Kronik öksürük, ses kısıklığı, ağızda ve nefeste kötü koku... Tüm bunlar en sık görülen mide hastalığı reflünün belirtisini oluşturuyor. Son yıllarda beslenme alışkanlıklarının değişmesine bağlı olarak görülme sıklığı artan bu hastalıktan korunmada beslenme şekli önem taşıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Yurci, reflü hakkında bilgi veriyor...
KİLO VERMEK ŞART
Reflüyle mücadelede beslenme şeklinin değiştirilmesi etkin rol oynuyor. Bu noktada yapılacak değişiklik hastalığın seyrine olumlu katkıda bulunuyor. Reflüsü olanların kahve, çikolata, alkol ve yağlı yiyeceklerden uzak durması gerekiyor. Bunların yanında kilo vermek, sigarayı bırakmak ve yatak başını yükseltmek de hastalığın şikayetlerini azaltıyor. Reflü tedavi edilmediğinde bulantı, kusma, yutma güçlüğü, zayıflama ve kansızlığa neden olabiliyor. Hastalığın yemek borusunda neden olduğu rahatsızlık kısa sürede kansere dönüşebiliyor. Bunun önlenmesi için uzmanlar düzenli kontrol ve doğru tedavinin önemine değiniyor. Fazla kilolu olanlara, 50 yaşın üzerindekilere, erkeklere, beyaz ırka, kronik reflü ve mide fıtığı sorunları olanlara düzenli endoskopik inceleme yapılmasını öneriyor.
NELER YEMELİ?
YULAF: Sindirimi kolaylaştırır. Reflü şikayetlerini azaltır.
BALIK: Reflü ağrılarını engeller.
KEREVİZ: Reflü şikayetlerini azaltır.
LAHANA: Mideyi korur.
MUZ: Reflünün neden olduğu mide yanmasını azaltır.
BROKOLİ: Mide yanmasına iyi gelir. Reflü şikayetlerini azaltır.
PATATES: Haşlanarak tüketildiğinde reflü hastalığına iyi gelir.
ŞEFTALİ: Kolay sindirimi ile mideyi korur.