D vitamini eksikliği vücudu tüketiyor! D vitamini eksikliği en çok kadınları etkiliyor...

D vitamini eksikliği hem bedeni hem kemikleri tüketiyor. Menopoz döneminde kadınların başını ağrıtıyor. Çözümü ise doğru beslenmekten geçiyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Şubat 2019 Güncelleme 27 Şubat 2019, 07:59
D vitamini eksikliği vücudu tüketiyor! D vitamini eksikliği en çok kadınları etkiliyor...

İÇİNDEKİLER




Son
zamanlarda değişen yaşam koşulları, beslenme alışkanlıkları ve kapalı ortamlarda çalışma, vücudun dengesini de bozuyor. Bedenin sağlıklı çalışması için gerekli olan D vitamini eksikliği, toplumda giderek artmaya başlıyor. Her 10 kişiden 9'unun yaşadığı D vitamini eksikliği, eklem bölgesinde ağrı, halsizlik, kilo alma problemi ve baş ağrısı ile belirti veriyor.



Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Göçmen, bu vitamin eksikliğinin en çok kadınları etkilediğini belirtiyor. Şu bilgileri veriyor:

KANSERDEN KORUR
D vitamini, vücut için hayli önem taşıyor. Kadın hastalıkları ve doğum konusundaki sorunlara bile neden olan bu hastalık, gebelik döneminde hem annenin hem de bebeğin sağlığını koruyor. Bebeğin güçlü kemiklere sahip olabilmesi için D vitamini düzeyinin yeterli olması gerekiyor. Toplumda 'Düşük D vitamini, kansere neden olur' algısının yanlış olduğunu belirten Prof. Dr. Göçmen, bu ilişkide net bir kanıtın olmadığını belirtiyor. Kadınlarda yüzde 93 sıklıkla görülen D vitamini eksikliği, vücudun bağışıklığını düşürüyor. Kemik sağlığını bozabiliyor. Hücrelerin düzensiz büyümesini engelleyen D vitamini, kanserin vücutta yayılmasını engelliyor. Son yıllarda kısırlıktan kilo vermeye kadar pek çok soruna neden olduğu söylenen D vitamini, menopozdaki olumsuz etkileri ortadan kaldırıyor.



Menopoz sürecinde D vitamini eksikliği nedeniyle kemik kırılması ve boy kısalması görülebiliyor. Bu nedenle beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek, kış aylarında bile güneşlenmeye özen göstermek ve gerekirse doktorun uygun gördüğü hallerde D vitamini takviyesi almak gerekiyor.



​CİĞER YİYİN
D vitamini eksikliğinin önlenmesinde mutfaktaki besinler etkili oluyor. Uzmanlar, vitamin deposu o besinleri sıralıyor:

TON BALIĞI: D vitamini ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar.
YUMURTA: Günde 1 yumurta, D vitamini ihtiyacının yüzde 20'sini karşılar.
DANA KARACİĞERİ: D vitamininin en iyi kaynağıdır. Vücuda güç verir.
SÜT: İnek sütü, önemli bir D vitamini kaynağıdır. Günde bir bardak süt içmek günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 20'sini karşılar.
PORTAKAL SUYU: Günde bir bardak portakal suyu içmek vücuda güç verir.