Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun! Google'dan Cumhuriyet Bayramı'na özel Doodle! Cumhuriyet ne zaman ilan edildi?

Cumhuriyet Bayramı'nın 96'ncı yıldönümü yurt genelinde çeşitli etkinliklerle ve törenlerle kutlanıyor. Özel günlere özel içerik hazırlayarak anasayfasına taşıyan Google, Türkiye Cumhuriyeti'nin 96. yılına özel bir Doodle hazırladı. Peki, Cumhuriyet ne zaman ilan edildi? İşte Google'ın hazırladığı o Doodle ve Cumhuriyet'in kuruluş tarihçesi...

Giriş Tarihi 29 Ekim 2019, 08:18 Güncelleme 29 Ekim 2019, 08:18
Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun! Google’dan Cumhuriyet Bayramı’na özel Doodle! Cumhuriyet ne zaman ilan edildi?

İÇİNDEKİLER

Google, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 96. yıl dönümüne özel içerik hazırladı. Google'ın anasayfasında arama motorunun tam üstünde gökyüzü üzerinde dalgalanan Türk Bayrağı, vatandaşların beğenisini topladı. Dalgalanan Türk bayrağının yer aldığı Doodle'a tıklandığında kullanıcılar, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili bilgi ve haberlerin yer aldığı sayfaya yönlendiriliyor. Peki, Cumhuriyet ne zaman ilan edildi? İşte Google'ın hazırladığı o Doodle ve Cumhuriyet'in kuruluş tarihçesi...

"Doodle" olarak nitelendirilen özel tasarımlı logolar, 1999 yılından bu yana Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin tarafından kullanılıyor.

Bu uygulamalar, dünya ülkeleri için önemli gün ve tatilleri, kültürel olaylara ve tarihte yer alan önemli kişilere bu platformda yer vererek dikkat çekmeyi amaçlıyor.

İnternet kullanıcıları, bu özel tasarımlı logonun üstüne tıklayarak, o güne, kişiye, konuya özel daha ayrıntılı bilgilere erişebiliyor.

CUMHURİYET NE ZAMAN İLAN EDİLDİ?

Cumhuriyet, 29 Ekim 1923'te Türkiye Büyük Millet Meclisinde "Yaşasın" nidalarıyla kabul edildi.

İlk toplantısını 23 Nisan 1920'de yapan TBMM'nin kabul ettiği 1921 Anayasasının Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir olan birinci maddesi, açıkça belirtilmese de Cumhuriyet rejiminin habercisiydi. Ancak Cumhuriyeti kabul etmek", 16 Nisan 1923'te görevini tamamlayan Birinci Meclise değil, 11 Ağustos 1923'te toplanan İkinci Meclise nasip olacaktı.

İkinci Meclis, Başkanlığa Mustafa Kemal Paşayı, ikinci başkanlığa Ali Fuat (Cebesoy) Paşayı seçti; başbakanlığa Ali Fethi (Okyar) getirildi. Mecliste oluşan muhalif grubun eleştirilerinin yoğunlaşması üzerine Mustafa Kemal başkanlığında 25 Ekimde toplanan Bakanlar Kurulu, istifa etmeyi ve yeni hükümette hiçbir görev almamayı benimsedi. Bakanların istifaları 27 Ekimde Mecliste okundu. Meclis, yeni Bakanlar Kurulu için oluşturulan listeler üzerinde anlaşma sağlayamadı. Uzun süredir Cumhuriyet düşüncesini içinde barındıran Mustafa Kemal, bu siyasi bunalım üzerine, zamanın geldiğine karar verdi. Yakın çalışma arkadaşlarını, 28 Ekim akşamı Çankayada yemeğe çağıran Mustafa Kemal, onlara Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz dedi.

Mustafa Kemal ve yemekten sonra kalmasını istediği İsmet (İnönü) Paşa, cumhuriyetin ilanına ilişkin anayasa değişikliği üzerinde çalıştı.

Halk Fırkası, 29 Ekimde yaptığı toplantıda, Mustafa Kemali hükümet bunalımını çözmekle görevlendirdi. Mustafa Kemal de cumhuriyetin ilanına yönelik anayasa değişikliği önergesini açıkladı.

Halk Fırkası, Meclis Grubunda ve sonra TBMM Genel Kurulunda, Anayasanın 1inci, 2nci, 10uncu, 11inci ve 12nci maddelerinin değiştirilmesinin kabul edilmesiyle Cumhuriyet resmen ilan edildi. Yaşasan Cumhuriyet! nidaları, TBMM Genel Kurulunun duvarlarında yankılandı.