Stres ilişki süresini etkiler mi?

Takvim Gazetesi yazarı Dr. Nafiz Karagözoğlu bugün köşesinde yazdığı yazıda yine okuyucuların sorularını cevapladı. İşte Karagözoğlu'na sorulan sorular ve yanıtları...

Giriş Tarihi 03 Ekim 2018, 00:00 Güncelleme 03 Ekim 2018, 08:24
Stres ilişki süresini etkiler mi?

İÇİNDEKİLER

Yeni evlendik. Çok heyecanlıyız. Akşamı zor bekliyorum. Beraber olunca da hemen bitiyorum. Normal mi bu durum? Yardım edin...

Anlattıkların hastalık değil. Evliliklerin başlangıcında cinsel aktiviteyle tanışmaların kendine has sonuçlarından biridir erken boşalma. İlişki tekrarladığında kendinize has tecrübeler edineceksiniz. Merak edilecek bir şey yok. Ancak önemli olan eşlerin cinsel ilişki sırasında hazza, tatmine ulaşmasıdır. Bu oluyorsa strese girme. Erken boşalma şikayeti günümüz erkeğinin ortak sorunu. Yaklaşık olarak her 3-4 erkekten birinde olur. Cinselliğin eş ile yaşanmasında, cinsel ilişki uygulamasının başlangıçlarında, cinsel aktivite güçsüzlüğü korkusu erken boşalmaya neden olabilir. Yaşla artmaz. Psikiyatrist ve psikolog desteği gerekir. Ayrıca genel bedensel özellikler açısından iç hastalıkları da tedaviye katkıda bulunur. Merak etme. Gurur meselesi yapma.

PANiK YAPMA
29 yaşında bir kadınım. Adetlerim düzenli. Ancak sağ mememde 3 hafta önce şişme oldu. Doktora gittim. Meme grafisi istedim, çektirmedi. Ya bir şey çıkarsa?

Panik yapma. Mamografi, memede ele gelen bezelerde çok daha erken bir evrede olan, klinik olarak gizli durumdaki, elle fark edilemeyen meme kanserlerini belirlemeye yarar. Meme kanseri ele gelmeden iki yıl önce mamografi ile belirlenebilir. Mamografi yüksek risk taşıyan kadınlara ve şikayeti olsun olmasın 50 yaşın üstündeki tüm kadınlara yılda bir çekilmelidir. Meme muayenesinde ele gelen, fark edilir bir kitle yoksa, yaşının da gereği olarak bu tahlil istenmeyebilir. Doktorunun dediğini yap. Kontrole git. Kendi kendine meme muayenesi yapmayı öğren ve yap...

32 yaşındayım. İlişkide sertliğim kısa sürüyor. Bu durumdan eşim memnun değil. Benim de moralim bozuk tabi! Ne yapmalıyım?

CİNSEL ilişkide zevk alma durumu sadece cetvelle, dakikayla ilgili değil. Eşinizi tanıyın, anlayın. Korkularını, hassasiyetlerini bilin. Meraklarını giderin. Cinsellik eşler arasında bile konuşulmayan, paylaşılmayan bir konu olunca herkes kendi kendini ölçüp hesap kesiyor. Kadınların orgazm durumu erkeklerden farklıdır. İlişki öncesi sevme, dokunma dönemini daha uzun tutun. Ruhunu da okşayın. Diyelim ki sana ait her özellik normal. O zaman eşinde orgazm bozukluğu dediğimiz bir durum olabilir. Olağan bir cinsel uyarılma evresinden sonra orgazmın sürekli ya da yineleyici bir biçimde gecikmesi ya da hiç olmaması durumu olabilir. Orgazm bozuklukları genç kadınlarda daha sık gözlenmektedir. Yaşla birlikte kadınlarda orgazm durumu artmaktadır.

CİNSEL HAYATI ETKİLEMEZ
6 yıllık evliyim. 4 tane de elinizden öper çocuğumuz var. Eşim komşulardan duymuş. "Tüp bağlatalım" dedi. Bu nedir? Tüp bağlatmanın zararı var mıdır?

Kadında yumurtayı taşıyan tüplerin ameliyatla bağlanmasıdır. Uygulandıktan sonra artık gebe kalınması beklenmez. Tüplerin bağlanması, kadının cinsel isteğinde, adet düzeninde, vücut yapısında herhangi bir değişiklik meydana getirmez, bütün bu olaylar eskisi gibi devam eder. Zaten erkek açısından da değişen bir durum olmaz.

Kebapçıyım. 1 ay önce aniden terledim. Göğsüm ağrıdı. Acile götürdüler. Anjiyo yapıldı. Stent takıldı. Bu stent nedir? Sonra çıkartırlar mı?

KALP damarı tama yakın tıkanırsa göğüs ağrısı yapabilir. Damara tel diyebileceğimiz bir alet sokulur. Bunun yardımıyla tıkalı kısma damar içinde şişip tıkalı kısmı damarın duvarına doğru itekleyip, damarın içindeki boşluğu kanın geçebileceği kadar genişletebilen balon uygulaması yapılır. Stent, balon işlemi ile açılan damarın tekrar daralma ihtimalini azaltsın diye damar duvarına takılan bir kafes olarak tarif edilebilir. İnsanların damar çaplarına göre çok değişik boyutlarda üretilmiş olmakla beraber, genellikle 2-4 mm çap ve 10-40 mm civarı uzunluklarda olurlar. Stentler, açılıp kullanılmadan önce, 1-2 mm genişlikteki sönük bir balonun üzerine büzülmüş vaziyette yer alırlar. Bu balon da, çok ince ve uzun bir tüpe bağlıdır. Stentler takıldıktan sonra tekrar çıkartılmazlar.

MENOPOZDAN SONRA DİKKAT
Nafiz Bey, ev hanımıyım. Yaşım 48. Meme kanseri olmaktan endişeleniyorum. Erken tedbir için kendi muayenemi nasıl yapabilirim?

KENDİ kendine meme muayenesi adet bitiminden sonraki günde, ayda bir kez yapılmalıdır. Özellikle adet kanamasına yakın yapılan meme muayenelerinde bu hormonların etkisiyle memeler dolgun ve bastırmakla ağrılı olurlar. Bu da kendi kendine muayenenin etkinliğini önemli derecede azaltır. Menopoz döneminde olan kadınlar ise ayın herhangi bir gününde bu muayeneyi yapabilir. Menopozda kullandıkları hormon ilaçları nedeniyle düzenli olarak adet görmeye devam eden kadınlar da yine bu muayeneyi adet bitiminden hemen sonra yapabilirler.

Dr. Nafiz Karagözoğlu'nun diğer yazıları için tıklayın