Hadi ipucu 11 Mart: Elektrikli ampulü kim icat etmiştir? 12.30 Hadi ipucu sorusu

Hadi ipucu sorusu yayınlandı. Bugün 12.30'da yapılacak yarışmada ödül 10 bin TL olacak ve ipucu sorusu ise Amerikalı bir mucit hakkında geliyor. Bu mucitin bu eseri bilim dünyasında büyük ses getirmiştir. Peki, elektrikli ampulü kim icat etmiştir? İşte 11 Mart 12.30 yarışması Hadi ipucu sorusu ve yanıtı...

Giriş Tarihi 11 Mart 2019, 11:55 Güncelleme 11 Mart 2019, 15:58
Hadi ipucu 11 Mart: Elektrikli ampulü kim icat etmiştir? 12.30 Hadi ipucu sorusu

İÇİNDEKİLER

Hadi ipucu sorusu için bekleyiş sona erdi. Canlı bilgi yarışması Hadi 10 bin TL ödülüyle 12.30'da başlayacak. Hadi tarafından yapılan açıklamada, "Bugünkü ipucumuz 20. yüzyıl yaşamını icatlarıyla büyük bir şekilde etkilemiş Amerikalı bir mucit hakkında. Bilim dünyasında büyük ses getiren icadı elektrikli ampulü geliştiren kişiden bahsediyoruz. Siz bu, en önemli ve verimli mucidin ismini çıkardınız mı sevgili hadiciler?" denildi. İşte 11 Mart Hadi ipucu sorusu ve yanıtı...

HADİ İPUCU SORUSU (11 MART 2019)

Soru: Elektrikli ampulü kim icat etmiştir?

Cevap: THOMAS EDİSON VE SIR JOSEPH SWANN

İngiltere'de Sir Joseph Swann ve Amerika'da Thomas Edison, aynı dönemlerde yani 1870'li yıllarda ilk elektrikli akkor ampulü icat ettiler.

THOMAS EDİSON KİMDİR?

Thomas Alva Edison, 11 Şubat 1847'de Milan, Ohio'da dünyaya geldi. Samuel Edison Jr ve Nancy Elliott Edison tarafından doğmuş olan yedinci ve son çocuktu ve yetişkinliğe kadar hayatta kalabilmek için dört kişiden biri olacaktı. thomas edison çok az örgün eğitim aldı ve 1859 yılında Detroit ve Michigan Huron limanı üzerinde çalışarak ailesinin daha sonra yaşadığı demiryolu üzerinde çalışmaya başladı.

İç Savaş sırasında Edison, gelişen telgraf teknolojisini öğrendi ve bir telgrafçı olarak çalışan ülke çapında seyahat etti. Scarlet ateşi, mastoidit veya kafaya bir darbe ile atfedilen ciddi işitme problemleri geliştirmişti. Telgraf için işitsel sinyallerin gelişmesiyle, Edison bir dezavantajdı ve işitme engeline rağmen (elektrik sinyallerini harflere dönüştürecek bir yazıcı da dahil olmak üzere) her şeyi mümkün kılan araçların icat edilmesi için çalışmaya başladı. 1869 yılının başlarında, buluşu tam zamanlı sürdürmek için telgraftan ayrıldı.

1870'ten 1875'e kadar Edison, New Jersey , New Jersey'de çalıştı ve burada Western Union Telegraph Company (daha sonra endüstri lideri) ve rakipleri için telgrafla ilgili ürünler geliştirdi. Edison'un annesi 1871'de öldü ve aynı yıl 16 yaşındaki Mary Stillwell ile evlendi. Üretken telgraf çalışmalarına rağmen, Edison 1875'in sonlarında maddi sıkıntılarla karşılaştı, ancak babasının yardımıyla Newark'ın 12 mil güneyindeki New Jersey'deki Menlo Park'ta bir laboratuar ve makine dükkanı kurmayı başardı.

