Eleq ipucu sorusu 2 Nisan: İstanbul'un enlem ve boylamını ölçen bilim insanı kimdir?

Eleq ipucu sorusu yayınlandı. Ödül 15 bin TL. Eleq yarışmacıları ipucu sorusunu öğrenerek yarışmada bir adım önde olmak istiyorlar. Peki, İstanbul'un enlem ve boylamını ölçen bilim insanı kimdir? İşte 2 Nisan Eleq ipucu sorusu ve cevabı...

Giriş Tarihi 02 Nisan 2019, 17:45 Güncelleme 02 Nisan 2019, 17:45
Eleq ipucu sorusu 2 Nisan: İstanbul’un enlem ve boylamını ölçen bilim insanı kimdir?

İÇİNDEKİLER

Eleq ipucu sorusu için bekleyiş sona erdi. Türk Telekom'un canlı bilgi yarışması Eleq tarafından yapılan açıklamada, "Herkese iyi haftalar eleqseverler. Bugünün #eleqipucu konusu tarih. Fatih Sultan Mehmet'in davetiyle İstanbul'a yerleşen, İstanbul'un enlem ve boylamını ölçen bilim insanı kimdir?" denildi. İşte 2 Nisan Eleq ipucu sorusu ve cevabı...

ELEQ İPUCU SORUSU (2 NİSAN 2019)

Soru: İstanbul'un enlem ve boylamını ölçen bilim insanı kimdir?

Cevap: ALİ KUŞÇU

Ali Kuşçu asıl adı Ali Bin Muhammed, Timur İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu'nda bir astronom, matematikçi ve dil bilimcidir.

Bir kültür merkezi oluşturmanın şartlarından birinin de bilim adamlarını biraraya toplamak olduğunu bilen Fatih, Ali Kuşçu'ya İstanbul'da kalmasını ve medresede ders vermesini teklif eder. Ali Kuşçu, bunun üzerine, Tebriz'e dönerek elçilik görevini tamamlar ve tekrar İstanbul'a geri döner. İstanbul'a dönüşünde Ali Kuşçu, Fatih tarafından görevlendirilen bir heyet tarafından sınırda karşılanır.

Kendisi için ayrıca karşılama töreni yapılır. Ali Kuşçu'yu karşılayanlar arasında, zamanın ulemâsı İstanbul kadısı Hocazâde Müslihü'd-Din Mustafa ve diğer bilim adamları da vardır. İstanbul'a gelen Ali Kuşçu'ya 200 altın maaş bağlanır ve Ayasofya'ya müderris olarak atanır. Ali Kuşçu, burada Fatih Külliyesi'nin programlarını hazırlamış, astronomi ve matematik dersleri vermiştir.

Ayrıca İstanbul'un enlem ve boylamını ölçmüş ve çeşitli Güneş saatleri de yapmıştır. Ali Kuşçu'nun medreselerde matematik derslerinin okutulmasında önemli rolü olmuştur. Verdiği dersler olağanüstü rağbet görmüş ve önemli bilim adamları tarafında da izlenmiştir. Ayrıca dönemin matematikçilerinden Sinan Paşa da öğrencilerinden Molla Lütfi aracılığı ile Ali Kuşçu'nun derslerini takip etmiştir.