Organik arıcılık destek başvuru şartları nedir? Organik arıcılık destek ödemesi ne kadar?

Bugün yayımlanan Resmi Gazete'de organik arıcılık yapan yetiştiricilere verilecek olan kovan başı destek ödemesi miktarı paylaşıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı kaynaklı tebliğde yetiştiricilere kovan başına 10 lira destek verileceği ifade edildi. Ödemelere, kontrollerin tamamlanması ve bakanlık tarafından ilgili talimatların bankaya gönderilmesinden sonra başlanacak. Organik Arıcılık, arı ürünlerinin suni beslenme ve kimyasal ilaçlama yapmadan, doğal ortamlarda kontrollü üretilmesidir. Peki organik arıcılık destek başvuru şartları nedir?

Giriş Tarihi 05 Aralık 2019, 09:51 Güncelleme 05 Aralık 2019, 09:54
Organik arıcılık destek başvuru şartları nedir? Organik arıcılık destek ödemesi ne kadar?

İÇİNDEKİLER

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından organik arıcılık yapan yetiştiricilere verilecek olan destek ödemesi miktarı belli oldu. Arıcılara kovan başına 10 lira destek ödemesi yapılacak. Arı ırklarının seçiminde seçilecek tür çevreye uyumlu olmalıdır. Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olmalıdır. Afis mellifera türleri ve ekotipleri tercih edilmelidir. Koruyucu önlemlere rağmen, koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı kovanlarda izole edilmelidir.

ORGANİK ARACILIK DESTEK ÖDEMESİ NASIL ALINIR?

Buna göre, destekleme ödemesinden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, tebliğin yayımı tarihinden itibaren 23 Aralık 2019 mesai saati bitimine kadar ilgili belgelerle Organik Tarım Bilgi Sistemi'nde kayıtlı oldukları il-ilçe müdürlüklerine başvuracak. Kayıtlı oldukları il-ilçe dışında yer alanlar, bulundukları il/ilçe müdürlüklerine başvurabilecek.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

Yetiştiriciler, organik süreçte olan ve yetkilendirilmiş kuruluşça kontrolü yapılmış, uygunluk belgesinde kayıtlı olan arılı kovanlar ile belirlenen aynı kovan numarasına sahip arılı kovanlar üzerinden desteklenecek. Organik arıcılık yapan yetiştiriciler kovan tespitlerini dilekçe verdiği il-ilçe müdürlüğüne süresi içinde yaptırmak zorunda olurken, tespit tarihi bitimi 27 Aralık 2019 olarak belirlendi.

Ödemeler kontroller tamamlanınca yapılacak

Yetiştiricilere, organik arıcılık destek ödemesine hak kazanan organik arılı kovanlar için kovan başına 10 lira üzerinden destekleme ödemesi yapılacak. Ödeme planı, başvuru yapan yetiştiricilere ait ön incelemenin bitirilmesini müteakiben bakanlık tarafından belirlenecek. Ödemelere, kontrollerin tamamlanması ve bakanlık tarafından ilgili talimatların bankaya gönderilmesinden sonra başlanacak.

Tebliğ, 1 Ocak 2019 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

ORGANİK ARICILIKTA KULLANILACAK KOVANLAR

Kovanların yerleştirildikleri alanlar kovan bilgileri ile birlikte kaydedilmelidir. Kovanlar bulundukları yerden başka yere yetkilendirilmiş kuruluş bilgisi dahilinde taşınabilir. Kovanlar çevreye ve arıcılık ürünlerine risk getirmeyen doğal malzemelerden yapılmalıdır. Kovanlar kimyasal boyalarla boyanamaz.

Çerçeve, kovan, petek gibi malzemelerin zararlılardan korumasında, teçhizatın, kapların veya ürünlerin temizlenmesinde ve taşınmasında yalnızca Organik Tarım Yönetmeliğinde belirtilen maddeler kullanılabilir.

ORGANİK ARICILIKTA KULLANILACAK ARILAR

Arı ırklarının seçiminde seçilecek tür çevreye uyumlu olmalıdır. Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olmalıdır. Afis mellifera türleri ve ekotipleri tercih edilmelidir. Koruyucu önlemlere rağmen, koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı kovanlarda izole edilmelidir. Arı zararlısı Varroa için; formik asit, laktik asit, asetik asit, oksalik asit ve mentol, timol, okaliptol veya kafur kullanılabilir.

Üretim sezonu sonunda arıların kışı geçirebilmesi için kovanlarda yeterli miktarda bal ve polen bırakılmalıdır. Arıcılık ürünlerinin hasat edilmesi esnasında petekler içerisindeki arıların yok edilmesi yasaktır. Bal hasadında kimyasal sentetik sinek kovucu maddelerin kullanılması yasaktır.

Organik arıcılıkta arılar kendi kovanlarındaki balla beslenmelidir. Ancak arıların yaşamı yapay beslenmeye bağlı olduğu durumlarda organik olarak üretilmiş bal ve polen veya organik biçimde üretilen şeker şurubu veya organik şeker melası kullanılır. Yapılan beslenme ile ilgili kovan siciline, kullanılan ürünün tipi, tarihi, miktarı ve besleme yapılan kovan numaraları kaydedilmelidir.