Merkür Güneş'in kalbinde! 2019 Merkür retrosu ne zaman, saat kaçta? TÜBİTAK Merkür geçişi canlı nasıl izlenir?

Merkür retrosu bugün gerçekleşecek. TÜBİTAK tarafından yapılan açıklamada, Merkür gezegeninin Güneş diski önünden geçişi olayının canlı yayınlanacağı bildirildi. Peki, 2019 Merkür retrosu ne zaman, saat kaçta? TÜBİTAK Merkür geçişi canlı nasıl izlenir? İşte 2019 Merkür'ün Güneş'in önünden geçişi ile ilgili merak edilenler...

Giriş Tarihi 11 Kasım 2019, 10:48 Güncelleme 11 Kasım 2019, 10:48
Merkür Güneş’in kalbinde! 2019 Merkür retrosu ne zaman, saat kaçta? TÜBİTAK Merkür geçişi canlı nasıl izlenir?

İÇİNDEKİLER

Retro Merkür Güneş'in Kalbinde olarak bilinen Merkür'ün Güneş'in önünden geçme olayı bugün gerçekleşecek. Daha önce 9 Mayıs 2016 tarihinde meydana gelen bu ilginç gök olayı ülkemizden de gözlenebilecek. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bu gök olayını canlı yayınlayacak. Peki, 2019 Merkür retrosu ne zaman, saat kaçta? TÜBİTAK Merkür geçişi canlı nasıl izlenir? İşte ayrıntılar...

MERKÜR GEÇİŞİ NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

11 Kasım 2019 Pazartesi günü, Merkür gezegeninin Güneş diski önünden geçişi olayı (transit olayı) gerçekleşecek. Daha önce 9 Mayıs 2016 tarihinde meydana gelen bu ilginç gök olayı Kuzey ve Güney Amerika, Antarktika, Batı Afrika ve Atlantik Okyanusu'ndan tamamen gözlenebilecek, ülkemizden ise öğleden sonra başlayıp ancak gün batımına kadar kısmen gözlenebilecek. Türkiye'den yerel saat ile yaklaşık 15.30'da izlenmeye başlayacak.

MERKÜR GEÇİŞİ CANLI NASIL İZLENİR?

Bu gök olayı, hava koşulları uygun olduğu sürece, TUG BİTOM binasında bulunan teleskoba bağlı özel bir Güneş filtresine takılı kamera ile TÜBİTAK'Iın YouTube kanalnda https://www.youtube.com/c/TÜBİTAKUlusalGözlemevi canlı olarak izlenebilecek.

Ayrıca TÜBİTAK'ın canlı gözlem yayını Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonundan halka, öğrencilere ve basına açık olarak izletiletilebilecek ve bu esnada uzmanlarca katılımcılara bilgilendirme yapılacak. Merkür gezegeni transit olayı Türkiye'den yerel saat ile yaklaşık 15.30'da izlenmeye başlayacak, Güneş ufka inerek, doğal nedenlerden dolayı görülemez duruma gelene kadar izlenebilecek.

TÜBİTAK'TAN ÖNEMLİ SAĞLIK UYARISI

Geçişi gözleyebilmek için mutlaka özel üretilmiş güneş filtresine sahip teleskoplar kullanılması gerektiğini bildiren TÜBİTAK, aksi taktirde filtresiz olarak dürbün, teleskop vb. optik bir alet ile güneşe doğrudan bakıldığında göz retinasının ciddi zarar göreceği konusunda vatandaşları uyardı.

MERKÜR GEÇİŞLERİ NASIL GERÇEKLEŞİR?

Güneş diskinin önünden bir iç gezegenin geçişi (transit) bir çeşit tutulma gibi düşünülebilir. Ancak iç gezegenlerden Merkür ve Venüs'ün gökyüzündeki açısal çapları Güneş'i Ay gibi tamamen örtmeye yetmediğinden Güneş'in Dünya'ya ulaşan ışığında Güneş tutulmasındaki gibi ışık azalması farkedilmez. Güneş'in önünden Merkür veya Venüs gibi iç gezegen geçişlerinin gözlenmesi tarihte uzun yıllar Dünya ve Güneş arasındaki uzaklığın tespit edilmesinde ve bu gezegenlerin atmosferlerinin olup olmadıklarının araştırılmasında kullanılmıştır.

Merkür, ortalama bir yüzyılda 13 kez Güneş'in önünden geçer. 11 Kasım 2019 geçişinde Merkür gezegeni bize 101 Milyon km uzaklıkta olacaktır. 2000-2050 yılları arasındaki Merkür geçişleri ise aşağıdaki tabloda verilmiştir.

07 Mayıs 2003

08 Kasım 2006

09 Mayıs 2016

11 Kasım 2019

13 Kasım 2032

07 Kasım 2039

07 Mayıs 2049