Mevlid ne demek? Mevlid Kandili nedir? Mevlid Kandili'nin faziletleri nelerdir?

Peygamberimiz Hz. Muhammed'in dünyaya gelişinin yıldönümü olan Mevlid Kandili bugün İslam alemi tarafından idrak ediliyor. Bu özel günde ibadetlerini yerine getiren vatandaşlar Mevlid Kandili'nin faziletleri nelerdir sorusuna yanıt arıyor. Peki, Mevlid ne demek? Mevlid Kandili nedir? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 08 Kasım 2019, 20:13 Güncelleme 08 Kasım 2019, 20:13
Mevlid ne demek? Mevlid Kandili nedir? Mevlid Kandili’nin faziletleri nelerdir?

İÇİNDEKİLER

Rebiülevvel ayının içerisinde yer alan Mevlid Kandili'nin faziletleri, günün en çok araştırılanları arasında yer alıyor. İslam alemi bu gecede dualar okuyacak, tesbihler çekecek ve namazlar kılacak. Bu önemli günde merakla araştırılan soruların başında Mevlid Kandili'nin faziletleri nelerdir sorusu bulunuyor. Peki, Mevlid ne demek? Mevlid Kandili nedir? İşte detaylar...

MEVLİD NE DEMEK?

Sözlükte "doğum yeri ve zamanı" anlamına gelen mevlid kelimesi, İslâm kültüründe özellikle Hz. Peygamber'in doğumunu, bu vesileyle yapılan törenleri ve yazılan eserleri ifade etmek için kullanılır. Ayrıca Mısır başta olmak üzere Arap dünyasında özellikle tasavvuf çevrelerinde mevlid kelimesi velî kabul edilen sûfîlerin doğum yıl dönümlerini de kapsayacak şekilde geniş bir anlam kazanmıştır.

MEVLİD KANDİLİ'NDE NE OLDU?

Mevlid Kandili, Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.S) dünyaya teşrif ettiği gündür. Yılın ilk kandili olan Mevlid Kandili, duaların ve ibadetlerin kabul edildiği mübarek günlerdendir. Bu gecede bol bol dua edilmesi öneriliyor.

MEVLİD KANDİLİNİN ÖNEMİ VE FAZİLETİ

Mevlid gecesi, Yüce Rabbimizin âlemlere rahmet olarak gönderdiği Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa'nın (sas) bir kez daha mevlidi şerifini idrak edeceğiz. Kandiller; ışıklarıyla sadece karanlık gecelerimizi değil, aynı zamanda manevî feyziyle de daralan gönüllerimizi aydınlatan, zihinlerimizi berraklaştıran gecelerdir.

Kandiller; öze dönüşün, Yüce Yaratanımıza yürekten yakarış ve yönelişin, günahlarla kirlenmeye yüz tutmuş gönüllerimizi arındırmanın, geçici olanla kalıcı olanı fark etmenin, kalp gözümüzü açıp gönül dünyamızı temizlemenin fırsatı olan, nefsin yanıltıcı arzu ve isteklerinden uzaklaşmanın imkânlarını sunan kutlu zaman dilimleridir.

İşte Mevlid Kandili de insanı insan yapan bütün güzelliklerin odaklandığı bir şahsiyet olan rahmet elçisi Hz. Peygamberin doğumunu kutladığımız, onun bireysel ve toplumsal hayatımızı aydınlatan insanlık ve merhametini, insaf ve adaletini, sabır ve metanetini, kerem ve cömertliğini, kısaca insanlığa sunduğu değerleri anlayıp hayatımızı onun yüce ahlâkıyla güzelleştireceğimiz bir tazelenme mevsimidir.