Askerlik yoklama kaçağı nedir? Yoklama kaçağı cezası ne kadar? Mayıs 2020 celp dönemi askerlik yerleri sorgulama!

Askerlik yoklama kaçağı cezası ne kadar? MSB Mayıs 2020 yılı celp dönemi askerlik yerlerine ilişkin açıklama geldi. Duyurunun ardından askerliğini tecil ettirmek isteyen vatandaşlar, yoklama kaçağı tabiriyle karşılaşıyor. Yoklama kaçağı nedir sorusuna arama motorlarında yanıt aranıyor. Peki, yoklama kaçağı cezası ne kadar? Yoklama kaçakları yakalandıkları takdirde, vakit geçirmeksizin ve en geç yirmi dört saat içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilirler. İşte, Mayıs 2020 celp dönemi askerlik yerleri ve yoklama kaçakları hakkında tüm merak edilenler…

Giriş Tarihi 10 Mart 2020, 17:36 Güncelleme 10 Mart 2020, 17:36
Askerlik yoklama kaçağı nedir? Yoklama kaçağı cezası ne kadar? Mayıs 2020 celp dönemi askerlik yerleri sorgulama!

İÇİNDEKİLER

Mayıs 2020 celp dönemi askerlik yerleri için heyecanlı bekleyiş başladı. Askerlik yerlerinin ne zaman açıklanacağı ve sürecin nasıl ilerleyeceği duyuruldu. Duyurunun ardından tecil işlemi yaptırmak isteyen kişiler "yoklama kaçağı" ibaresiyle karşılaştı. Askerlik yoklama kaçağı nedir sorusuna da yanıt aranmaya başlandı. Yoklama kaçağı cezası ne kadar? Yoklama kaçakları, askerlik ödevlerini yerine getirmek maksadıyla yakalanmaları için Milli Savunma Bakanlığınca İçişleri Bakanlığına, askerlik şubelerince de mahallin en büyük mülki amirine bildirilirler.

YOKLAMA KAÇAĞI NEDİR?

Yoklama kaçağı, kanunda yer alan tanıma göre, 'yoklamada bulunmayan ve bulunamadıklarına dair bu kanunda yazılı bir mazeret gösterememiş olanlara deniliyor.

Yoklama, sırasında, askerlik şubesine veya yurtdışı temsilciliklerine gelmemiş ve 26 ncı madde gereğince gelmeme sebebini bildirmemiş kişiler, yoklama kaçağı olarak kabul ediliyor.

Yoklama kaçakları, askerlik ödevlerini yerine getirmek maksadıyla yakalanmaları için Milli Savunma Bakanlığınca İçişleri Bakanlığına, askerlik şubelerince de mahallin en büyük mülki amirine bildirilirler. Yakalanarak muhafaza altına alınan yükümlüler, vakit geçirmeksizin ve en geç yirmidört saat içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilirler. Askerlik şubesince teslim alınamayan yükümlüler, ilgili kolluk kuvveti tarafından hazırlanan tutanağa istinaden derhal serbest bırakılırlar.

YOKLAMA KAÇAĞI CEZASI NE KADAR?

Barışta, kabul edilebilir bir özrü olmaksızın;

a) Yoklama kaçakları ve saklılar için, yoklama kaçağı kaldıkları tarihten,

b) Bakayalar için, bakaya kaldıkları tarihten,

c) Geç iltihak bakayaları için, kendilerine tanınan yol süresinin bitiminden,

ç) Yedeklerden çağrılanlar için, birlikte işleme tabi olanların en son gönderilme tarihinden,

itibaren kaçak kaldıkları gün süresi kadar idari para cezası ile cezalandırılır. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk lirası, yakalananlar ise her gün karşılığı 10 Türk lirası idari para cezası ile cezalandırılır. Bu fıkra kapsamında belirlenen idari para cezalarının yeniden değerlendirmesinde 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17 nci maddesinin yedinci fıkrası, bir Türk lirasının küsuru dikkate alınarak uygulanır. İdari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir.

2020 MAYIS CELP DÖNEMİ ASKERLİK YERLERİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

MSB ASAL tarafından yapılan sonuç tarihi duyurusunda şu ifadelere yer verildi:

"SEÇİM VE SINIFLANDIRMA SONUÇLARI MİLLÎ SAVUNMA BAKANLIĞINCA 24 NİSAN 2020 TARİHİNDE E-DEVLET ÜZERİNDEN YÜKÜMLÜLERE DUYURULACAKTIR. SINIFLANDIRILAN YÜKÜMLÜLER TEKRAR SINIFLANDIRMA İŞLEMİNE TABİ TUTULMAYACAKTIR."

Sonuçların 24 Nisan 2020 günü açıklanmasının ardından gençler 1 Mayıs 'tan itibaren askere alınacak.

SEÇİM VE SINIFLANDIRMA SONUCUNDA;

A. YEDEK SUBAY ADAYLARI İLE YEDEK ASTSUBAY ADAYLARI 29 NİSAN 2020 TARİHİNDE, ER/ERBAŞ STATÜSÜNE AYRILANLARDAN MAYIS CELP VE SEVK DÖNEMİNE TABİ OLANLAR 29 NİSAN 2020 TARİHİNDE, HAZİRAN CELP VE SEVK DÖNEMİNE TABİ OLANLAR 28 MAYIS 2020 TARİHİNDE, TEMMUZ CELP VE SEVK DÖNEMİNE TABİ OLANLAR İSE 18 HAZİRAN 2020 TARİHİNDE TERTİP EDİLDİKLERİ BİRLİKLERE SEVK EDİLECEKLERDİR.

B. SINIFLANDIRMA SONUÇLARI AÇIKLANDIKTAN SONRA YÜKÜMLÜLER YUKARIDA BELİRTİLEN SEVK BAŞLANGIÇ TARİHLERİNDEN ON BEŞ GÜN ÖNCESİNDEN İTİBAREN E-DEVLET ÜZERİNDEN VE ASKERLİK ŞUBESİ BAŞKANLIKLARINDAN SEVK EVRAKINI ALABİLECEKLERDİR. SEVK BAŞLANGIÇ TARİHİNDEN İTİBAREN SEVK EVRAKI SADECE ASKERLİK ŞUBESİ BAŞKANLIKLARINCA VERİLECEKTİR.

C. YOL VE İAŞE PARASI, E-DEVLETTEN SEVK EVRAKINI ALAN YÜKÜMLÜLERE ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİNDE BULUNAN ADRESİ İLE EĞİTİM BİRLİĞİ, ASKERLİK ŞUBESİ BAŞKANLIĞINDAN SEVK EVRAKINI ALAN YÜKÜMLÜLERE İSE SEVK EVRAKINI ALDIĞI ASKERLİK ŞUBESİ BAŞKANLIĞI İLE EĞİTİM BİRLİĞİ ARASI ESAS ALINARAK VERİLMEKTEDİR. YÜKÜMLÜLER KENDİLERİNE YAPILAN ÖDEMELERİ KİMLİK BELGELERİ İLE PTT ŞUBELERİNDEN VEYA PTT KARTI İLE PTTMATİKLERDEN ALABİLECEKLERDİR.