28 Mart 20.30 Hadi ipucu cevabı: Güneş Sistemi'nin sekizinci ve Dünya'ya en uzak gezegeni hangisidir?

Hadi'de heyecanlı bekleyiş sona erdi. Hadi'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Adını Roma deniz tanrısından alan bu gezegen; Güneş Sistemi'nin sekizinci ve Dünya'ya en uzak gezegenidir. Peki 4 milyar 350 milyon kilometre uzağımızda bulunan bu mavi renkli gezegenin adı nedir?" ifadelerine yer verildi. İşte 28 Mart 20.30 Hadi ipucu cevabı...

Giriş Tarihi 28 Mart 2019, 19:51 Güncelleme 28 Mart 2019, 20:06
28 Mart 20.30 Hadi ipucu cevabı: Güneş Sistemi’nin sekizinci ve Dünya’ya en uzak gezegeni hangisidir?

İÇİNDEKİLER

Canlı bilgi yarışması Hadi bu akşam 20.30'da başlayacak. Şimdi birçok yarışmacıyı ipucu sorusu heyecanı sardı. Hadi'nin sosyal medya hesaplarından 28 Mart 20.30 Hadi ipucu sorusu açıklandı. İşte merak edilen o soru...

28 MART 20.30 HADİ İPUCU CEVABI

Soru: Adını Roma deniz tanrısından alan bu gezegen; Güneş Sistemi'nin sekizinci ve Dünya'ya en uzak gezegenidir. Peki 4 milyar 350 milyon kilometre uzağımızda bulunan bu mavi renkli gezegenin adı nedir?

Cevap: NEPTÜN

NEPTÜN HAKKINDA

Neptün, Güneş Sistemi'nin sekizinci ve Güneş'e en uzak gezegenidir. Adını Roma deniz tanrısı Neptunus'ten alan gezegen, çapına göre en büyük dördüncü, kütlesine göre ise en büyük üçüncü gezegendir. Dünya'nın 17 katı kütlesiyle ikizi sayılabilecek Uranüs'ten çok az büyük ve daha yoğundur. Güneş'e olan uzaklığı ortalama 30 Astronomik birimdir (AU).

23 Eylül 1846'da keşfedilen Neptün, deneysel gözlemlerden önce matematiksel tahminlerle bulunan ilk ve tek gezegendir. Alexis Bouvard, Uranüs'ün yörüngesindeki beklenmeyen değişikliklere, bilinmeyen bir gezegenin kütleçekimsel etkisinin sebep olduğunu öngördü. Daha sonra Neptün, Johann Gottfried Galle tarafından Urbain Le Verrier'in tahmin ettiği pozisyonun çok yakınında bir bölgede gözlemlendi. Kısa bir süre sonra da en büyük uydusu Triton keşfedildi. Kalan 12 uydusu ise ancak 20. yüzyılda keşfedilebildi. Neptün şimdiye kadar sadece Voyager 2 tarafından ziyaret edildi.

Neptün'ün yapısı Uranüs'e çok benzemektedir, bununla beraber bu ikisi, daha büyük gaz devleri olan Jüpiter ve Satürn'ün yapısından biraz farklıdırlar. Neptün'ün atmosferi, Jüpiter ve Satürn'ün atmosferi gibi ağırlıklı olarak hidrojen ve helyum, ve az miktarlarlarda hidrokarbonlar ve azottan oluşmakla beraber, görece yüksek miktarlardaki su, amonyak ve metan buzları ile onlardan ayrılmaktadır. Gök bilimcilerin Uranüs ve Neptün'e bazen buz devleri demesinin nedeni de işte bu farklılığı vurgulamaktır.[3] Neptün'ün iç katmanları, Uranüs'e benzer şekilde ağırlıklı olarak buz ve kayaç malzemelerden oluşmaktadır. Atmosferinin üst katmanlarında bulunan metan, gezegene mavi görüntüsünü vermektedir.