yağmuru Türkiye'den izlenebilecek mi? İşte perseid meteor yağmuruyla ilgili detaylar...

Giriş Tarihi 12 Ağustos 2020, 22:58 Güncelleme 12 Ağustos 2020, 22:58
Perseid meteor yağmuru ne zaman, saat kaçta, nereden izlenir? Meteor yağmuru Türkiye’den izlenebilecek mi?

İÇİNDEKİLER

Perseid meteor yağmuru için heyecanlı bekleyiş devam ederken binlerce kişi bu gök olayının ne zaman ve hangi saatte gerçekleşeceğini merak etmeye başladı. Bu kapsamda özellikle akşam saatlerinde "Perseid meteor yağmuru ne zaman, saat kaçta?" sorusuyla ilgili araştırmalar artış gösterdi. Peki, meteor yağmuru Türkiye'den izlenebilecek mi? İşte o soruların cevapları...

PERSEİD METEOR YAĞMURU NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

Perseid Göktaşı yağmuru her yıl yaklaşık olarak 23 Temmuz-20 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşir. Maksimum meteor yağmuru ise 12 ve 13 Ağustos geceleri olur. Perseus Takımyıldızı bölgesinde gözlemlendiğinden Perseid gök taşı yağmuru adı verilmiştir.

PERSEİD METEOR YAĞMURU SAAT KAÇTA?

Göktaşı yağmurunun kaynak noktası gece yarısı ortaya çıkıyor. Bu nedenle 12 Ağustos Çarşamba günü saat 23:00 ile 01:00 arası Perseid Meteor Yağmuru'nun başlaması bekleniyor. Gökyüzünde saat 01:00 itibariyle ufukta 30 derece kadar yüksekte olacak.

TÜRKİYE'DEN İZLENEBİLECEK Mİ?

Hava koşullarının uygun olduğu, şehre uzak noktalardan ve ışıksız bölgelerde, Perseid meteor yağmuru Türkiye'den de izlenebilecek.

PERSEİD METEOR YAĞMURLARI HAKKINDA

Perseids ya da Perseid gök taşı yağmuru, en bilinen gök taşı yağmurlarından biridir.

Perseid meteor yağmurları, 1992 yılında Dünya'nın yakınlarından geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arda kalan kalıntılardan oluşur. Bu meteor yağmurları, Güneş'in etrafında dönüşü sırasında Dünya'nın bu kozmik toz bulutuna rastlaması sonucu gerçekleştiğinden her yıl aynı dönemde gözlemlenir. Her yıl Temmuz sonu - Ağustos başı civarında gözlemlenebilen olay en yoğun 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gece gözlemlenir. Perseus Takımyıldızı bölgesinde gözlemlendiğinden Perseid gök taşı yağmuru adı verilmiştir.

METEOR YAĞMURU NEDİR?

Meteor yağmuru, meteorların dünya atmosferine girdiği zaman, uzayda bıraktıkları belirgin ışıklı izin, havanın yüzeyleriyle sürtüşmesinden doğan kızışmasıdır.

Bağımsız ,tek meteor zerrelerinin çok küçük olduğunu söylersek belki garip görünecektir. Gerçekte bu zerrelerden bazıları bir toplu iğne başı büyüklüğündedir. Buna karşılık, ağırlığı tonları bulan bazı meteorlar da vardır. Meteorların çoğu dünyanın atmosferinden geçerken ısının etkisiyle tamamen yok olur. Sadece büyük meteor parçaları dünyaya ulaşabilir.