Miraç Kandili bu gece mi, ne zaman? Bugün kandil mi? 21 Mart Cumartesi bugün ne kandili?

21 Mart Cumartesi bugün ne kandili? Bugün kandil mi? Miraç Kandili bu gece mi sorularına yanıt aranıyor. Arama motorlarında bu gece kandil mi sorusuna yanıt aranıyor. Müslümanlar için mübarek gecelerden birisi olan Miraç Kandili bu gece mi? Her yıl Receb ayının 27. Gecesi olan Miraç gecesi, bu yıl 21 Mart 2020 tarihine geliyor. Miraç kelimesi; yükselmek ve göğe çıkmak anlamlarına geliyor. Hz. Muhammed'in göğe yükseldiği gece olan Miraç Kandili'nin müslümanlar için önemi oldukça büyüktür. Efendimizin hicretinden 18 ay önce Miraç vuku bulmuştur. Mira Kandil'ini Müslümanlar bol bol dua ve ibadetler ile geçirmelidir. Bu gece yapılacak olan duaların kabul edildiği buyrulmuştur. Miraç, Peygamber Efendimizin Mescidi Aksa üzerinden göklere doğru yükselmesi ve Yüce Allah'tan vahiy almasını da anlatmaktadır. Allah'a şirk koşmayanların günahlarının bağışlanacağı ve en sonunda da cennete gireceği Miraç müjdesidir

Giriş Tarihi 21 Mart 2020, 17:29 Güncelleme 21 Mart 2020, 22:22
Miraç Kandili bu gece mi, ne zaman? Bugün kandil mi? 21 Mart Cumartesi bugün ne kandili?

İÇİNDEKİLER

Bugün kandil mi? Miraç Kandili ne zaman idrak edilecek? Bgün ne kandili? Sorusu arama motorlarında sorulmaya başlandı. Peki bugün ne kandili, 21 Mart kandil mi? Tüm detaylar haberimizde yer almaktadır. Peygamberimizin göğe yükseldiği gece olan Miraç Kandili'nin müslümanlar için önemi oldukça büyüktür. İyilik ayı olan ve sevapların 2 kat yazılacağı Miraç kandili bu yıl 21 Mart Cumartesi gününe denk geliyor. Hicri takvimde akşam ezanından sonra yeni gün başlar. Miraç hadisesi, Receb ayının tam olarak 27. gecesinde gerçekleşti. Miraç, Peygamber Efendimizin Mescidi Aksa üzerinden göklere doğru yükselmesi ve Yüce Allah'tan vahiy almasını da anlatmaktadır.

21 Mart Cumartesi bugün ne kandili?

2020 Diyanet dini günler takvimine göre yarın Recep ayındaki 2. kandil olan Miraç Kandili idrak edilecek. Hz. Muhammed'in göğe yükseldiği gece olan Miraç Kandili'nin müslümalar için önemi oldukça büyüktür.

Miraç Kandili Ne Zaman?

Miraç Kandili 2020 yılında 21 Mart günü cumartesi gününde vuku bulmaktadır. Bu gece yatsı namazının ardından 5 rekat namaz farz kılınmıştır. Bol bol dua ve ibadet yapılmalı aynı zamanda Kuranı Kerim okunmalıdır. Bu gecenin getirdiği mucizelerden biri de Müslümanların dualarının çoğunun gerçek olmasıdır. Günahı olanlar içinde aynı zamanda tevbe ve istiğfar zamanıdır. Allahu Teala bugün kullarının günahlarını affedeceğini buyurmuştur.

Miraç Kandil'inin Önemi Nedir?

Mekke'de bulunan müşriklerin Müslüman insanlara yaptıkları şiddet ve zulüm tahammülün oldukça üstlerine çıkmıştır. Sadece şiddet ile kalmamışlar ve üç yıl boyunca Müslümanların her türlü ticari işlerine de darbe yapmaya kalkmışlardır. Uzun süreli boykot sona erdiğinde Peygamber Efendimiz (SAV) Ebu Talip ve eşi Hz. Hatice'yi de kaybetmiştir. Umutların tükenme noktasına geldiği ve zulümlerin acısının yürekleri dağladığı esnada Yüce Allah, Efendimizi huzuruna kabul ederek Miraç ve İsra ile şereflendirdi.

