Bugünkü
Takvim
  • Yaşam
  • 03.12.2019 10:37
  • Son Güncelleme: 03.12.2019 10:42

’tan ‘mucize’ ! Sivil ve askeri ihtiyaçlar için de kullanılabilecek

Anadolu’nun tüm köylerinden örnekler toplayarak yeni bir üretti. Çalışmalar sonucunda raf ömrü 3 aya çıkan yoğurt gemi ve fırkateynlerde sivil ve askeri ihtiyaçlar için de kullanılabilecek. Yoğurdun teknoloji transferi için ihaleye çıkıldı.

TÜBİTAK’tan ‘mucize’ yoğurt!

, Anadolu yoğurdunun kendi kültüründen seçilmiş bakterilerle doğal yeni bir üretti. Raf ömrü üç ay olan yoğurt, gemi ve fırkateynlerde sivil ve askeri ihtiyaçlar için kullanılabilecek. Yoğurdun teknoloji transferi için de ihaleye çıkıldı.

Hürriyet'tin haberine göre TÜBİTAK MAM tarafından geliştirilen ve Dr. Mehlika Borçaklı'nın yürüttüğü "Uzun Ömürlü Yoğurt" projesiyle, yoğurdun raf ömrünü en az üç ay uzatmayı başardı. Yoğurdun üretimi, Anadolu'nun geleneksel yoğurtlarından izole edilmiş, tanımlanmış, karakterize edilmiş kültürlerden seçilmiş bakterilerle sağlandı. Piyasada üretilen yoğurtlarda kullanılan bakteri kültürlerinin çoğunluğu genetik değişikliğe uğratılarak sadece bir kez yoğurt yapımında kullanılacak şekilde hazırlanırken, buluş konusu kültürlerde genetik değişiklik uygulanmadı.

ÜÇ AY SAKLANDI
Buluş konusu bakteriler, patojenlere karşı çeşitli antimikrobiyal "etM" yapan maddeler geliştirdiklerinden, yoğurtların daha uzun süre güvenli bir şekilde kalmasını sağlıyor; buzdolabı koşullarında çok yavaş asit ürettikleri için de uzun süre ekşimeden muhafaza edilebiliyor. Projeyle, üç aylık muhafaza sonunda yoğurtların hala mililitrede 107 kob bakteri içerdikleri ve hoşa giden ekşilik, lezzet ve aroma özelliklerini taşıdıkları tespit edildi.

TEKNOLOJİ TRANSFERİ
'de dün yayımlanan ilanla, TÜBİTAK'ın ürettiği yoğurdun teknoloji transferinin de önü açıldı. İlana göre, aranan şartları taşıyan tüm istekliler, bedeli karşılığında teknoloji transferi yapabilecek. Uzun ömürlü yoğurdun özellikle uluslararası yük veya insan taşıyan gemilerde, donanmaya ait gemiler ve deniz altılarında söz konusu uzun raf ömrü ihtiyacını karşılaması bekleniyor.

YÜZDE 95 BEĞENİ ALDI
TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü'nün Anadolu'daki köy yoğurtlarında bulunan yerli bakterileri kullanarak üç ay dayanıklı doğal yoğurt geliştirdiğini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, şunları söyledi: "Tüm Anadolu'daki köyler taranarak alınan bakterilerle üretilen bu ürünün piyasadaki muadillerinden en büyük farkı; genetiğiyle oynanmamış ve tamamen doğal olması. Yoğurdumuzu, binin üzerinde tüketicinin beğenisine sunduk ve yüzde 95'in üzerinde olumlu görüş aldık. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, şimdi bu uzun ömürlü yoğurdu vatandaşımızla buluşturmak için yeni bir adım attık. Resmî Gazete'de yayımlanan ilanla yoğurdun teknoloji transferinin de önünü açtık. Aranan şartları taşıdığı ve bedelini karşıladığı taktirde tüm firmalar bu teknolojiyi transfer edebilecek. Ben bu vesileyle, projede görev yapan bilim insanlarımızı canı gönülden kutluyor; vatandaşlarımıza da şimdiden afiyet olsun diyorum. İnşallah, TÜBİTAK'ın tecrübe ve birikimiyle bu ve benzeri geliştirmelerle vatandaşlarımızın hayatını daha da kolaylaştırmaya devam edeceğiz."

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan TAKVİM veya takvim.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.


Turkuvaz olarak kişisel verilerinizi işliyor, aynı zamanda kanunlarda öngörülen teknik ve idari tedbirleri alarak bu verilerinizin korunması için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz. İşlenen kişisel verilerinize ilişkin aydınlatma metnine veri politikası sayfasını ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.