Şampuan saç döker

Dökülme, saçkıran, kepek... Herkesin başını ağrıtan bu sorunların kaynağında şampuan yatıyor. Dr. Metin Oğuz, " Sık yıkamak saça zarar vermez. Ancak şampuanı fazla kullanmak saçları döker" diyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Kasım 2018 Güncelleme 06 Kasım 2018, 02:32
Şampuan saç döker

İÇİNDEKİLER

Milyonların sorunu saç dökülmesi, kadın ve erkekleri tehdit ediyor. Psikolojiyi bozan, deyim yerindeyse saç baş yolduran bu sağlık sorunu, erken zamanda alınacak tedbirler ile önlenebiliyor. Türkiye Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Metin Oğuz, kozmetik ürünlerin fazla kullanılmasının saç dökülmesine neden olduğunu belirtiyor. Şu bilgileri TAKVİM okuyucuları için paylaşıyor...

Saç dışardan temizleniyor, içeriden besleniyor. Bunun için herkesin saç tipine göre yani yağlı saç, kuru saç, ince ya da kalın telli saç tipine uygun şampuan seçmesi gerekiyor. Bilinenin aksine saçları her gün yıkamak, saç tellerine zarar vermiyor. Ancak çok şampuanlamak ve içeriğinde çok fazla kimyasal barındıran kozmetik ürünlerini kullanmak saçlı deriyi yıpratıyor. Uzun süre aynı şampuanı kullanmak da ürünün eskisi gibi etki etmemesine yol açabiliyor.

KEPEK, EGZAMA...
Bu durum kepek ve egzama sorunlarına yol açıyor. Bu nedenle herkesin zaman zaman şampuanını değiştirmesi gerekiyor. Kuaförlerde uygulanan boya, röfle, fön gibi işlemler de saçlara zarar veriyor. Saça fayda veren protein içerikli besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Yine saça zeytinyağı, badem yağı gibi kaliteli yağlarla bakım yapılması gerekiyor. Saçlarda kepek, en sık rastlanan şikayetlerin başında geliyor. Genellikle yağlı saç derisinde görülen bu durum, deride meydana gelen pitriosporum ovale mantarının aşırı üreyip deride oleik asit üretmesi ve onun tahriş yapması sonucu oluşuyor. Kepek oluşumunun önlenmesi için saçın sık yıkanması ve yağlanmasının engellenmesi gerekiyor.

SAÇKIRAN...
Saçkıran, dökülmeye neden olan hastalıklar arasında üçüncü sırada bulunuyor. Ailevi yatkınlık da saçkıranın görülmesinde etkin rol oynuyor. Sürme kortizonlu kremler, saçkıran olan bölgede saç çıkmasını sağlıyor. Bu tedavi ile çıkmazsa deri içine kortizon enjekte edilerek sonuç alınabiliyor.

​ZEYTİNYAĞI KEPEĞİ ÖNLER
Uzmanlar, kepekten koruyacak doğal yöntemleri şöyle sıralıyor:

SİRKELİ SU: Saçınızı sirkeli su ile durularsanız, kepekten kurtulursunuz.
ZEYTİNYAĞI: Saça ve saç derisine zeytinyağı sürmek kepekleri azaltır.
NANE YAĞI: Şampuana dökülen nane yağı, kepek oluşumunu engeller.
YOĞURT: Saç derisine yoğurt sürmek kepeği azaltır.
ÇAM TEREBENTİN YAĞI: Saçları güçlendirir, kepeği temizler.

YARIN: SAÇ DÖKÜLMESİNİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ - UZM. DR. METİN OĞUZ