Diyanet: Rebiülevvel ayında yapılacak ibadetler neler? Rebiülevvel ayı önemi nedir? Rebiülevvel ayı duaları

Rebiülevvel ayı, Hicri Kameri takvimde Safer ayından sonra gelen aydır. Safer ayının bitmesinin ardından başlayan Rebiülevvel ayının önemi merak ediliyor. İslam aleminin heyecanla beklediği Rebiülevvel ayı, kılınacak namazlarla ve okunacak dualarla ihya edilecek. Peki, Rebiülevvel ayında yapılacak ibadetler neler? Rebiülevvel ayı önemi nedir? İşte Rebiülevvel ayı duaları ve hadisleri...

Giriş Tarihi 29 Ekim 2019, 10:58 Güncelleme 29 Ekim 2019, 10:58
Diyanet: Rebiülevvel ayında yapılacak ibadetler neler? Rebiülevvel ayı önemi nedir? Rebiülevvel ayı duaları

İÇİNDEKİLER

Rebiülevvel ayında yapılacak ibadetler neler? İslam dininde önemli günler arasında yer alan ve Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in doğduğu ay olan Rebiülevvel ayı için 29 Ekim itibarıyla başladı. Rebiülevvel, Hicri takvimde yılın üçüncü ayına verilen addır. Arapça anlamı olarak "Rebî" kelimesi, Arapça'da "bahar" anlamına gelmektedir. Yani Rebiülevvel ayının sözlük anlamı "evvelki bahar"dır. Peki, Rebiülevvel ayında yapılacak ibadetler neler? Rebiülevvel ayı önemi nedir? İşte Rebiülevvel ayı duaları ve hadisleri...

REBİÜLEVVEL AYI NE ZAMAN BİTİYOR?

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in doğduğu gece olan Mevlid Kandili'ni de içinde barındıran Rebiülevvel ayı, bu yıl 29 Ekim itibarıyla başladı. Rebiülevvel ayı 27 Kasım Perşembe günü sona erecek.

Müslümanların önem verdiği günlerden olan, dualarla ve ibadetlerle ihya edilen Rebiülevvel ayının başlamasıyla birlikte Müslümanlar ibadetlerini yerine getiriyor ve dualar ediyor.

REBİÜLEVVEL AYINDA OKUNACAK DUALAR

En'am suresi akşam ile yatsı arası 12. gece dahil, Rebiülevvelin birinci gecesinden itibaren okunur

Rebiülevvel ayının 18. gecesine kadar da okunabilir. Devamlı olarak okunması mümkün olmadığı hallerde, Rebiülevvel Ayı'nın ilk gecesi, 12. ve 18. geceleri mutlaka okunmalıdır. Rebiülevvel Ayı'nın ilk gecesinde iki rekat namaz sünnettir.

İlk rekâtında fatihadan sonra Kul ya Eyyühel kâfiruni ikinci rekatında da ihlas sureleri okunmak suretiyle namaz eda edilir. Rebiülevvel Ayı'nın 12. gecesi ise İki rekat namaz kılınır. İlk rekâtında Fatiha'dan sonra "Ve liküllin deracatin mimma amilü vema Rabbüke bi gafilin amma yağmelun" ikinci rekatında da "Vağbud Rabbeke hatta ye'tiyekel yakin." ayeti kerimeleri okunmalıdır. Namaz selâm ile ikmal edildikten sonra, iki defa daha tekrar secde edilir. Ve her secde de yedişer defa (Subhane Rabbilyel alâ) denilir. Secde bittikten sonra, seccadede oturulken 7 defa "Subbuhun Kuddusun Rabbüna Ve rabbül Melâiketü Verruh" okunur.

REBİÜLEVVEL AYINDA YAPILACAK İBADETLER

Rebiülevvel ayının ilk gecesi yapılacak vazife boy abdesti almaktır. Boy Abdesti esnasında Yarabbi! "Biz bu abdestle dışımızı yıkarız, sen azimüşşan, maddî ve mânevî kirlerden kalbimizi temizle ve şu mübarek Rebiülevvel ayının fazileti ve âdâbına mani olacak ahlâkı zemimelerden, bu almış olduğum abdesti temizlenmeme yardımcı ol Yarabbim" denir.

İlk Gece Namazı

Akşam namazından sonra iki rekat kılınır. Her rekatta Fatiha'dan sonra üç kere İhlas Suresi okunur. Selam verdikten sonra Peygamber Efendimiz'e yüz kere: ''Allahumme Salli Ala Muhammedin Ve Ala Ali Muhammed Ve Barik Ve Sellim Bi-Rahmetike Ya Er-Hamur Rahimin '' diye Salavat-ı Şerif'e okunur.

Üçüncü Gün Namazı

Bu günde dört rekat namaz kılınır. Her rekatta Fatiha'dan sonra bir defa Ayete-l Kürsi okunur. Namazın ardından ise üç defa Taha Suresi ve üçdefa Yasin Suresi okunur. Sonra kişi bu mamazından Hasıl Olan sevabı efendimiz Hz. Muhammed'in mutahhar Ve mukaddes Ruh-u Şerif'ine bağışlar.

Namazdan sonra şu dua okunur; "Allahümme inni es'elüke bi hürmeti habibike ve resulike Muhammedin sallalâhü aleyhi vesellim ve bi hürmeti nûru velâdetillezi zehere fi misle haza şehri ve adae cemiil kâinatı enter zukani rü'yete cemâli vechikelkerimi ve rü'yete cemali resulike Muhammedin ve enteh şureni maahu ve mean nebiyyine ve sıddıkine ve şühedai ves salihine ve enter zukani hüsnel hatimeti vel akibeti. Amin bi rahmetike ya Erhamerrahim"