Süper ay tutulması ne zaman? Süper ay tutulmasında neler olacak? Süper ay nedir?

Süper ay tutulması ne zaman? Gökyüzünde muhteşem bir şölen sunan süper ay tutulması için geri sayım başladı. Ayın normal zamandan yüzde 30 daha parlak görüneceği süper ayda fotoğraf yarışına girilecek. Peki, süper ay nedir? Süper ay tutulmasında neler olacak? Süper ay bu yıl Nisan ve Mayıs aylarında da görüntülenebilecek. Uzmanlara göre Süper Ay'a bakmak için gözünüze herhangi bir koruma takmanıza gerek yok.

Giriş Tarihi 05 Mart 2020, 11:27 Güncelleme 05 Mart 2020, 11:27
Süper ay tutulması ne zaman? Süper ay tutulmasında neler olacak? Süper ay nedir?

İÇİNDEKİLER

Süper ay nedir? Süper ay tutulması ne zaman? Parlaklığıyla gökyüzünde adeta bir şölen yaratan süper ay tutulmasında neler olacak? Doğa olayı tutkunlarının heyecanla beklediği süper ay tutulması için heyecan dorukta. Ayın, normalde yüzde 30 daha parlak olacağı ve özel bir görüntü yaratacak süper ay tutulması gözle takip edilebilecek. Süper ay sırasında ay, normal dolunaydan yüzde 30 daha parlak ve yaklaşık yüzde 12-14 daha büyük görünüyor.

SÜPER AY NE ZAMAN?

Yılın Süper ayları 9 Mart, 8 Nisan ve 7 Mayıs'ta gözlenebilecek.

SÜPER AY NEDİR?

Ay'ı halka içine alan görüntü, atmosferin üst katmanlarında gökyüzünü kaplayan ve buz kristali yapısındaki bulutların ışığı kırarak ayın etrafında ışık hüzmesi oluşturmasına neden olduğu biliniyor. Süper ay sırasında ay, normal dolunaydan yüzde 30 daha parlak ve yaklaşık yüzde 12-14 daha büyük görünüyor. Ay, gökyüzünde en yüksekte göründüğünde fark çok fazla belli olmasa da ufukta yer aldığında farklar daha belirgin hale geliyor.

Gezegenimizin çevresinde dönen Ay'ın yörüngesi tam daire şeklinde değil, eliptiktir. Bu nedenle, dolanımı sırasında kimi zaman Dünya'ya yakınlaşır, kimi zaman uzaklaşır. 1 aylık dolanımı sırasında en yakın (günberi – perigee) olduğu zaman ortalama 363.000 km, en uzak (günöte – apogee) olduğu dönemde ise ortalama 405.000 km mesafede yer alır. Dikkatinizi bu mesafelerin sabit olmadığına, bunların ortalama değerler olduğuna çekmek istiyoruz.

Örneğin Ay'ın en yakın olduğu dönem 355 bin veya 370 bin km olabilir. Aynı şekilde, en uzak olduğu dönem 401 bin ya da 410 bin km olabilir. Bu farklılık da, her yıl yaşanan 12 dolunaydan birinin bize diğer dolunaylardan daha yakın mesafede gerçekleşeceği anlamına gelir. Bu yakın dolunaylar, bazen yılda birkaç kere olabilir. Sonuçta kaç tane yakın dolunay gerçekleşirse gerçekleşsin, içlerinden biri diğerlerinden daha yakın olacaktır.

Ay'ın en yakın olduğu dönemde gerçekleşen dolunay, "süper ay" olarak adlandırılır.

2020 TUTULMALARI

05-06 Haziran 2020 Parçalı Ay Tutulması: Ülkemizden gözlenebilecek 2020 yılının ikinci Ay tutulması ise Türkiye Saati ile 20.43 – 00.06 saatleri arasında gerçekleşecek. Tutulma ayrıca Avustralya, Antarktika, Asya, Afrika, Avrupa, Hint Okyanusu, Atlantik Okyanusu'nun güneyi ve Pasifik Okyanusu'nun batısından gözlenebilecek. Tutulmanın ortası Türkiye Saati ile 22.25'te gerçekleşecek.

21 Haziran 2020 Parçalı Güneş Tutulması: Genel Zaman ile 03.46 – 09.34 saatleri arasında gerçekleşecek bu tutulma ülkemizden de gözlenebilecek. Bazı illere göre tutulmanın zamanları (Türkiye Saati) aşağıdaki tablodan görülebilir. Ülkemiz bu tutulmanın merkez hattında olmadığından Güneş'in az bir kısmı Ay tarafından örtülecek. Bu tutulmanın merkez hattı Afrika, Arabistan, Hindistan, Çin ve Tayvan topraklarından geçecek.