Mevlid Kandili'nde hangi namaz kılınır? Mevlid Kandili namazı kaç rekattır? İşte tesbih namazı kılınışı

İslam alemi için çok önemli olan Mevlid Kandili Peygamberimiz Hz. Muhammed'in dünyaya gelişinin yıldönümüdür. Bu önemli günde vatandaşlar ibadetlerini yerine getirmek için Mevlid Kandili ibadetleri hakkında araştırma yapıyor. İslam alemi bu gecede dualar okuyacak, tesbihler çekecek ve namazlar kılacak. Peki, Mevlid Kandili'nde hangi namaz kılınır? Mevlid Kandili namazı kaç rekattır? İşte tespih namazı kılınışı...

Giriş Tarihi 08 Kasım 2019, 19:08 Güncelleme 08 Kasım 2019, 19:11
Mevlid Kandili’nde hangi namaz kılınır? Mevlid Kandili namazı kaç rekattır? İşte tesbih namazı kılınışı

İÇİNDEKİLER

Müslümanlar Mevlid Kandili'ne ulaşmanın mutluluğunu yaşıyor. Rebiülevvel ayının içerisinde yer alan Mevlid Kandili bugün İslam alemi tarafından idrak ediliyor. Milyonlarca vatandaş bu önemli günde ibadetlerini yerine getirecek. Vatandaşlar özellikle şu sıralar Mevlid Kandili'nde hangi namaz kılınır sorusu hakkında araştırmalara başladı. Peki, Mevlid Kandili namazı kaç rekattır?

MEVLİD KANDİLİ'NDE HANGİ NAMAZ KILINIR?

Hz. Muhammed'in amcasına tavsiye ettiği tesbih namazı, kandil günü kılınabilecek namazlar arasında yer alıyor. Bu gecede tesbih namazının kılınması, alimler tarafından yapılan bir öneri olarak yer alıyor.

Kandil namazına ise şöyle niyet edilir;

Yâ Rabbî, niyet eyledim rızâ-i şerîfin için tesbih namazına. Yâ Rabbî, bu gece teşrifleriyle âlemleri nûra garkettiğin sevgili habîbin, başimızın tâcı Resûl-i Zîşân Efendimiz Sallallahu Aleyhi Wesellem'in hürmetine ve bu geceki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Allâhü Ekber"

TESBİH NAMAZI NEDİR?

Günahların afvına vesîle olan tesbih namazı 4 rek'atlı bir namazdır. Bu namazı kılabilmek için aşağıdaki tesbihi ezbere bilmek gerekir.
"Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-aziym"

MEVLİD KANDİLİ'NDE ÇEKİLECEK TESBİHLER

Mevlid Kandilinde günahların affına vesile olan tesbih namazı kılabilmek için şu tesbihi ezbere bilmek gerekir : "Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym".

Mevlid Kandili'nde "Lâ ilâe illallah", "Allahümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed", "Estağfirullah", "Sübhànallah", "Elhamdülillâh", "Allahu ekber", "Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm", "Allah" zikirlerini çekmek büyük sevaptır.



Tesbih namazı dört rek'at olup şöyle kılınır: Allah rızâsı için namaz kılmaya niyet edilerek namaza başlanır. Sübhâneke'den sonra 15 kere Sübhânellâhi ve'l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber denir. Sonra eûzü besmele çekilir, Fâtiha ve sûre okunduktan sonra 10 kere daha tesbih edilir yani 'Sübhânellâhi ve'l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber' denilir.

Bu tesbih, rükûa varınca 10 kere, rükûdan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere, ikinci secdede 10 kere söylenir. Böylece her rek'atta 75 tesbih yapılmış olur. İkinci rek'ata kalkılınca yine 15 kere tesbih okunur, ardından geri kalan kısım aynı şekilde tekrarlanır ve böylece 4 rek'at tamamlanmış ve toplam üç yüz tesbih edilmiş olur.

Aslolan herkesin bu namazı tek başına kılmasıdır. Tesbih namazında sehiv secdesini gerektiren bir şey olursa, sehiv secdesi normal olarak yapılır, o secdelerde bu tesbih yapılmaz.