Uzmanlardan meme kanserine karşı yeşil çay önerisi

Meme kanserinden korunmanın yolu, mutfaktan geçiyor. Dr. Michael Greger, günde bir elma yenmesini, düzenli yeşil çay içilmesini öneriyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ocak 2019 Güncelleme 28 Ocak 2019, 08:01
Uzmanlardan meme kanserine karşı yeşil çay önerisi

İÇİNDEKİLER



Klinik
Beslenme Uzmanı Dr. Michael Greger, araştırmalarıyla tıpta çığır açtı. Ezberleri bozup, hastalıkların doğru beslenerek tedavi edilebileceğini anlattı. Sadece bitkisel beslenerek meme kanserinin önlenebileceğini açıkladı. TAKVİM okuyucularıyla şu bilgileri paylaştı: Tüm dünyada kadınların korktuğu hastalıkların başında hiç şüphesiz meme kanseri geliyor. Bilinenin aksine meme kanseri, bir gecede oluşmuyor. Memede fark edilen kitle, yıllarca orda durmuş ve atak yapmak için bağışıklığın zayıflamasını beklemiş olabiliyor.

SAĞLIKLI BESLENMELİ
Ürkütücü gerçek şu ki doktorların 'erken teşhis' dediği şey aslında geç teşhis. Çünkü kanser, fark edilmeden yayılmaya başlıyor. Bazı meme kanserleri anne karnında henüz bir bebekken bile başlayabilir. Bu nedenle kanserle baş edebilmek ve tehlikeli boyuta gelmesini engellemek için doğru beslenmek ve sağlıklı bir yaşam tarzını seçmek gerekiyor. Tüketilen besinler, tümörlerin yayılmasını engeller. Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü'ndeki araştırmaya göre sigara içmemek, işlenmiş gıdalardan uzak durmak ve sebze, meyve, tahıl ve bakliyat tüketmek meme kanserinden korur. Sadece bitkisel beslenmek meme kanseri riskini yüzde 62 oranında azaltır. Kalp hastalığı ve kanser riski, benzer oranda artış gösterir. Kanser hücreleri yüksek kolesterolden beslenir. Bir kadının kötü kolesterolü ne kadar yüksekse, kansere yakalanma riski de o kadar artar. Bunun için de kolesterol seviyelerinin dengelenmesi şarttır.


KABUĞUYLA YİYİN!
Yetersiz lif alımı, meme kanserinde riski artırır. Yale Üniversitesi'ndeki araştırmaya göre günde 6 gramdan fazla lifli besin tüketenlerin kanser olma oranı yüzde 62 daha düşük. Günde bir elma yemek de kansere yakalanma riskini yüzde 24 oranında azaltır. Antioksidan etkisi ile bilinen elmayı kabuğuyla tüketmek gerekiyor.

ŞiFANIN ADI: KARALAHANA
Sebze ve meyve tüketimi ne kadar çoksa, kanserden korunma oranı da o kadar artar. Brokoli ve lahana gibi turpgillerden zengin besinlerin tüketilmesi, kanserle savaşır. Özellikle brokoli, anti kanserojen etki göstererek tümörlü hücrelerin yayılmasını engeller.

SOYA SÜTÜNÜ DENEYiN
Meme kanseri, Asyalı kadınlarda daha az görülür. Nedeni ise Asya kültüründe yeşil çayın önemli bir yer tutması. Antioksidan etkisi gösteren yeşil çay, meme kanseri riskini yüzde 30 oranında azaltır. Östrojen hormonunun dengelenmesini sağlayan soya da kanserden korur. Sadece bir bardak soya sütü içmek bile kanser riskini yüzde 25 oranında azaltır.


DÜZENLi UYUYUN
Vücudun melatonin hormonu hastalıklardan korunmada etkin rol oynar. Melatonin hormonu, sabah 02.00 ile 05.00 arasında salgılanır ve gün ağarırken sona erer. Bu hormon kan dolaşımına yayılarak vücudun saati bilmesini sağlar. Melatonin, bu sayede kanserli hücrelerin de yayılmasını engeller. Bu nedenle gece vardiyalarında çalışan kadınlarda meme kanseri daha sık görülür. Kanserden korunmak için gece 'hiç ışık almayan' bir odada uyumak gerekiyor.

YÜRÜYÜŞ YAPIN
Fiziksel aktivite, meme kanserinden korunmada umut vaat ediyor. Haftada 5 saatlik aerobik egzersizi, östrojen hormonunun salgılanmasını yavaşlatıyor. Bu sayede meme kanserine karşı koruyucu etki gösteriyor. Haftada 5 gün spor yaparak fazladan ter atan kadınlar, kansere daha az yakalanıyor.

ETLER IZGARA OLSUN LÜTFEN
Şüphesiz tüketilen besinler kadar pişirilme şekli de sağlığımız için önem taşır. Ulusal Kanser Enstitüsü'ndeki araştırmaya göre kavurma ve tavada kızartma yöntemleri ile pişirilen besinler kansere yakalanma riskini artırır. Etlerin çok pişirilip yanması, kansere zemin hazırlar. En güvenilir olanı buğulama ve ızgara yöntemidir. Çok pişmiş et; meme, kolon, akciğer, pankreas, prostat ve mide kanserine neden olur.

HASTALIK BOĞAZDAN GELİR 7 / HAZIRLAYAN: SİNEL UYSAL

YARIN: BAĞIRSAKLARA KÖRI GÜCÜ