Balık-süt-yumurta kemik erimesine deva

Kemik erimesi, yaş ilerledikçe kendini gösteriyor. Dr. Ünver hastalığı önlemenin yollarını anlatıyor: Somon balığı, süt ve yumurta tüketin. En az 20 dakika güneşlenin. Sigaradan uzak durun

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Haziran 2018 Güncelleme 08 Haziran 2018, 02:56
Balık-süt-yumurta kemik erimesine deva

İÇİNDEKİLER

Yaşın ilerlemesine bağlı olarak kemik kütlesi azalıyor ve kemik erimesi (osteoporoz) hastalığı karşımıza çıkıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. N. İrfan Ünver, kemik erimesiyle ilgili önemli bilgiler veriyor:
KADINLARI SEVİYOR!
Halk arasında "kemik erimesi" olarak bilinen osteoporoz, kemiklerin zayıflamasına ve kırılmasına yol açan bir hastalık olarak tanımlanıyor. Osteoporoz, özellikle 50 yaş üstünü tehdit ediyor. Kemik kaybı, belirgin bir bulgu vermeden uzun yıllar sinsice ilerleyebiliyor. Hastalık, daha az kemik kütlesine sahip oldukları için kadınlarda erkeklere kıyasla 4 kat fazla görülüyor. Özellikle menopoz sonrası kemik erimesi hızlanıyor.
BOYU KISALTIYOR
Kemik erimesi, hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Oluşan kemik kırılmaları hastayı yatağa bağlayabiliyor. Omurga kemiklerindeki kırıklar nedeniyle hastanın boyu kısalıyor ve hasta öne doğru kamburlaşabiliyor. Daha sonra bu, sırt, bel ve kalça bölgelerinde ağrılara neden oluyor. Kalça ve eklem kırıkları, ameliyat ve protez takmayı gerektirebiliyor. Bu nedenle kemik erimesine karşı önlem alınması, hayati önem taşıyor.
GÜNEŞLENİN
Osteoporoz, belirgin kemik kaybı olmadan tanımlanır ve tedavisine başlanırsa kontrol altına alınabiliyor. Kemik erimesini önlemek için yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini almak büyük önem taşıyor. Bu nedenle D vitamini kaynağı olan güneşten yararlanmak gerekiyor. Her gün 20 dakika dizden ve dirsekten aşağı kol ve bacakların güneş görmesi öneriliyor.
SİGARADAN UZAK DURUN
Süt ve süt ürünleri, meyve-sebze, yumurta, kuru baklagiller, et, sardalya ve somon balığı, hastalığa kalkan oluyor. Sigara içmek osteoporozu hızlandırıyor. Kalsiyum ve D vitaminini yetersizliği, günde 5 fincandan fazla kahve ve kafein içeren gazlı içecek ve alkol tüketimi, osteoporoz riskini arttırıyor. Hareketsiz yaşam tarzı yine kemik erimesini arttıran risk faktörleri arasında yer alıyor.

HASTALIĞI ÖNLEYİN
- Vücuttaki D vitaminini aktif hale getirmek için en az 20 dakika güneş ışığından faydalanın.

- Her gün D vitamini kaynağı yumurta sarısı tüketin.

- Çay, kahve gibi içeceklerden uzak durun.

- A, E ve C vitaminleri bakımından zengin olan ve bol miktarda kalsiyum içeren brokoli, marul gibi yeşil sebzeler tüketin.

- Kalsiyum ve D vitamini deposu süt için.

- Haftada iki gün kalsiyum bakımından zengin olan istiridye, karides gibi deniz ürünleri tüketin.

- İdrarla kalsiyum atılımını artırarak kemiklerdeki kalsiyum miktarını azaltan tuzu azaltın.

- Sigara ve alkolden uzak durun.

RİSK FAKTÖRLERİ
- Cinsiyet

- İleri yaş

- Erken yaşlarda yumurtalıkların alınması

- Erken menopoz

- Hareketsiz kalmak
- Kalsiyum ve D vitamini eksikliği

- Sigara, alkol kullanımı