Mısır'a ulaşmak için Kudüs'ü almak şart oldu! Mescid-i Aksa’da akşam namazı | Muhteşem Osmanlı

Yavuz Sultan Selim, Mısır’a ulaşmak için Kudüs’ün alınması gerektiğini anladı. Hazırlıklarını buna göre tamamladı. Askerlerine, akşam namazını Mescid-i Aksa’da kılacaklarını anlattı. Ve 31 Aralık 1516’da dediğini yaptı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Kasım 2019 Güncelleme 26 Kasım 2019, 08:00
Mısır’a ulaşmak için Kudüs’ü almak şart oldu! Mescid-i Aksa’da akşam namazı | Muhteşem Osmanlı

İÇİNDEKİLER



Osmanlı-Memlük ilişkilerinin bozulmasının en önemli sebeplerinden birisi de Dulkadiroğulları'nın izlediği dış politikaydı. Memlûklar'a yakın olan Dulkadiroğlu Alaaddin Bey, kendi beyliğinin devamını Osmanlı Devleti ile Memlûklar arasındaki denge politikasına dayandırmıştı. Yavuz Sultan Selim, Dulkadiroğulları Beyliği'ne son verdi. Selim komutasındaki Osmanlı ordusu, Suriye kapılarına dayanmıştı. Merc-i Dâbık'ta 24 Ağustos 1516'da yapılan savaşta, Memlûklar büyük bir bozguna uğradı. Selim, Halep'ten sonra Şam'ı da fethetti. Hedefi Mısır'dı. Ancak başta Kudüs olmak üzere Filistin'in önemli şehirleri hâlâ Memlûklu idarecilerin hakimiyetindeydi.


Selim, akşam namazını Mescid-i Aksa'da kılacağını söyledi. Ve 31 Aralık 1516'da devlet ileri gelenleriyle beraber Kudüs'e geldi. Ama ikindi vaktiydi. Önce Kubbe-i Sahra'nın altına indi. Burada iki rekât hacet namazı kıldı. Ardından akşam namazının edası için Mescid-i Aksa'ya geçti.


Görevliler
Selim'i kokulu mumlarla karşıladı. Sultan Mescid-i Aksa'da akşam namazını edâ ettikten sonra biraz dinlendi. Daha sonra iki rekât da hacet namazı kıldı. Yatsı namazını da eda ettikten sonra otağına döndü. Ertesi sabah kendisi için binlerce koyun ve deve kurban edildi. Kubbe-i Sahra'yı gezdi. İki rekât namaz kıldı. 1 Ocak 1517'de Kudüs'ten ayrıldı.


BÜLENT ERANDAÇ'IN KALEMİNDEN MUHTEŞEM OSMANLI - 3

YARIN: OSMANLI, ORTADOĞU'YA HUZUR GETİRDİ