Soğuk havalar hastalıklara zemin hazırlıyor

Soğuk havalar, kalp krizine zemin hazırlıyor. Vücut, düşen ısısını yükseltmek isterken en çok kalp yoruluyor. Özellikle kalp hastalarının portakal, limon gibi C vitamini deposu besinleri tüketmesi gerekiyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Kasım 2018 Güncelleme 19 Kasım 2018, 07:58
Soğuk havalar hastalıklara zemin hazırlıyor

İÇİNDEKİLER

Soğuk havalar, hastalıkla geliyor... Grip, zatürre, soğuk algınlığı derken soğuklar asıl hasarı kalp, beyin, akciğer ve karaciğer gibi yaşamsal organlara veriyor. Özellikle bu aylarda kalp ve damar hastalığı bulunanların sağlıklarına daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Liv Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Özkara, kışı sağlıklı geçirmenin ipuçlarını TAKVİM okuyucuları için açıklıyor...
KİŞİ SEVİYORUZ AMA...
Soğuk kış günleri sevilse de yaşlılar, kalp ve akciğer hastalığı olanlar için risk taşıyor. Vücudumuz soğuk günlere adaptasyon sağlamak için ısıyı koruyucu mekanizmalarını devreye sokuyor. Bu mekanizmalar, kılcal kan damarlarını büzerek, kasları çalıştırıp hem ısı kaybını önlemeye hem de fazladan ısı oluşturuyor. Bu da kalbe binen yükü artırıyor.
KALBİN YÜKÜ ARTAR
Kalp atış sayısının artması kalp krizine neden olabiliyor. Bu havalarda özellikle kalp hastalarının kış sebze ve meyvelerini tüketmeleri gerekiyor. Yine bağışıklığı güçlendirici etkisiyle C vitamini içeren besinler kalbi güçlendiriyor. Kalp hastalarının grip ve zatürre aşısı olması da gerekiyor.
NELER TÜKETMELİ?
Düzenli kontrollerin yanında kalbi güçlendirmenin ve korumanın bir başka yolu sağlıklı beslenmekten geçiyor. Uzmanlar, kalp dostu besinleri şöyle sıralıyor:

Balık: Kan pıhtılaşmasını azaltır. Ritim bozukluklarını engeller.
Kuşkonmaz: C vitamini içeriği ile hastalıklarla mücadele eder. Kalbi korur.
Elma: Kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Kalp dostudur.
Muz: Tansiyonu ve kolesterolü düşürür. Kalp krizini önler.
Pancar: Kalbi güçlendirir.
Sarımsak: Kanın pıhtılaşmasını ön ler. Kalp hastalıkları riskini azaltır.
Ceviz, fındık: Kalbi güçlendirir. Haftada 2-3 kez 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketilmelidir.
Yeşil çay: Kalp hastalıklarını engeller.
Soya: Kalbi güçlendirir.
BU ÖNERİLERE KULAK VERİN

Dengeli, düzenli ve sağlıklı bir beslenme şekli tercih edin.
Kalp ameliyatı geçirmiş hastalar soğuk havadan ve kalabalık ortamlardan uzak durun.
Havaların aşırı soğuduğu dönemlerde kalın çorap giyin, eldiven ve beresiz sokağa çıkmayın.
Kronik kalp rahatsızlığı bulunanlar, kış sporlarından uzak durup salon sporlarını tercih etsin.
Enfeksiyonlara dikkat edin, grip ve zatürre aşıları yaptırın.
Bol bol C vitamini alın.
Kış sebze-meyveleri tüketin.