Ökse otunun faydaları nelerdir? Ökse otu nasıl kullanılır? Çekem otunun zararları nelerdir? Ökse otu çayı nasıl yapılır?
Ökse otu, bir diğer adıyla çekem otu olarak da bilinen bu ot; eski inançlardan günümüze kadar gelen mucizevi bir bitkidir. Kanserden diyabete birçok hastalığa iyi gelen ökse otunun faydaları saymakla bitmiyor. Ökse otu insanlara sağladığı fayda sayesinde 'ökse otu mitolojisi' kavramı bile oluşturmuştur. Peki; ökse otu nedir, ökse otu nasıl kullanılır, ökse otunun faydaları nelerdir, ökse otunun zararları nelerdir, ökse otu çayı nasıl yapılır, ökse otu merhemi nasıl yapılır, ökse otu yan etkileri nelerdir bilmiyor ve merak ediyorsanız sizler için tüm bu soruların cevaplarını yazımızda paylaştık...

Ökse otu, yöreden yöreye isim yönünden değişiklik gösterir. Çekem, purç, gökçe, gevele, güvelek ya da gövelek isimleriyle de bilinen ökse otu faydalı bir bitki türüdür. Araştırmalara göre tümör oluşumunu engellediği tespit edilen ökse otu kullanımı oldukça kritiktir. Ökse otunun yalnızca yaprakları tüketilmelidir, meyvesi tüketilmemelidir. Aksi taktirde ciddi sonuçlarla karşılaşılır. Ökse otu hakkında öncelikle kısa bi bilgi verelim...
Ökse otunun mitolojik açıdan da önemi vardır. Eski inanışlarda halk hekimleri bu bitkiyi, epilepsiye (sara hastalığı) karşı en iyi ilaç olarak bilir ve kullanırlardı. İnce kıyılarak gölgede kurutulan yapraklar ve küçük saplar, yalnızca Ekim başından Aralık ortasına kadar ve Mart – Nisan aylarında toplanır. Belirtilen zamanların dışında işlem gören bitkiler, şifa yönünden yoksundur. Bu sebepten belirtilen zaman dilimlerinde tüketmek önemlidir.

Ökse otu, iç yağı ile karıştırılarak merhem haline getirildiğinde, birçok yaraya iyi gelmektedir. Ökse otu meyvelerinden, yakı sakızı ile birlikte ezilmesi sonucu elde edilen şifalı karışım, bilhassa Gaziantep, Şanlıurfa ve Van yörelerinde yakı şeklinde kullanılmaktadır. Bu yakının kullanım amacı ise romatizmal ağrıların son bulması şeklinde açıklanabilir. Buna ek olarak, ezilmiş meyvelerin büyük çıbanlar üzerine konulması ile çıbanın açılarak irinin tahliye edilmesi de sağlanabilmektedir.
Ökse otu hakkındaki tehlikeli durum ise daha önce de belirtildiği gibi, kesinlikle meyvelerinin tüketilmemesidir. İnsanlara son derece zararlı olan bu durum, her durumda dikkate alınmalıdır. Zehirlenme vakaları, kişileri ölüme kadar götürebilmektedir.

ÖKSE OTU NEDİR
Ökse otu bitkisi farklı yerlerde ve farklı ağaçlar üzerinde, ağaçların gövdesine tutunarak yetişen bir ot türüdür. Zaman içerisinde büyüyerek sarmaşık şeklinde gelişimini tamamlar. Kavak, akasya, akçaağaç, kestane, söğüt, armut, erik ve kiraz ağaçları üzerinde yetiştiği görülür. Kendiliğinden ortaya çıkar ve herhangi bir tohumu da bulunmaz. Ortalama ömrü 70 yıldır. Gelişimi tamamlandıktan sonra yeşil ve oval yaprakları ortaya çıkar. Daha sonra bunu kullanacak olan kişiler tarafından toplanır. Çeşitli işlemlerden geçirilerek aktarlara ulaştırılır. Bitkiyle hazırlanan çay halk arasında birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.
ÖKSE OTUNUN FAYDALARI NELERDİR
Ökse otunun faydaları saymakla bitmiyor. Eski inançlara göre reçeteli ilaç sayılan ökse otu; kanser, tansiyon, diyabet, sinir sistemi, anksiyete, kan basıncı, inflamasyon, bağışıklık, horlama ve menstrüasyon gibi birçok hastalığı tedavi edici özellikleri bulunuyor.
Ökse otunun faydaları her ne kadar çok olsa da kullanırken bir takım püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. Çünkü ökse otunun yaprakları ve sap kısmı zehirlidir. Ve bu kısımların kesinlikle tüketilmemesi gerekir. Aynı zamanda ökse otunun meyvelerinin de çiğ olarak tüketilmesi zehirlenmelere sebebiyet verebilmektedir.



