21 Eylül Hadi yarışması ipucu sorusu :Gemilerin en önde bulunan baş taraflarına ne ad verilir?

21 Eylül Hadi yarışması ipucu sorusu belli oldu. Yarışmacılarla " Gemilerin en önde bulunan baş taraflarına ne ad verilir?" sorusu paylaşıldı. Bunun üzerine Hadi yarışmacıları sorunun cevabını aramaya başladı. Peki Gemilerin en önde bulunan baş taraflarına ne ad verilir? İşte Hadi yarışması ipucu sorusunun cevabı

Giriş Tarihi 21 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 21 Eylül 2018, 20:16
21 Eylül Hadi yarışması ipucu sorusu :Gemilerin en önde bulunan baş taraflarına ne ad verilir?

İÇİNDEKİLER



Hadi yarışmasının İnstagram sayfasında paylaştığı ipucu sorusu olarak bugün gemileri seçti. Hadi ipucunda gemilerin baş tarafına ne ad verildiğini sordu. Bu akşam 20:30'da başlayacak olan 21 Eylül Hadi yarışması ödülü 12 bin lira olacak. "Gemilerin baş kısmı" ise yarışmacıların merak konusu oldu. Peki, gemilerin en önde bulunan baş taraflarına ne ad verilir? İşte, 21 Eylül Hadi ipucu sorusu…



HADİ İPUCU SORUSU: GEMİLERİN ÖN TARAFINDA YER ALAN BAŞ KISMININ ADI?

Hadi İnstagram sayfasında yayınladığı ipucu sorusunda; "Gemicilik terimlerine ne kadar hakimiz? "Az çok bilirim, çok hakim değilim" diyenlerin oldukça işine yarayacak bir ipucumuz var bugün Acaba gemilerin en önde bulunan baş taraflarına ne ad verilir? Ufak bir araştırma yeterli olacaktır?" diye sordu.

Hadi İpucu sorusu cevabı: TDK'da da geçtiği üzere bir denizcilik terimi olarak gemilerin, sandalların, ön tarafına yani baş bölümüne "pruva" adı verilir.



GEMİLER UZUNLUĞUNA OLMAK ÜZERE 3'E BÖLÜNÜ

Bir geminin teknesi uzunluğuna olmak üzere üç kısma bölünmüştür: Baş kısım (pruva: forepart), Orta kasara (vasat: amidship) ve Kıç kısım (pupa: afterpart).Gemi teknesine perspektif bir görünüşten bakarsak; Baş kısım, Baş bodoslama (Stern) da, Kıç kısım Kıç bodoslama (Stern) da son bulur. Tekne içindeki herhangi bir bölüm veya yeri tarif edebilmek için, baş bodoslama yönünde olanlar için Baş tarafta, kıç bodoslama yönünde olanlar için Kıç tarafta terimleri kullanılır.



Örneğin, teknenin köprü üstünde duran bir Gemici için, zincirlik geminin baştarafındadır, baca geminin kıç tarafındadır. Gemi teknesi boyunca uzatılan herhangi bir doğru hat, baş-kıç yönünde (fare and aft) diye anılır. Geminin bodoslamalarını birleştiren doğru çizgiye de Pruva pupa hattı(fare and aft midship line) denir. Gemi planlarında bu çizgiyi gösteren doğruya "Merkez hattı" (Centre line) adı verilir.