Yabani somon hastalığa son!

Soğuyan havalar hastalıklara davetiye çıkarıyor. Uzman Diyetisyen Kandıralı bağışıklığı artıracak yabani somon, çay ve badem tüketilmesini öneriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ekim 2015 Güncelleme 02 Ekim 2015, 00:00
Yabani somon hastalığa son!

İÇİNDEKİLER

Yaz bitti... Sonbahar ise yüzünü çoktan gösterdi.
Hastalıklar kol gezer oldu. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, mevsim değişikliklerinde rahatsızlıklardan korunmanın yolunu anlattı:

Mantar: İçerdiği selenyum ile beyaz kan hücrelerine hastalığı temizleyen sitokinlerin üretiminde yardım eder. Antimikrobiyal bir lif olan beta glukan içerir, süper kahraman olarak görev yapan hücreleri aktive edip, enfeksiyonları yok eder.

Sarımsak: Yapılan bir çalışmada allisin içeren sarımsak yiyen bireylerde yüzde 46 oranında daha az soğuk algınlığı görülmüş ve iyileşme sürecinin daha hızlı olduğu kaydedilmiştir. Günde 2 diş sarımsak tüketimi önerilir.

Çay: Yapılan bir çalışmada günde beş bardak siyah çay tüketimi içerdiği theanine sayesinde 2 hafta sonunda vücudun bağışıklık sistemini 4 katına çıkardığı saptanmıştır. Çay aynı zamanda kateşin, epigallokateşin gibi serbest radikallere karşı savaşan kimyasallar içerir. Günde 1 ila 3 bardak arası siyah, yeşil veya beyaz çay için.

MİKROPLARDAN UZAK TUTAR
Yoğurt: Sindirim sistemi en büyük bağışıklık sistemi organlarından biridir. Yoğurt gibi fermente besinlerde bulunan prebiyotik ve probiyotiklerden zengin beslenerek hastalık yapan mikroplar uzak tutulabilir. Günde en az 1 porsiyon tüketimi bağışıklık sistemi fonksiyonlarını arttırmaya katkıda bulunacaktır.

Bitter çikolata: Yüksek dozda kakao T yardımcı hücreleri destekler, enfeksiyonlara karşı savaşmak için bağışıklık sisteminin yeteneğini arttırır. Sağlıklı diyetlerde bitter çikolataya her zaman yer vardır. nİstiridye: İçerdiği çinko bağışıklık sistemi üzerinde hayati rol oynar. Çinko soğuk algınlığı ya da gribe neden olan bakteri ve virüslere karşı savaşmak için beyaz kan hücrelerini bir araya getirip, örgütler. Bir orta boy istiridye gün içinde almanız gereken neredeyse tüm çinko ihtiyacını karşılar.

Badem: Kalp dostu badem bağışıklığı arttırıcı bir antioksidan olan E vitaminini içerir, solunum yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı savaşır. Günlük E vitamini alımı için 1 porsiyon bademden daha fazlasına ihtiyaç vardır bu yüzden zenginleştirilmiş tahıllar, ayçiçeği tohumu, buğday tohumu veya şalgamın yeşil yaprakları gibi besinlerde tüketilmelidir.
doğal ağrı kesiciler...

Çilek: Yapılan çalışmalar güçlü bir antioksidan olan C vitamini alımının hastalık oluşumunu engellemediği ancak içerdiği C vitamini ile grip ya da soğuk algınlığının süresini ve şiddetini kısaltabildiği yönündedir. 1 su bardağı çilek günlük tavsiye edilen C vitamini ihtiyacının %160'ını karşılar. 10 tane çilek 1 büyük boy portakaldan daha fazla C vitamini içerir, kalorisi de daha düşüktür.

Zencefil: Doğal bir ağrı kesici ve ateş düşürücü olup, hafif bir yatıştırıcı etkiye sahiptir. İçerdiği bir kimyasal ile soğuk algınlığına neden olan yaygın olarak görülen rhinovirüsler ile savaşır. Çaylarda taze rendelenmiş ya da kök zencefil kullanılabilir.
Bal: Boğaz ağrılarını yumuşatıcı özelliğe sahiptir.

Antioksidan özelliği sayesinde virüs, bakteri ve mantar gibi enfeksiyonlarla savaşır.

GÜNDE 100 GRAM TÜKETİN
Yabani somon: Yapılan bir çalışmada D vitamini seviyeleri düşük olan bireylerde solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskinin yaklaşık yüzde 40 daha fazla olduğu saptanmıştır. D vitamini seviyelerini somonla arttırın. 100 gramlık bir somon 360 IU D vitamini içerir, günlük 800 IU D vitamini alımı önerilir.