Miraç hadisesi, Receb ayının tam olarak 27. gecesinde gerçekleşti. Miraç, Peygamber Efendimizin Mescidi Aksa üzerinden göklere doğru yükselmesi ve Yüce Allah'tan vahiy almasını da anlatmaktadır. Allah'a şirk koşmayanların günahlarının bağışlanacağı ve en sonunda da cennete gireceği Miraç müjdesidir. Miracın ikinci hediyesi de Bakara suresinin son iki ayetidir. Her gece yatsı namazı sonrasında Bakaranın son iki ayeti okunur ve Müslümanlar imanını dile getirir. Miraç Kandili gecesi bol bol ibadet yapmanın bir anlamı da Cenabı Hak'tan gelen davete icabet etmektir. Dünyevi tüm şeylerden arınıp tamamen baki olana yönelmektir.

Miraç kandilinde neler yapılmalı?

Miraç kandili tamamen ibadetlere ayrılmalıdır. Dünyevi işlerden ayrılmak ve maneviyatı güçlendirmek önemlidir. Kişiler kendileri ve herkes için bol bol dua etmelidir. Aynı zamanda bu gece için 5 rekat farz namazı vardır. Yatsı namazının ardından 12 rekat olan bu gece için namazlar kılınmalıdır.

• Oruç Tutmak

Miraç gecesi öncesinde oruç tutulabilir. Ancak bu durumda sağlıklı bireyler olmanız da önemlidir. Sağlığınız el vermiyor ise oruç tutmamanız daha iyi olacaktır. Oruç tutanlar ise oruçlarını tek tutmamaya ve Yahudilere benzememeye özen göstermelidir. Cuma ve Cumartesi olmak üzere iki gün oruç tutulmalıdır.

• Kaza ve Nafile Namazları Kılmak

Miraç Kandili için 5 rekat namaz kılmak farzdır. Bu gece namaz kılmak oldukça önemli bir ibadettir. Diğer zamanlardan namaz borcu olanların ise bu gece namazlarının kazalarını yapmaları beklenmektedir.

• Kur'ân-ı Kerîm Okuma

Allah dostları Müslümanların bu gece Kur'ân-ı Kerîm okumasını tavsiye etmişlerdir. Bu gece Bakara suresinin son iki ayeti de kılınan namaz sonrasında okunmalıdır. Miraç gecesinin Efendimize hediyelerinden biri de aynı zamanda Bakara Suresi son iki ayetidir.

• Tevbe ve İstiğfar Etmek

Allahu Teala şirke düşmemiş olan kullarının günahlarının affedileceğini Peygamber Efendimize Miraç'ta müjdelemiştir. Bu gece yapılacak dua ve tevbelerin yürekten olması önemlidir.

MİRAÇ GECESİ PEYGAMBERİMİZİN DİLEK DUASI

Duaların kabul olduğu özel vakitler vardır. Miraç Kandili de o vakitlerden ve o kıymetli gecelerden biridir. Bu gecede edilecek dualar reddolunmaz. Peki dileklerinizin kabulü için nasıl dua etmelisiniz? Aşağıda vereceğimiz duayı Peygamberimiz gözleri kör olan birinin isteği üzerine söylemiştir. O kişi Hazreti Muhammed'e gelip 'Ya Resulallah! Allahü teâlâya dua et, gözlerim açılsın' deyince ona abdest alıp aşağıdaki duayı etmesini söylemiştir. -"Yâ Rabbi! Sana yalvarıyorum. Sevgili Peygamberin Muhammed aleyhisselamı araya koyarak, senden istiyorum. Ey çok sevdiğim Peygamberim Muhammed aleyhisselam, seni vesile ederek, Rabbime yalvarıyorum. Senin hatırın için kabul etmesini istiyorum. Ya Rabbi, bu yüce Peygamberi bana şefaatçi eyle! Onun hürmetine duamı kabul et!"

Tırmizi'nin aktardığına göre bu duayı okuyanlar dileklerine ve isteklerine kavuşmuşlardır.

MİRAÇ KANDİLİ ÖNEMİ NEDİR?

Recep ayı içerisinde yer alan Miraç Kandili en önemli gecelerden biridir. Miraç Kandili gecesi Hazreti Muhammed'in göğe yükseldiği gece olması sebebiyle önemlidir. İki aşamalı bu gökler ötesi yolculuk, peygamberliğin 12. yılında, hicretten on sekiz ay önce, mübarek üç ayların ilki olan Recep ayının 27. gecesinde gerçekleşmiştir. Kadir gecesinin de Ramazan'ın 27. gecesi olması ile aralarında çok gizemli bir tevafuk vardır.

MİRAÇ KANDİLİ İLE İLGİLİ HADİSLER

Kur'ân–ı Kerim'de İsrâ suresi bu İsrâ olayını anlatır. Necm suresi de İsrâ'nın devamı olan Miraç Kandilini anlatır. Âyetlerde biraz da kapalı olarak anlatılan bu esrarengiz Miraç yolculuğu, Hazreti Muhammed'in bir çok hadîslerinde detaylarıyla aktarılmıştır.