Fıtık cinsel hayatı etkiler

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Mayıs 2013 Güncelleme 14 Mayıs 2013, 00:43
Fıtık cinsel hayatı etkiler

İÇİNDEKİLER

Eşime 2 yıl önce bel fıtığı tanısı koydular. 4 aydır bel ağrısı var. Bir de cinsel ilişkide sertleşme sorunu başladı. Doktora gittik. Fizik Tedavi Uzmanı 'cinsel hayatınız etkilenir' dedi. Fıtık cinsel ilişkiyi etkiler mi?

Etkileyebilir. Tüm organlara ait sinir lifleri elektrik kabloları gibi omurların içinde geçer, beyine bağlanır. Cinsel organları çalıştıran sinir lifleri bel bölgesi omurlarının içinden geçer. Fıtık olursa sinir lifleri sıkışır, ezilir. Çalışması bozulur. Bel fıtığı tedavi edilmezse sadece cinsel organ çalışma bozuklukları değil, idrar ve dışkılama sıkıntıları bile olabilir.
Ayrıca bel hareketlerinde kısıtlılık, bel de güçsüzlük, bacaklarda güçsüzlük, uyuşmalar, karıncalanmalar ve kuvvetsizliklerde olabilir. İhmal etmeyin.
Bir an önce gerekli tedaviye başlayın.

Babamın da, amcalarımın da tansiyonları yüksek. Benim de tansiyonum yükselir mi?

Ailesel olarak yatkınlığın var. Ama mutlaka sende de tansiyon yükselecek diye bir kaide yok. Tedbir almazsan hipertansiyon hastalığı sürpriz olmaz.
Sigara içme. Kilo alma. Kan yağlarını kontrol ettir. Şeker ve şekerli gıdaları yemekten sakın. Uykuna ve beslenmene dikkat et. Özellikle hazır gıdalar, ambalajlı gıdalar, tuzlu gıdalar uzak durman gereken gıdalardır.
Gerilim-sinir-stresevham yapmamaya da özen göster.

42 yaşındayım 6 yıldır doğum kontrol ilacı kullanıyorum.
Geçen hafta aniden tansiyonum yükseldi. Doktor ilacı bırakmamı söyledi. O ilaçla mı ilgili?

Olabilir. Doğum kontrol haplarını 5 sene süreyle aralıksız kullananların yüzde 5'inde hipertansiyon gelişebilir. Bu ilacı kullanan kişilerin bazılarında tansiyon yükselmesi ani ve şiddetli olabilir. Son zamanlarda doğum kontrol haplarının içindeki östrojen dozu azaltıldığından hipertansiyon görülme sıklığı azaldı.
Ancak siz bu ilacı kullanmazsanız daha iyi olur. Diğer doğum kontrol yöntemlerini kullanmayı tercih edin.

48 yaşındayım. Fırıncıyım. Şeker hastalığı tanısı koydular. Diyet verdiler.
Meyve yerine meyve suyu içsem olur mu?

Olmaz. Biz, genelde şeker hastalarına meyve yemelerini öneririz. Ancak meyve yerken de hem miktarına dikkat etmelerini hem de posalı ve kan şekerini yavaş yükselten meyveleri yemelerini öneririz.
Oysa bir bardak meyve suyunu elde etmek için 2- 3 adet meyve sıkmak gerekir. Bizim önerdiğimiz meyve miktarı porsiyonda bir tanedir. Yani hasta normalden fazla meyve yemiş olur. Bir başka sakıncası ise sıvı gıdaların çok hızla emiliyor olmasıdır.
Bu emilim hızı kan şekerinin hızla yükselmesine neden olur.

Şişmanım. Zayıflamak için doktora gidiyorum. İnsülin direncim varmış. İnsülin direnci ne demek?

Beden bir araba olsaydı benzini "Glikoz" olurdu. Yani bedenin enerji kaynağı yediklerimizden yapılan kan glikozudur. Bu gıdayı bedenin kullanmasını sağlayan aracı maddeye de İnsülin denir.
İnsülin pankreas organında üretilir. Her öğünden sonra normal olarak küçük miktarlarda üretilir. İnsüline direnç özellikle kas ve yağ (adipoz) dokularının insülinin etkilerine karşı yanıt verme kabiliyetindeki azalmayı ifade eder. Enerji gereken yere bu direnç nedeniyle gitmediğinde daha fazla insülin üretilir.
Bu durum kanda aşırı insülin birikimine (hiperinsülinemi) ve insüline duyarlı bazı dokuların aşırı derecede uyarılmasına yol açar. Aniden kan glikozu düşer. Çabuk acıkan kişiler habire yemek yerler.
HOMA-IR denilen bir test yapılabilir.
Gerektiğinde bazı ilaçlar kullanılabilir.