TELEFON ÜZERİNE YAPTIĞI İCAT

1877'de Edison, daha yüksek ses seviyesinde ve daha fazla netlikte ses iletimini mümkün kılarak, telefonun sesini iyileştiren bir cihaz olan karbon vericisini geliştirdi. Aynı yıl, telgraf ve telefonla yaptığı çalışma, onu, bir parafin kaplı kağıda girintiler olarak ses kaydeden fonografı icat etmeye itti; Kağıt bir kalemin altına taşındığında, sesler çoğaltılmıştır. Cihaz, hemen üretilip piyasaya sürülmesine kadar yıllar geçmesine rağmen, hemen bir sıçrama yaptı ve basına Edison "Menlo Park Büyücüsü" adını verdi.

Edison, 1878'de, bilim insanlarının son 50 yıldır uğraştıkları bir meydan okuma olan gaz ışığının yerini almak için güvenli ve ucuz bir elektrik ışığı icat etmeye odaklandı. JP Morgan ve Vanderbilt ailesi gibi tanınmış finans destekçileri sayesinde Edison, Edison Electric Light Company'yi kurdu ve araştırma ve geliştirmeye başladı. 1879 yılının Ekim ayında, bir platin filament kullanılan bir ampulle ve 1880 yazında, uzun ömürlü ve uygun fiyatlı bir ampulün anahtarı olduğunu kanıtlayan, filaman için uygun bir alternatif olarak karbonlaşmış bambuya çarptı. 1881'de Newark'ta bir elektrik ışık şirketi kurdu ve ertesi yıl, ailesini (şimdi üç çocuk dahil) New York'a taşıdı .

Edison'un erken akkor aydınlatma sistemlerinin sorunları olsa da, 1881'de Paris Aydınlatma Fuarı ve 1882'de Londra'daki Crystal Palace gibi çok beğenilen etkinliklerde kullanıldı. Rakipler yakında, alternatif olarak alternatif veya AC akımın bir parçası olan George Westinghouse ortaya çıktı. Edison'un doğrudan veya DC akımına karşı). 1889'a gelindiğinde, AC akımları bu alanın hakimiyetine girecekti ve Edison General Electric Co., 1892 yılında General Electric Co olmak için başka bir şirket ile birleşti.

Edison'un karısı Mary, 1884 Ağustos'unda öldü ve 1886'da Mirna Miller'ı yeniden evladı; Birlikte üç çocuğu olurlardı. West Orange, New Jersey'de bir makine dükkanı, bir kütüphane ve metalurji, kimya ve ahşap işleri için binalar gibi tesislerle büyük bir emlak ve araştırma laboratuarı kurdu. Başkalarının 'fonografı geliştirmeye yönelik çalışmalarının da etkisiyle, ticari bir model üretmek için çalışmaya başladı. Ayrıca, fonografı, bir dizi fotoğrafı bir arada hareket ettirecek şekilde bir araya getiren bir cihaz olan bir zoetrope bağlama fikrine sahipti. William KL Dickson ile birlikte çalışan Edison, 1891 yılında patent aldığı bir sinema filmi, Kinetograph ve bir görüntüleme cihazı olan Kinetoscope'un yapımını başardı.

Yıllar süren hareketli sinema endüstrisindeki rakipleri ile ısınan yasal savaşlardan sonra, Edison 1918'de hareketli filmle çalışmayı bırakmıştı. Aradan geçen sürede, bir güç kaynağı olarak çalıştığı bir alkali depolama pilini geliştirmeyi başarmıştı. fonograf için ama daha sonra denizaltı ve elektrikli araçlar için sağlanan. 1912 yılında, otomobil üreticisi Henry Ford , Edison'dan ikonik Model T'de tanıtılacak olan kendinden marş için bir batarya tasarlamasını istedi.. İşbirliği, iki büyük Amerikan girişimcisi arasında devam eden bir ilişki başlattı. Daha sonraki icatlarının nispeten sınırlı başarısına rağmen (bir manyetik cevheri ayırıcıyı mükemmelleştiren uzun mücadelesi dahil), Edison 80'lerde çalışmaya devam etti. Yoksul, eğitimsiz demiryolu işçilerinden dünyanın en ünlü adamlarından birine yaptığı yükseliş ona bir halk kahramanı yaptı. Diğer herhangi bir bireyden daha fazla, elektrik çağında modern teknoloji ve toplum için çerçeve oluşturulmasından dolayı kredilendirilmiştir.