Paça efsanesi bitiyor mu? Bilim insanları paça çorbası ve morina balığını karşılaştırdı
Türk bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre paça çorbasının kemiğe faydası olmadığı ortaya çıktı. Aksine paça çorbasının fazla tüketilmesi haline karaciğer ve böbreğe zarar verdiği, tansiyonu yükselttiği de belirlendi. Uzmanlar paça çorbasının aksine kemiklere morina balığının derisinde bulunan kolajen peptit maddesinin iyi geldiği görüşünde birleşti

Halk arasında kemik sağlığı açısından çok faydalı olduğu bilinen paça çorbası meğer kemiğe faydalı değilmiş. Türk bilim insanlarının tıp literatürüne giren çalışması sonucu halk arasında yüzlerce yıldır yaygın olan "kemiğe iyi gelir" bilgisinin yanlış olduğunu ortaya koydu. Araştırma, paça çorbasının kemiklere faydası olmadığını, aksine fazla tüketildiğinde karaciğer, böbreklere zarar verdiğini tansiyonu yükselttiğini ortaya koydu.

DOĞRUDAN ONARIYOR
ABD'deki University of Illionis College of Medicine'dan bilim insanları 2006 yılında 7 farklı bilimsel çalışmayı değerlendirerek, morina balığının derisinde bulunan kolajen peptit maddesi ile kireçlenme tedavisinde önemli bir aşama kat edildiğini, bugüne kadar kullanılan tüm tedavilerin aksine bu maddenin doğrudan onarmaya yardımcı olduğu sonucuna vardı.

4 KİŞİLİK EKİP
Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ortopedi ve travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Osman Tuğrul Eren başkanlığında 4 kişilik bir uzman ekip, 2018 yılında Türkiye'de benzer bir çalışma yaparak kolajen peptit ile kireçlenme (osteoartrit) tedavisinde yüzde 55 oranında ağrıda azalma ve hareket kabiliyetinde iyileşme kaydettiklerini ortaya çıkardı. Türk bilim insanlarının çalışmasının sonuçları da Clinical Medicine ve PubMed isimli bilimsel dergilerde yayınlanarak tıp literatürüne girdi.



