Hadi 5 Aralık: İsfahan, Tebriz ve Şiraz hangi ülkede yer alıyor? 12.30 Hadi ipucu sorusu

İsfahan, Tebriz ve Şiraz şehirleri Hadi ipucu sorusunda yer aldı. Bugün 12.30'da yapılacak yarışma öncesi ipucu sorusu yayınlayan Hadi ekibi, bu şehirlerin hangi ülkeye ait olduğunu sordu. Peki, İsfahan, Tebriz ve Şiraz hangi ülkede yer alıyor? İşte 5 Aralık Hadi ipucu sorusu ve yanıtı...

Giriş Tarihi 05 Aralık 2018, 00:00 Güncelleme 05 Aralık 2018, 11:18
Hadi 5 Aralık: İsfahan, Tebriz ve Şiraz hangi ülkede yer alıyor? 12.30 Hadi ipucu sorusu

İÇİNDEKİLER

Hadi ipucu sorusu için bekleyiş sona erdi. Haftaiçi 12.30 ve 20.30'da haftasonu ise sadece 20.30'da yapılan canlı bilgi yarışmsı Hadi yarışması için geri sayım başladı. Hadi tarafından yapıla açıklamada, "Bugünkü ipucumuz bir komşumuzdan geliyor. İsfahan, Tebriz ve Şiraz hangi ülkete yer alan şehirlerdir?" denildi. İşte 5 Aralık Hadi ipucu sorusu ve yanıtı...

HADİ İPUCU SORUSU (5 ARALIK 2018)

Soru: İsfahan, Tebriz ve Şiraz hangi ülkede yer alıyor?

Cevap: İRAN

İSFAHAN

İsfahan, İran'da İsfahan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir. Aynı zamanda ülkenin üçüncü büyük şehridir.

Bu şehir Safavi döneminde başkent idi, bu nedenle söz konusu şehirde çok sayıda tarihi eser bulunmaktadır. Nüfus; 1,573,378 (2006 tahmini).

İsfahan, İran'ın kavşak noktalarından biridir ve dünyanın en büyük şehirlerinden biriydi. Şehir, 1050 ile 1722 yılları arasında, özellikle de Safeviler altında 16. yüzyılda Pers İmparatorluğu'nun tarihte ikinci kez başkenti olduğu zaman çok gelişti. Bugün bile, geçmişteki o ihtişamını korumaktadır. Şehir, birçok güzel bulvarıyla, köprüleriyle, saraylarıyla, camileriyle ve minareleriyle İslami mimariyi yansıtmasından dolayı meşhurdur.

TEBRİZ

Tebriz, İran'da Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir. Tebriz İran'ın kuzey batısındaki en büyük şehirdir.

Aynı zamanda eyaletin aynı isimli Tebriz şehristanı'nın da yönetim merkezi olan şehrin 2006 yılı resmi nüfusu 1,773,033

Şehir nüfusunun çoğunluğunu Azerbaycan Türkleri oluşturur. Halkın dili Azericedir. Nüfus açısından İran'ın Tahran, Meşhed ve İsfahan'dan sonra dördüncü en büyük şehridir. Sanayi bakımından İran'ın ikinci şehridir.

ŞİRAZ

Şiraz İran'da Fars Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehirdir.

Şiraz şehri, İranlılar'ın anavatanı olan Fars bölgesinin -ki İran halkı ve dili de adını buradan alır- merkezinde bulunması, eski eserleri ve bozulmamış kent dokusuyla ayrıca çevresindeki bağlarıyla ve ünlü şaraplarıyla İran'ın en güzel ve en çok turist çeken şehirlerinden birisidir. Yüzyıllar boyunca bir kültür ve sanat şehri olarak bilinen Şiraz, 'İran'ın kültür başkenti' 'şairler şehri' ve 'güller şehri' gibi unvanlara sahiptir.

Günümüzde Şiraz bulunduğu Fars bölgesinin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden biridir. Çevresinde büyük ve gelişmiş bir kent olmaması nedeniyle dışarıdan çok göç alıp büyümüştür. Bir buçuk milyona yakın nüfusuyla İran'ın altıncı büyük kentidir.