Şeker hastalığı sevmez sıcağı

Sıcak hava ve nem, diyabete iyi gelmiyor. Vücutta yaşanan su kaybı, kan şekerinin dengesini bozuyor Uzmanlar uyarıyor: Sebze yiyin, çay değil su için...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ağustos 2018 Güncelleme 01 Ağustos 2018, 02:36
Şeker hastalığı sevmez sıcağı

İÇİNDEKİLER

Susama hissi, sık idrara çıkma, yorgunluk, bulanık görme gibi şikayetler, toplumda şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin en önemli belirtisini oluşturuyor. Yaz aylarını yaşadığımız şu günlerde, diyabet hastaları kan şekerlerini dengelemekte zorlanıyor. Çünkü sıcak havaya bağlı olarak görülen terleme, vücutta sıvı kaybına ve beslenme bozukluklarına neden oluyor. Bu da kan şekerini olumsuz yönde etkiliyor. Memorial Dicle Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Erhan Aydın, diyabet hastalarına önemli uyarılarda bulunuyor. Şu bilgileri veriyor...
GÜNEŞTEN KAÇIN!: Yaz mevsiminde sıcak ve nemli hava, şeker hastalarını zorluyor. Bu hastaların güneş ışınlarıyla temastan kaçınması gerekiyor. Hastaların özellikle öğle saatlerinde dışarı çıkmaması öneriliyor. Çünkü güneşe maruz kalmak terlemeyle birlikte sıvı ve elektrolit kaybına neden oluyor. Bu da kan şekerinin yükselmesine ve tansiyonun düşmesine yol açıyor.
YALNIZCA SU İÇİN: Yaz mevsiminde yalnızca diyabet hastalarının değil, herkesin bol sıvı tüketmesi öneriliyor. Kola, meyve suyu gibi içecekler, soğuk tüketildiğinde harareti alıyor, ancak kan şekerini yükseltiyor. Çay ve kahve de vücuttan atılan su miktarını arttırdığından risk oluşturuyor. Diyabet hastalarının bol su içmesi, karpuz, kavun, üzüm, şeftali, kiraz şeker içeriği yüksek besinleri de ölçülü tüketmesi öneriliyor.
MUTLAKA KAHVALTI YAPIN: Diyabet hastalarının günlük öğünlerini ve beslenme alışkanlıklarını kontrol altında tutması gerekiyor. Özellikle kahvaltı zamanının iyi ayarlanması, öğle yemeğinin zamanında yenilmesi kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor. Kızartma gibi yağlı yiyeceklerden ve kırmızı etten uzak durulması, bol sebze tüketilmesi öneriliyor. Ayrıca yaz aylarının vazgeçilmez tatlılarından biri olan dondurmanın tüketiminde de aşırıya kaçılmaması gerekiyor.
İLAÇ GİBİ BESİNLER

TARÇIN: Günde 1 tatlı kaşığı tarçın, kan şekerini dengeler.

ENGİNAR, KEREVİZ VE SOĞAN: Kan şekerini düşürür.

C VİTAMİNİ: Portakal, greyfurt, çilek, nar, elma ve vişne, kan şekerini düşürür.

SİRKE VE LİMON SUYU: Kan şekerinin hızlı yükselmesini engeller.
YABAN MERSİNİ: Diyabet hastalığını önler.

BAHARATLAR: Zencefil, zerdeçal, kan şekerini düzenler.
BU ÖNERİLERE KULAK VERİN

BOL su ve sıvı tüketilmelidir. Su ihtiyacı olmasa bile su içilmelidir.
BOL, açık renkli, pamuklu giysiler tercih edilmelidir.
DÜŞÜK kalorili gıdalar tüketilmelidir.
YARA açılmasına neden olabileceğinden parmak arası terlik giymemelidir.
YÜRÜYÜŞ yaparken dikkat etmeli güneşin altında kalış sürelerini iyi ayarlamalıdır.
GÜNEŞ ışınlarının dik düştüğü 10.00- 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamalıdır.
KAFEİNLİ içeceklerin tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.