Mimar Robert Bruno’nun UFO evi

Çelik Ev aslında Bruno'nun zekasının ve mimari yeteneğinin en güzel örneklerinden biridir. "Gerçekten mükemmele ulaşmak isteyen" biri olarak adlandırılan sanatçı yeteneği ve öngörüsü sayesinde dünya mimari tarihine çok önemli bir eser bırakmıştır. Eğer yolunuz bir şekilde Teksas'a düşerse Mimar Robert Bruno'nun bu yapısını görmeden kesinlikle dönüş yolunuza başlamayın.

Giriş Tarihi 16 Ağustos 2018, 00:00 Güncelleme 16 Ağustos 2018, 13:47
Mimar Robert Bruno’nun UFO evi

İÇİNDEKİLER

Robert Bruno, çağının ilerisini gören bir mimar ve heykeltraş olarak aklına koyduğunu gerçekleştiren o "farklı" insanlardandı.1974 yılında inşasına başladığı ve öldüğü tarih olan 2008 yılına kadar da devam ettirdiği Çelik Ev aslında Bruno'nun zekasının ve mimari yeteneğinin en güzel örneklerinden biridir. "Gerçekten mükemmele ulaşmak isteyen" biri olarak adlandırılan sanatçı yeteneği ve öngörüsü sayesinde dünya mimari tarihine çok önemli bir eser bırakmıştır.

Mimar Robert Bruno’nun çelikten UFO evi

İLGİNÇ MİMARİSİYLE...

Teksas banliyösünün araba sürüş mesafesiyle yaklaşık 20 dakika uzağındaki Lubbock'ta konumlanmış olan Çelik Ev ya da orijinal adıyla Steel House, ilk gördüğünüzde dört ayağı üzerine kurulmuş bir UFO evini andırabilir. Yapıya daha da yaklaştığınızda kahverengi bir piyanoya da benzetebileceğiniz bu mimari eser aslında birinin yani Bruno'nun evidir.

Ransom Kanyonu Gölü'ne yukarıdan bakan manzarasıyla son derece güzel bir yere inşa edilmiş olan bina, aslında her zaman yerel halk tarafından şimdiki gibi coşkuyla benimsenmiyordu. İnşaatın başladığı ilk yıllarda yerel yönetim ve halk, Bruno'nun yaratmayı düşündüğü yapının yaşadıkları yerin bütünlüğünü ve güzelliğini bozacağını savunuyorlardı. Bunun için birçok sabotaj yöntemlerini de uygulamaktan çekinmedikleri gibi modern sanatın toplumda tam olarak anlaşılmaması yüzünden mimar ile yerel halk arasında ciddi sıkıntılar çıkıyordu.

Mimar Robert Bruno’nun çelikten UFO evi

Bruno'nun hiçbir tehdide ve kötülüğe aldırmadan inşaata devam etmesi üzerine de şantiyeyi havaya uçurmaya çalışan yerel halk, eğer bu girişiminde başarılı olsaydı, şu anda çağdaş mimarinin en önemli eserlerinden biri dünya yüzeyinden silinmiş olacaktı. Ancak mimar/ heykeltıraşın biraz inatçı olması biraz da ortaya çıkartacağı eserin güzelliğine ve farklılığına olan inancı ile karşılaştığı sıkıntılara göğüs germesi sonucunda yapının devam etmesi sağlanmış oldu. Bugün bölge halkı tarafından gururla kabul edilen ve hatta civara gerçekleştirilen turistik gezilerin en büyük sebeplerinden biri olan Çelik Ev, Bruno yaşarken bedava bir şekilde mimarın kendi daveti ile gezilebilirken, şimdi saat 2 ve 5 arasında 5 dolar karşılığında incelenebilmektedir.

Mimar Robert Bruno’nun çelikten UFO evi

ÇELİK VE AHŞABIN EŞSİZ UYUMU

Çelik Ev adından da anlaşılacağı gibi 150 ton kahverengi çeliğin kullanılmasıyla ortaya çıkartılmış bir yapıdır. Her parçasının elle kaynatıldığı mimari eser 20 küsur metrelik bir yüksekliğe sahiptir. İç tasarımının tamamıyla ahşaptan oluşması ise binanın içinin sanki bir ağaç evmiş havasına sahip olmasını sağlamaktadır.

Özellikle lekelenmiş camların kullanıldığı geniş pencereler de yapının içine güneş ışığının mümkün olan en fazla şekilde nüfuz etmesine yardım eder. Robert Bruno ve Çelik Evi mimari açıdan yaratılmış olan en farklı eserlerden biri olarak son derece dikkat çekici bir havaya ve öneme sahiptir. Eğer yolunuz bir şekilde Teksas'a düşer ve mimari konulara ilginiz varsa bu yapıyı görmeden kesinlikle dönüş yolunuza başlamayın.

Mimar Robert Bruno’nun çelikten UFO evi