Eleq ipucu 20 Şubat: Artistik buz pateninin dahil olduğu ilk olimpiyat hangi tarihte, nerede yapıldı?

Eleq ipucu sorusu yayınlandı. Bugün 20.00'de yapılacak olan yarışmanın ipucu sorusu buz pateninden geliyor. Peki, Artistik buz pateninin dahil olduğu ilk olimpiyat hangi tarihte, nerede yapıldı? İşte 20 Şubat Eleq ipucu sorusu ve yanıtı...

Giriş Tarihi 20 Şubat 2019, 17:18 Güncelleme 20 Şubat 2019, 17:18
Eleq ipucu 20 Şubat: Artistik buz pateninin dahil olduğu ilk olimpiyat hangi tarihte, nerede yapıldı?

İÇİNDEKİLER

Eleq ipucu sorusu için bekleyiş sona erdi. Türk Telekom'un canlı bilgi yarışması Eleq tarafından yapılan açıklamada, "Merhaba bugün nasılsınız eleq tutkunları? Şimdi biraz geçmişe gidiyoruz. Artistik buz pateninin dâhil olduğu ilk olimpiyat hangi tarihte ve nerede gerçekleşmiştir, bilen var mı?" denildi. İşte 20 Şubat Eleq ipucu sorusu ve yanıtı...

ELEQ İPUCU SORUSU (20 ŞUBAT 2019)

Soru: Artistik buz pateninin dahil olduğu ilk olimpiyat ne zaman yapıldı?

Cevap: 1908 LONDRA OLİMPİYATLARI

Artistik buz pateni olimpiyat programına 1908 Yaz Olimpiyatları ile girmiştir. Uluslararası Olimpiyat Komitesi geleneksel bir kış sporu olan artistik patinajın kapalı alanda yapılabileceği ve Yaz Olimpiyatları programına alınması yönünde onay verdi. 1920 Yaz Olimpiyatları'nda da yarışmalar düzenlenmiş olup, 1924 Kış Olimpiyatları ile beraber artistik patinaj Kış Olimpiyatları kapsamına alınmıştır.

Londra'da yapılan 1908 Yaz Olimpiyatları'nda dört kategoride (tek erkekler, tek kadınlar, erkekler özel figürler ve karışık takım) yarışmalar yapılmıştır. Özel figürlerde yarışmayı Rusya'dan Nikolai Panin kazanmış ve olimpiyatlarda ülkesine ilk altın madalyayı kazandıran sporcu olmuştur. Bu kategorinin tek şampiyonu kendisidir çünkü özel figürler oyunlardan sonra olimpiyat programının dışına çıkarılmıştır. Buz dansı 1968 Kış Olimpiyatları'nda gösteri sporu olarak yer almış ve 1976 Kış Olimpiyatları'ndan itibaren madalya dağıtılan bir kategori haline gelmiştir. 6 Nisan 2011'de Uluslararası Olimpiyat Komitesi artistik buz pateni takım yarışmasının olimpiyat programına alındığını duyurmuştur.

Olimpiyatlara katılacak sporcuların sayısı Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından sınırlandırılmıştır. Kadınlar ve erkeklerde yapılan yarışmalara 30'ar sporcu, çiftlerde 20 çift, buz dansında 24 çift olimpiyatlara katılmaktadır.

Yarışmalara katılacak olan sporcular 1 Temmuz itibarıyla 15 yaşını doldurmuş olmalıdır. Ayrıca katılacağı ülkenin vatandaşı olma zorunluluğu vardır.