Kansere tuz ekme! Aşırı tuz tüketimi kanseri tetikler

Mide kanseri, sinsi ilerliyor. İştahsızlığa, kilo kaybına hatta kansızlığa neden olabiliyor. Uzmanlar uyarıyor: Tuzlu gıdalardan uzak durun. Taze sebze meyve tüketin...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ekim 2018 Güncelleme 27 Ekim 2018, 01:58
Kansere tuz ekme! Aşırı tuz tüketimi kanseri tetikler

İÇİNDEKİLER

Çağın vebası kanser, adıyla bile korkutmaya yetiyor. Görülme sıklığı giderek artan bu hastalık, farklı çeşitlerde hayatımıza giriyor. Kanser türleri arasında en sinsi ilerleyenlerden birini de mide kanseri oluşturuyor. Hastalık, yüzde 80 hiçbir şikayete yol açmadan ilerliyor. Ege Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinan Ersin, aşırı tuz tüketiminin mide kanserine neden olduğunu vurguluyor. Görülme sıklığı artan mide kanseriyle ilgili önemli uyarılarda bulunuyor.
KANSIZLIK YAPAR
Sinsice ilerleyen mide kanseri, çoğu zaman iştahsızlık, çabuk doyma, kilo kaybı, kusma, yutma güçlüğü ile belirti veriyor. Beslenme alışkanlıklarındaki değişiklik ve paketlenmiş gıdaların günlük hayatta büyük bir yer kaplaması bu hastalığa davetiye çıkartıyor. Prof. Dr. Sinan Ersin, "Kansızlık da yine mide kanserinin belirtileri arasında yer alır. Kansızlık yapan hastalıkların başında mide, kalın ve ince bağırsak kanserleri geliyor. Dolayısıyla kansızlığı tedavi etmeden önce kansızlığın sebebini araştırmak gerekir. Bir de hastalarda bazen ete karşı tiksinti olabiliyor. Tüm bu belirtileri mide kanserinde dikkat edilmesi gereken belirtiler olarak sayabiliriz" bilgisini veriyor.
TEHLİKE MUTFAKTA!
Prof. Dr. Ersin, "Öncelikle taze sebze ve meyve tüketiminin artırılması ve protein açısından zengin beslenmenin sağlanması gerekir. Yine salam, sucuk gibi içerisinde koruyucu maddeler olan gıdaların mideye zararının olduğunu görüyoruz. Ailede 2 kişide mide kanseri varsa 2-3 yılda bir endoskopi yaptırmakta fayda var. Vatandaşlarımıza sindirim sistemindeki en ufak değişiklikte doktora başvurmalarını öneriyorum" diyor.
SALÇA VE TURŞUYA DİKKAT!
MİDE kanseri en çok Japonya, Çin ve Kore gibi Uzakdoğu ülkelerinde görülüyor. Bu durumun nedenini gıdaları tuzlayarak saklamaları ve yüksek oranda tuzlu beslenmeleri oluşturuyor. Ülkemizde de evde yapılan salça ve turşu gibi gıdalar mide kanseri için rik oluşturuyor. Bu gıdalarda tuz miktarında aşırıya kaçmamak gerekiyor.
SARIMSAK YİYİN
Uzmanlar, mide kanserinden koruyan besinleri şöyle sıralıyor:
Sarımsak: Mide kanseri oluşumunu engeller.
Nar: Mide kanserine yakalanma riskini azaltır.
Yabanmersini: Kanserli hücrelerin üremesini önler.
Çörek otu: Mide kanserinden de korur.
Yoğurt: Kanserin ilerlemesini durdurur.
Şeftali: Kanserden korur. Hastalığın ilerlemesini yavaşlatır.