MSB son dakika asker alım Nisan ve Mayıs celbi sevkler iptal mi edildi? 2020 askerlik yerleri açıklanacak mı?

Asker adayları Türkiye'de görülen Koronavirüs vakaları yüzünden MSB'den gelecek olan açıklamaya kilitlenmiş durumda. Bu bağlamda arama motorlarında Nisan ve Mayıs celbi askere alımlar sevkler iptal mi edildi? Soruları sorulmaya başlandı. Şu an MSB'den açıklama gelmedi. Açıklama gelir gelmez takvim.com.tr'de olacak. Askerlik başvurusu yapan ya da askerlik çağında olan erkekler için düzenlenen belgelerde bulunan sevk başlangıç tarihi ifadesi, askerlik yapacak kişinin askerlik görevini yapacağı birliğe teslim olacağı tarihin başlangıcını belirtiyor.

Giriş Tarihi 13 Mart 2020, 13:59 Güncelleme 21 Mart 2020, 02:38
MSB son dakika asker alım Nisan ve Mayıs celbi sevkler iptal mi edildi? 2020 askerlik yerleri açıklanacak mı?

İÇİNDEKİLER

MSB son dakika asker alım Nisan ve Mayıs celbi sevkler iptal mi edildi? 2020 askerlik yerleri açıklanacak mı? Soruları oldukça revaçta. Mayıs ayında binlerce kişi vatani görevini yerine getirmek için birliklerine teslim olacaklar. Mayıs ayı yaklaşırken Mayıs 2020 sınıflandırma döneminde silahaltına alınacak yükümlüler Askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? diye soruyor. Milli Savunma Bakanlığı olarak corona virüse karşı tüm personelin özellikle de harekât bölgelerinde görev yapan birliklerimizin söz konusu salgından etkilenmemeleri için her türlü tedbir alınmaktadır.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

CORONA VİRÜS ÖNLEMLERİ

- Milli Savunma Bakanlığı olarak corona virüse karşı tüm personelin özellikle de harekât bölgelerinde görev yapan birliklerimizin söz konusu salgından etkilenmemeleri için her türlü tedbir alınmaktadır. Virüsün İran'da yaygın olarak görülmesi ile birlikte, 22 Şubat tarihinden itibaren sınırımızda görev alan Hudut birliklerinin, yasadışı geçişlerde yakalanan şahıslarla temasta uygulanacak hareket tarzları belirlenmiş ve hudut birliklerimizin yeterli sayıda koruyucu elbise, eldiven ve maske ile teçhiz edilmesini sağlanmıştır.

- Tüm personelin seyahat maksatlı yurtdışı izinleri geçici bir süre için ertelenmiştir. Aileleri tarafından bizlere emanet edilmiş askeri öğrenci ve yükümlü Erbaş/Erlerimizin hafta sonu izinleri, bir süre için durdurulmuş, bu süreçte evlatlarımızın moral ve motivasyonunu arttırıcı ilave tedbirler alınmıştır.

Milli Savunma Bakanlığı, Ankara'da Türk-Rus heyetleri arasında dört gündür devam eden görüşmelerin olumlu şekilde sürdüğünü ve toplantıların bugün tamamlanacağını bildirdi. MSB, 15 Mart Pazar günü ilk ortak devriyenin M4 otoyolunda gerçekleşeceğini kaydetti. İdlib'de ateşkes ihlallerinin giderek azaldığını belirten askeri kaynaklar, ateşkesin sağlanması için oluşturulacak güvenli koridordan, çekilmeyen radikal unsurlara gerekenin yapılacağını vurguladı.

Corona virüse karşı Türk Silahlı Kuvvetleri'nde alınan tedbirlere de değinen MSB, karargah ve birlik nizamiyelerine vücut ısılarını ölçen termal kameraların yerleştirildiğini kaydetti. Askeri kaynaklar, silah altına alınacak bedelli asker, er-erbaşların birliklerine katılım tarihlerinde ise herhangi bir ertelemenin olmayacağını duyurdu. Askeri kaynaklar ulusal ve uluslararası yapılması planlanan tatbikatlarla ilgili de "Erteleme yoluna gidebiliriz" yorumunu yaptı.

ASKERLİK YERLERİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Yedek subay adayları ile yedek astsubay adayları 29 Nisan 2020 tarihinde, er/erbaş statüsüne ayrılanlardan mayıs celp ve sevk dönemine tabi olanlar 29 Nisan 2020 tarihinde, haziran celp ve sevk dönemine tabi olanlar 28 Mayıs 2020 tarihinde, temmuz celp ve sevk dönemine tabi olanlar ise 18 Haziran 2020 tarihinde tertip edildikleri birliklere sevk edileceklerdir.

Mayıs 2020 sınıflandırma döneminde silahaltına alınacak yedek subay aday adayı, yedek astsubay aday adayı ile erbaş/er statüsündeki yükümlülerin askerlik hizmeti tercihi, sınıflandırma ve sevk işlemleriyle ilgili hususlar açıklandı.

CELP NE DEMEK?

Celp kelime anlamı olarak, "çağı gelenleri askerlik ödevine çağırma" anlamına geliyor.

SEVK NE DEMEK?

Sevk kelime anlamı olarak "gönderme, yollama" anlamına geliyor.

CELP DÖNEMİ NEDİR?

Askerlik alımları dönem dönem olarak yapılır ve halk arasında buna celp adı verilmektedir. Bu bakımdan kişiler askerlik yerini öğrenmesi için bu celp dönemlerinin açıklanması ve yer bilgilerinin açıklandığının ilan edilmesi ile birlikte portala giriş yaparak öğrenmesi mümkündür.

SEVK DÖNEMİ NEDİR?

Askerlik başvurusu yapan ya da askerlik çağında olan erkekler için düzenlenen belgelerde bulunan sevk başlangıç tarihi ifadesi, askerlik yapacak kişinin askerlik görevini yapacağı birliğe teslim olacağı tarihin başlangıcını belirtiyor. Sevk bitiş tarihi ise askerlik yapacak kişinin askerlik görevini yapacağı birliğe teslim olacağı tarihin son gününe işaret eder.

Askerlik çağı her erkeğin nüfus kayıtlarında yazılı olan yaşına göredir ve yirmi yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününden başlayarak kırk bir yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününde bitmek üzere en çok yirmi bir yıl sürer. Bu süre, Cumhurbaşkanı kararıyla beş yıla kadar uzatılabilir veya kısaltılabilir.