Üçüncü cemre toprağa ne zaman düşecek? 2019 cemre düşmesi nedir?

Halk arasında baharın müjdecisi olarak bilinen ve ısınmayı ifade eden cemrelerin ikincisi de 27 Şubat'ta suya düştü. Üçüncü ve son cemre toprağa düşecek ve havalar ısınmaya başlayacak. Peki, üçüncü cemre ne zaman düşecek? Cemre toprağa ne zaman düşer? Cemre düşmesi nedir?

Giriş Tarihi 02 Mart 2019, 15:38 Güncelleme 02 Mart 2019, 17:18
Üçüncü cemre toprağa ne zaman düşecek? 2019 cemre düşmesi nedir?

İÇİNDEKİLER

Cemre kelimesi Arapça kökenli olup, 'ateş halinde'', ''yanmış halde'' veya ''kor'' anlamlarına gelmektedir. Üç aşamada gerçekleşen cemrenin ilki 20 Şubat'ta havaya, ikincisi 27 Şubat'ta suya düştü. Üçüncü cemre ise toprağa düşer ve toprağı ısıtır, ilk kır çiçeklerinin çıkmasını sağlar. Peki, üçüncü cemre ne zaman düşecek? Cemre toprağa ne zaman düşer? İşte 2019 cemre tarihleri...

ÜÇÜNCÜ CEMRE TOPRAĞA NE ZAMAN DÜŞER?

Arap kültüründe geçmişi bin 500 yıl öncesine dayanan ve Türk kültürüne de buradan girerek yüzlerce yıldır takip edilen "cemre"nin üçüncüsü 5-6 Mart 2019 tarihlerinde toprağa düşecek.

BAHAR BAYRAMI NEVRUZUN YAKLAŞTIĞINA İŞARET EDİYOR

"Ateş", "kor" anlamına gelen cemrenin her yıl şubat ayı sonunda başlayan takvime göre önce havaya, sonra suya, son olarak da toprağa düştüğü kabul ediliyor. "Cemre düşmesi", bahar bayramı nevruzun yaklaştığına da işaret ediyor.

"Cemre düşmesi" hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeniyle dışarıya çıkartamadıkları hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade ediyor.

'CEMRE DÜŞMESİ' NE DEMEK?

Toplumların hava olaylarına ve bunların tekrarına dayanarak oluşturduğu halk takviminin bir parçası olan "cemre düşmesi", soğuk havalardan bahara geçişe işaret ediyor.

Hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını ve toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade ediyor.

Cemre düşmesi Türk kültüründe de önemli bir yere sahiptir. Kültür ve edebiyat alanında kendine yer bulmuştur. Osmanlı zamanında Divan şairleri cemre zamanlarında önemli kişilere övgü şiirleri yazarlardı. Bu şiirlere 'cemreviye' denilmektedir.